Σεισμόπληκτοι: Έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν άμεσα πρωτοβουλίες για τα σχολεία

Ηράκλειο
Σεισμόπληκτοι: Έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν άμεσα πρωτοβουλίες για τα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανοιχτό θέμα της σχολικής στέγης και ειδικότερα στη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου φέρνουν 11 δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας στο δημοτικό συμβούλιο

Έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Μινώα Πεδιάδας ζητούν από τη δημοτική Αρχή σύγκληση δημοτικού Συμβουλίου προκειμένουν να αναληφθούν οι επιβεβλημένες πρωτοβουλίες για τη σχολική στέγη, και να προωθηθούν οι διαδικασίες, κατόπιν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα για τα σεισμόπληκτα σχολεία στην περιοχή για τα οποία, όπως σημειώνουν δεν έχουν δρομολογηθεί λύσεις 16 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Ειδικότερα στην επιστολή τους προς το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανώλη Φραγκάκη και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Όλγα Δραμουντάνη, σημειώνουν τα εξής:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με θέμα την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολικών κτηρίων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, προέβη σε ανακοινώσεις και συγκεκριμένα ότι, η αρμοδιότητα για τη σχολική στέγη ανήκει στους δήμους σύμφωνα με το άρθρο 75 του ν. 3463/2006 και η αναγκαία χρηματοδότηση θα διασφαλιστεί από την Κυβέρνηση.

Επειδή όμως, 16 μήνες μετά τους σεισμούς δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη λύσεις, παρακαλούμε όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική προώθηση των διαδικασιών, για το Α΄ Δημοτικό και το Γυμνάσιο, σε συνδυασμό με την ανάγκη δημιουργίας δημοσίου χώρου στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου και για το Δημοτικό σχολείο Θραψανού, καθώς και την εξέταση της σχολικής στέγης συνολικά στο Δήμο και τη δρομολόγηση ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων που απαιτούνται στο Καστέλλι.

Συγκεκριμένα προτείνουμε να προχωρήσετε:

1. Άμεσα, σε ανοικτή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ειδικότερα με την Δημοτική Κοινότητα Αρκαλοχωρίου, τα μέλη των σχολικών επιτροπών, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και διδασκόντων, την μαθητική κοινότητα, τους τοπικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς φορείς, τον σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ και τους δημότες, με αντικείμενο την πρόταση που έχει κατατεθεί για την χωροθέτηση του Α’ Δημοτικού σχολείου σε νέο οικόπεδο, προκειμένου ο σημερινός χώρος να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της ανάπλασης του Αρκαλοχωρίου ως χώρος πρασίνου, δημοσίων λειτουργιών και δράσεων, αναψυχής, περιπάτου κ.λπ.

2. Σε όχληση των εμπλεκόμενων φορέων αποκατάστασης του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Θραψανού (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης και Πολυτεχνείο Κρήτης) για την επίσπευση της υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης και την σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, σε περίπτωση ακαταλληλότητας για σχολική στέγη, να προχωρήσετε σε διαβούλευση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανέγερσης νέου σχολείου.

3. Σε σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου:

α) Να αποφασίσει σχετικά με τα οικόπεδα που τελικά θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση των δύο (2) σχολικών κτηρίων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, την εκπόνηση των μελετών και όλα τα προαπαιτούμενα για τη δημοπράτηση και εκτέλεση των έργων, απευθείας ή μέσω άλλου φορέα.

β) Να εξετάσει, εκτός από το παραπάνω ειδικό θέμα, τη σχολική στέγη συνολικά για όλες τις βαθμίδες και όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αφού υπάρχουν πολύ παλιά σχολικά κτήρια που δεν έχουν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές και δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες, όπως συμβαίνει στο Καστέλλι με το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο τα οποία ήταν ήδη σε άθλια κατάσταση, πριν το σεισμό και απαιτείται ανέγερση νέων.

Ευελπιστούμε στην ανταπόκριση σας.

Οι υπογράφοντες 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι

1. Αποστολογιωργάκη Χαιρέτη Καλλιόπη

2. Βλαστός Μανώλης

3. Ζαμπουλάκης Μανώλης

4. Θεοδωρομανωλάκης Μανώλης

5. Καλογερίδης Γρηγόρης

6. Καλομοίρης Στυλιανός

7. Κουρλετάκης Μανώλης

8. Κουτράκη Φωτεινή

9. Μπουτιέρου Ιφιγένεια

10. Σαμωνάκης Μιχάλης

11. Συμιανάκης Γιάννης»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News