Συντυχάκης στη Βουλή: «Ούτε λέξη από τον υπουργό για το αίσχος που επικρατεί στο Καπετανάκειο»

Κρήτη
Συντυχάκης στη Βουλή: «Ούτε λέξη από τον υπουργό για το αίσχος που επικρατεί στο Καπετανάκειο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Καπετανάκειο παρατήρησε ότι ο υπουργός δεν ανέφερε λέξη για το πολύπαθο σχολείο, αλλά και πως η πραγματικότητα για τη σχολική στέγη είναι εντελώς διαφορετική πανελλαδικά από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Καπετανάκειο Σχολείο του Ηρακλείου, όπου ολόκληρα τμήματα κάνουν μάθημα εναλλάξ πότε στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο προαύλιο (όπως είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ το neakriti.gr και η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”) και πότε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, περιέγραψε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.

Όπως τόνισε, η κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό σχολείο που φιλοξενεί το 1ο ΓΕΛ, το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι το κτίριο που παραδόθηκε «ανακαινισμένο» το 2020 αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που δεν φρόντισαν να δώσουν λύση, καθώς οι εργασίες που ξεκίνησαν από το 2010 ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν επί της ουσίας, με μαθητές επί χρόνια να κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ, τάξεις μεταφέρονταν από αίθουσα σε αίθουσα.

Ακόμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι τη χρονιά που παραδόθηκε, το 2020, το σχολείο πλημμύρισε δύο φορές.

Με βάση αυτά κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να υλοποιηθεί η ανέγερση ενός σύγχρονου σχολείου για να στεγαστούν όλοι οι μαθητές και να σταματήσει το αίσχος κοντέινερ που έχει γίνει μόνιμη κατάσταση σε όλη την Ελλάδα.

Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, επιχείρησε να αποποιηθεί των κυβερνητικών ευθυνών, λέγοντας ότι «η σχολική στέγη ανήκει στις αρμοδιότητες του Δήμου» και «εμείς στηρίζουμε επικουρικά», λες και η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για την υποχρηματοδότηση των Δήμων, όπως ανέφερε ο κ. Συντυχάκης. Παραδέχτηκε δε ότι τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται τα κοντέινερ.

Ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του παρατήρησε ότι ο υπουργός δεν ανέφερε λέξη για το Καπετανάκειο, αλλά και πως η πραγματικότητα για τη σχολική στέγη είναι εντελώς διαφορετική πανελλαδικά από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Έδωσε ακόμα μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για τις συνθήκες διδασκαλίας στο Καπετανάκειο, καθώς, ενώ χωράει 220-250 μαθητές αυτή τη στιγμή, μόνο το ένα σχολείο αριθμεί 420. Ακόμα ανέφερε ότι μέσα στο εκκλησάκι όπου γίνεται μάθημα βρίσκεται το οστεοφυλάκιο αγίου και της οικογένειάς του! Κλείνοντας τόνισε την πάγια θέση του ΚΚΕ για αποκλειστική ευθύνη του κράτους για σχολική στέγη, αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση των σχολείων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News