Απάτη στο Μηχανολογικό: Έξι χρόνια φυλακή για τα δύο αδέρφια

Ηράκλειο
Απάτη στο Μηχανολογικό: Έξι χρόνια φυλακή για τα δύο αδέρφια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως είχε αναφέρει χθες Τετάρτη το neakriti.gr, σήμερα οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο ουσιαστικά επικύρωσε το πρακτικό ποινικής διαπραγμάτευσης που υπογράφηκε - Η επιβλητέα ποινή που αναφέρεται στο πρακτικό ήταν κάθειρξη 6 ετών: Αυτό ήταν και το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε σε αμφότερα τα αδέρφια τα οποία παίρνουν το δρόμο για τη φυλακή

Στη φυλακή οδηγούνται άμεσα και τα δύο αδέρφια που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση της απάτης που είχε στηθεί σε βάθος πολλών ετών σε βάρος του Μηχανολογικού Ηρακλείου.

Όπως είχε αναφέρει χθες Τετάρτη το neakriti.gr, σήμερα οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο ουσιαστικά επικύρωσε το πρακτικό ποινικής διαπραγμάτευσης που υπογράφηκε χθες.

Η επιβλητέα ποινή που αναφέρεται στο πρακτικό ήταν κάθειρξη 6 ετών: Αυτό ήταν και το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε σε αμφότερα τα αδέρφια τα οποία παίρνουν το δρόμο για τη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αδερφοί βαρύνονται με κατηγορίες περί απάτης, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου.

Εξάλλου, όπως έγραψε χθες το neakriti.gr, έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ από τους δύο αδερφούς που φέρονται ως οι βασικοί πρωταγωνιστές της κομπίνας.

Αξίζει να επισημάνουμε, πάντως, ότι έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο της χρηματικής ζημίας, που φέρονται να προκάλεσαν σε βάρος του Μηχανολογικού από την έκνομη δράση τους τα δύο αδέρφια, εκτιμάται περίπου στα 935.000 ευρώ.

Η επίμαχη υπόθεση συνιστά ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη υπόθεση “εγκλήματος λευκού κολάρου” στην Κρήτη που “επιλύεται” με τον σχετικά προσφάτως εισαχθέντα (μέσω του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το 2019) στην ελληνική έννομη τάξη θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης.

Ο εν λόγω θεσμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε ουκ ολίγες χώρες και είναι αγγλοσαξωνικής προέλευσης (plea bargaining). Ουσιαστικά, το βασικό του γνώρισμα είναι η “ανταλλαγή” της ομολογίας με την επιβολή μειωμένης ποινής.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, από τον θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης εξαιρούνται τα κακουργήματα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, όσα συνδέονται με την τρομοκρατία, καθώς και όσα στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους δύο αδερφούς, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη ο πατέρας τους, καθώς και τρία ακόμη άτομα. Οι τέσσερις συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν - διαδοχικά - μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου. Άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

Στον πατέρα των δύο αδερφών απαγορεύτηκε, πριν λίγες εβδομάδες, η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να δίνει το “παρών” στο Α.Τ. της περιοχής του δύο φορές τον μήνα. Εξάλλου, του επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News