Ηράκλειο: Στον “αέρα” εργαζόμενοι και ωφελούμενοι του “Helios”

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Στον “αέρα” εργαζόμενοι και ωφελούμενοι του “Helios”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου - Το πρόγραμμα “Helios” είναι ένα πρόγραμμα που απασχολεί εργαζομένους οι οποίοι αποσκοπούν στην υγιή ένταξη προσφύγων και μεταναστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα

“Στον αέρα” βρίσκονται οι εργαζόμενοι του “Helios” και οι ωφελούμενοι του προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Η έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων, σε συνδυασμό με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, έχει ως άμεση συνέπεια να διακυβεύεται το μέλλον αρκετών ανθρώπων που κατοικούν και εργάζονται στον νομό Ηρακλείου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζητάει άμεσα να διασφαλιστούν τόσο οι θέσεις εργασίας για τους εργαζομένους του προγράμματος “Helios”, όσο και να υπάρξουν προγράμματα τα οποία θα εγγυηθούν την αξιοπρέπεια προσφύγων-μεταναστών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα “Helios” είναι ένα πρόγραμμα που απασχολεί εργαζομένους οι οποίοι αποσκοπούν στην υγιή ένταξη προσφύγων και μεταναστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετίζεται με τη χρονική λήξη του προγράμματος, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, πλησιάζει.

Στην εν λόγω ανακοίνωση τονίζεται πως, «όσο και αν η κυβέρνηση περηφανεύεται για τις επιτυχίες της στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, οι δεκάδες εργαζόμενοι του προγράμματος “Helios” στην Κρήτη, αλλά και σε όλη τη χώρα, βιώνουν αυτή την “επιτυχία” με εργασιακή ανασφάλεια και απολύσεις, ή με μηνιαίες, ακόμη και ημερήσιες συμβάσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα οι ωφελούμενοι πρόσφυγες στερούνται των ήδη μειωμένων, για τις πραγματικές ανάγκες, υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα “Helios” ολοκληρωνόταν τυπικά στις 31 Ιανουαρίου 2023 και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μαζί με το υπουργείο δεν είχαν διασφαλίσει μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου την παράτασή του. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα “Helios” έως ότου υπουργείο και Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώσουν την έγκριση της επέκτασής του έως τον Μάιο, ενώ η οριστικοποίηση αυτή δεν προβλέπεται να συμβεί τουλάχιστον έως την 7η Φλεβάρη (σ.σ. χθες)».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται πως οι κυβερνητικές ευθύνες είναι αρκετά μεγάλες. Η κυβέρνηση δεν επενδύει στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, με άμεση συνέπεια να βρίσκονται στο κενό οι μετανάστες ή αλλιώς οι ωφελούμενοι του προγράμματος και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί, όπως επισημαίνεται.

«Πρακτικά η κυβέρνηση και ο ΔΟΜ μεταφέρουν την ευθύνη για τη συνέχιση του προγράμματος στις εκάστοτε ΜΚΟ-εταίρους του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού. Ταυτόχρονα η εξέλιξη αυτή έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων, που αντιμετωπίζουν μια σειρά κινδύνους, όπως η στέρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας, η διακοπή της προβλεπόμενης επιδότησης ενοικίου, η αστεγία, η διακοπή της φοίτησης των μαθητών σε σχολεία κ.ά.

Αυτή η κατάσταση μόνο τυχαία δεν είναι, αφού η κυβέρνηση Ν.Δ. καθώς και οι προηγούμενες έχουν διαχρονικές ευθύνες απέναντι στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών στα πλαίσια των συμφωνιών με την Ε.Ε. και την Τουρκία, έχοντας εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες στα διάφορα παζάρια των επιχειρηματικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή και διαμορφώνοντας τα προσφυγικά προγράμματα καταπώς τους βολεύει κάθε φορά. Θύματα αυτών των σχεδίων είναι φυσικά οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι στα προγράμματα».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου απαιτεί:

  • «Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι εκατοντάδες πρόσφυγες.
  • Να δημιουργηθούν προγράμματα προστασίας, φιλοξενίας και ένταξης των μεταναστών και προσφύγων με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών, στα οποία θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ με την πολύτιμη πείρα τους».

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον τέως πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Δημόκριτο Σαλούστρο, ο οποίος έκανε σαφές πως πρέπει η κυβέρνηση να ρυθμίσει τόσο τις εργασιακές συνθήκες των μισθωτών, όσο και τα θέματα που αφορούν το ίδιο το Μεταναστευτικό και όχι να απαξιώνει τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο.

«Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πρόσφυγες. Η κυβερνητική απαξίωση είναι εμφανής και την καταδικάζουμε. Και αποδοκιμάζουμε το ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ευαγγελίζεται πως στηρίζει προσπάθειες υπέρ του Μεταναστευτικού, εντούτοις τις κατακρίνει και τις υπονομεύει. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην τελειώσει η εργασιακή σύμβαση κανενός εργαζομένου. Τέτοια προγράμματα αφήνουν στη μοίρα τους τους εργαζομένους και την ίδια στιγμή είναι μια μορφή εργασιακής αποθάρρυνσης όταν υπάρχουν μισθωτοί που δουλεύουν με 6μηνες, 8μηνες ή ετήσιες συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μονιμοποιηθούν. Επίσης, ζητάμε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση. Η κυβέρνηση οφείλει να τους εξασφαλίσει διαμονή, αλλά και τα μέσα για να ζήσουν», είπε ο κ. Σαλούστρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News