Ηράκλειο: Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την τηλεκπαίδευση - «Έχουν βρει την... εύκολη λύση»

Κρήτη
Ηράκλειο: Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την τηλεκπαίδευση - «Έχουν βρει την... εύκολη λύση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απροετοίμαστοι για τη σημερινή ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί- «Πολλά τα προβλήματα με το Webex»

Σφοδρή κριτική ασκούν εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κάνουν σήμερα, λόγω κακοκαιρίας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τα μαθήματα μέσω Webex. Όπως αναφέρουν, το Webex ήταν η λύση που έπρεπε να υπάρξει την περίοδο της πανδημίας με τη διασπορά του κορωνοϊού να είναι ένα διαρκές και μόνιμο πρόβλημα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ με τη στάση αυτή το υπουργείο Παιδείας καταδεικνύει πως δεν κατανοεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα.

Ειδικότερα, τηλεκπαίδευση μέσω Webex θα γίνει σε σχολεία της χώρας σήμερα λόγω της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα”. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν ως άμεση συνέπεια να αλλάξουν τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε ανακοίνωση όπου γνωστοποίησε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας μετά την απόφαση για κλειστά σχολεία σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου: «Το γραφείο του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) Δευτέρα 6/2/2023, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση. Έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν εντός της ημέρας στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης, καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, εκπαιδευτικοί αντέδρασαν κάνοντας σαφές πως η τηλεκπαίδευση έχει αρκετά προβλήματα ως προς τον τρόπο διδασκαλίας και πως ο τρόπος προώθησης από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ήταν στην καλύτερη περίπτωση ερασιτεχνικός.

«Εμείς ως εκπαιδευτικοί έχουμε εμπειρία εξαιτίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αναλογιστεί εάν ο μαθητής ή η μαθήτρια ή ο καθηγητής έχει πρόσβαση σε τέτοια υλικοτεχνική υποδομή ώστε να μπει στο μάθημα. Τα παιδιά δεν ήταν προετοιμασμένα για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Εάν έχει πρόσβαση ο καθηγητής ή ο δάσκαλος, όλα καλά. Εάν δεν έχει, τότε πολύ φοβάμαι πως θα χαθεί το μάθημα. Θεωρώ πως είναι ένα επικοινωνιακό “πυροτέχνημα” του υπουργείου Παιδείας. Και θεωρώ πως, αντί το υπουργείο Παιδείας να βγάζει έκτακτες ανακοινώσεις, θα πρέπει να δώσει βαρύτητα σε άλλα ζητήματα ουσίας. Το μείζον ζήτημα που ταλαιπωρεί την εκπαιδευτική κοινότητα είναι η κάλυψη των κενών. Τα σχολικά και εκπαιδευτικά κενά αποτελούν πάγιο πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν αίθουσες δημοτικού που έχουν 25 ή 23 μαθητές και μαθήτριες», ανέφερε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ και εκπαιδευτικός, Δημήτρης Δερμιτζάκης.

Ο δάσκαλος του δημοτικού σχολείου Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Σαϊτάκης υποστήριξε πως «οι εκπαιδευτικοί δεν είναι φυγόπονοι. Απλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την προετοιμασία. Το Webex ήρθε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και είναι από εκείνα τα μέσα τα οποία επικράτησαν μέχρι και σήμερα. Όμως το Webex δε λύνει τα προβλήματα. Δεν έχει ουσία όλο αυτό. Είναι καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα ώστε η κυβέρνηση να υποστηρίξει πως τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά. Δε θα προσφέρει απολύτως τίποτε. Και γενικότερα, θεωρώ ότι το να χαθεί μία μέρα μαθημάτων ή δύο ημέρες δε θα συμβεί τίποτε».

«Έχουν βρει την... εύκολη λύση»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο διευθυντής ΓΕ.Λ. Ασημίου Παναγιώτης Σάπιος. Μιλώντας για τα προβλήματα του Webex, ο κ. Σάπιος υποστήριξε πως είναι ανοιχτός και ορατός ο κίνδυνος διαρροής προσωπικών πληροφοριών.

«Έχει προκληθεί πρόβλημα με το Webex και δυστυχώς δεν έχουμε πάρει απάντηση. Το σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με τα προσωπικά δεδομένα, καθώς είναι πιθανός ο κίνδυνος διοχέτευσής τους. Εμείς ως εκπαιδευτική κοινότητα είχαμε αποδεχτεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθόσον θέλαμε να διατηρούμε επικοινωνία με τους μαθητές σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση επιθυμούσαμε να κάνουμε τα μαθήματά μας ώστε να τελειώσει η σχολική χρονιά όσο γίνεται πιο ομαλά. Δε θέλω να σχολιάσω το τεχνικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι έχουμε χάσει το μέτρο. Ενημερωθήκαμε πως για μία ή δύο ημέρες ο καιρός θα είναι ασταθής και θα υπάρξουν χιονοπτώσεις και το υπουργείο Παιδείας έβγαλε μια έκτακτη ανακοίνωση με την οποία καθιστά σαφές ότι τα μαθήματα θα γίνουν μέσω Webex. Δηλαδή το πρόβλημα είναι η μία ημέρα που θα χαθεί; Και εάν χαθεί, τι θα γίνει; Νομίζω πως η κυβέρνηση έχει βρει την εύκολη λύση με το να ανακοινώνει πως τα μαθήματα θα γίνουν μέσω Webex. Έπειτα έχει ρωτήσει κανείς τους εκπαιδευτικούς εάν χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας πριν το μάθημα; Θεωρώ πως δεν έχει γίνει ο αναγκαίος αναστοχασμός και πάμε στην εύκολη λύση», είπε ο κ. Σάπιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News