Σκληρή κριτική κατά Παναγόπουλου - «Φρουρός της συμφιλίωσης με τη φτώχια και τη μισοζωή... η ΓΣΕΕ», καταγγέλλει η ΔΑΣ

Κρήτη
Σκληρή κριτική κατά Παναγόπουλου - «Φρουρός της συμφιλίωσης με τη φτώχια και τη μισοζωή... η ΓΣΕΕ», καταγγέλλει η ΔΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η πρόταση που παρουσιάστηκε διά στόματος του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου στο Ηράκλειο «είναι, όπως πάντα, στη γραμμή των αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας»

Έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και στην πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, για την πρότασή της ως προς την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ασκεί η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) του ΠΑΜΕ, αναφερόμενη στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο. Όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η πρόταση που παρουσιάστηκε διά στόματος του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου στο Ηράκλειο «είναι, όπως πάντα, στη γραμμή των αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας».

Η καταγγελία

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καταγγελία της ΔΑΣ, «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ στα λόγια εντοπίζει πως “ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης”, μπαίνει μπροστά ως φρουρός της συμφιλίωσης με τη φτώχια και τη μισοζωή, υιοθετώντας ως κριτήριο για τις όποιες ή μη αυξήσεις την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΓΣΕΕ προωθεί σταθερά τη γραμμή του “κοινωνικού εταιρισμού”, των “κοινωνικών διαλόγων”, την πολιτική δηλαδή του κεφαλαίου για την επίτευξη των “εθνικών στόχων”, γι’ αυτό η σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) συνέντευξη για την παρουσίαση της πρότασης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτερο μισθό είναι προσαρμοσμένη στα θέλω της εργοδοσίας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει πάρει σαφή θέση εδώ και χρόνια, ότι είναι με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό έκανε και σήμερα (σ.σ. προχθές) εδώ στο Ηράκλειο, καμία αναφορά στον νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου που καταργεί την ΕΓΣΣΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ αρνήθηκαν την απεργιακή κλιμάκωση μετά από την πολύ μαζική και επιτυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη, που έγινε με αιχμή τα αιτήματα ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχια, για αυξήσεις στους μισθούς και για συλλογικές συμβάσεις.

Η γραμμή της ΓΣΕΕ είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους και αυτό το έχει αποδείξει επανειλημμένα η ίδια η ζωή. Η ΔΑΣ ΕΚΗ καλεί όλα τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα, με στόχο να υπάρξει αγωνιστική κλιμάκωση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Καλούμε τα συνδικάτα σε ενίσχυσης της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να επιλέξουν τις μορφές πάλης, να θέσουν στόχους με βάση τους άξονες του πλαισίου πάλης και την αναγκαία εξειδίκευση κατά χώρο και κλάδο, ενισχύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο».

Τι ζητούν - Οι διεκδικήσεις της ΔΑΣ

Παρακάτω, η παράταξη διατυπώνει το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
  • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτερου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (επίσημος πληθωρισμός στο 10%).
  • Την επαναφορά κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία και την πληρωμή υπερωριών.
  • Στο Δημόσιο την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τη χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.ά.
  • Το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.
  • Την ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News