Ηράκλειο: Αψήφησαν την κακοκαιρία και διαμαρτυρήθηκαν για το Μουσείο

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Αψήφησαν την κακοκαιρία και διαμαρτυρήθηκαν για το Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τούτον τον αγώνα κι επαναλαμβάνουμε τη ρητή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι θα καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος μετά τις εκλογές», επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα κατά της μετατροπής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ

Ούτε η κακοκαιρία “Barbara”, ούτε το τσουχτερό κρύο, ούτε η κατά διαστήματα έντονη βροχή πτόησαν δεκάδες Ηρακλειώτες που, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την κινητοποίηση διαμαρτυρίας, βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, για να υψώσουν ένα ηχηρό «όχι» απέναντι στην επικείμενη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ενόψει και της επικείμενης ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου εντός της εβδομάδας...

Όπως ενημέρωναν κατά τη χθεσινή κινητοποίηση εργαζόμενοι στο Μουσείο Ηρακλείου, το επίμαχο νομοσχέδιο, που αφορά σε 5 συνολικά μουσεία της χώρας, θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ θα σημάνει:

  • Τη διαχείριση του μουσείου από ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, Διοικητικό Συμβούλιο που θα λειτουργεί σύμφωνα με συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων,
  • Την περικοπή όλων των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνον και
  • Τον μακροχρόνιο δανεισμό (25+25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!) αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Τη στήριξή της στη χθεσινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εξέφρασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας: «Μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής με επικεφαλής τον συντονιστή Δ. Κλαράκη, μαζί με τους βουλευτές του κόμματος Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, συμμετείχαν στη συγκέντρωση, όπως και εκατοντάδες Ηρακλειώτες, που αψήφησαν το κρύο και τη βροχή και συγκεντρώθηκαν, ξεναγήθηκαν στους χώρους του, και ενημερώθηκαν για τις αρνητικές επιπτώσεις του σχετικού νομοσχεδίου που οδηγεί τα μουσεία σε ιδιωτικοποίηση, καταργεί τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, βάζει σε κίνδυνο και εμπορευματοποιεί τις αρχαιότητες και περικόπτει τις δωρεάν προσφερόμενες έως τώρα δραστηριότητες.

Στο αφήγημα της Ν.Δ., ότι δεν πρόκειται περί ιδιωτικοποίησης αλλά μετατροπής σε ΝΠΔΔ, οι εργαζόμενοι αλλά και ο λαός του Ηρακλείου έχει συνειδητοποιήσει ότι πολύ εύκολα και ευέλικτα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες οι αρμοδιότητές τους: Η αποκοπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συνιστά μια βαθύτατα πολιτική πράξη που στηρίζεται στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα και στην πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης για την εφαρμογή συντηρητικών αντιμεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οργάνωσης και διαχείρισης των δημόσιων αγαθών.

Τούτη η συντηρητική πολιτική αφορά όλη την κοινωνία. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συγκέντρωση απέδειξε την αγωνία όλων για την τύχη του εμβληματικού Μουσείου της πόλης μας.

Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τούτον τον αγώνα κι επαναλαμβάνουμε τη ρητή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι θα καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος μετά τις εκλογές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News