Μασταμπάς: Ξανά σε διαβούλευση η λαϊκή της Τετάρτης - Οι αντιρρήσεις και το ''stop'' της Αποκεντρωμένης

Ηράκλειο
Μασταμπάς: Ξανά σε διαβούλευση η λαϊκή της Τετάρτης - Οι αντιρρήσεις και το ''stop'' της Αποκεντρωμένης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 10 ημέρες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν απόψεις γύρω από τη μετακίνηση της αγοράς στον Μασταμπά, που επιχειρείται να δρομολογηθεί εκ νέου με ένα χρόνο καθυστέρηση - Η προωθούμενη μεταφορά της λαϊκής στον Μασταμπά από τις οδούς Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου, όπου διεξάγεται τα τελευταία 8 χρόνια, σε γειτονικούς δρόμους μέσω κυκλικής εναλλαγής σε 4 σημεία, με παραμονή ενός έτους σε κάθε σημείο, είχε θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2022, ωστόσο έκτοτε έμπλεξε σε περιπέτειες και καθυστερήσεις, με τις διαδικασίες να έχουν κινηθεί ξανά από την αρχή

Ξανά σε δημόσια διαβούλευση τέθυηκε για ένα 10ήμερο από τον Δήμο Ηρακλείου η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης, σε μια νέα προσπάθεια να προχωρήσει επιτέλους η πολύπαθη μετακόμιση που... σέρνεται από πέρυσι!

Η προωθούμενη μεταφορά της λαϊκής στον Μασταμπά από τις οδούς Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου, όπου διεξάγεται τα τελευταία 8 χρόνια, σε γειτονικούς δρόμους μέσω κυκλικής εναλλαγής σε 4 σημεία, με παραμονή ενός έτους σε κάθε σημείο, είχε θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2022, ωστόσο έκτοτε έμπλεξε σε περιπέτειες και καθυστερήσεις, με τις διαδικασίες να έχουν κινηθεί ξανά από την αρχή.

Μετά την απόρριψη της αρχικής απόφασης του Δήμου Ηρακλείου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που διαπίστωσε κατά τον έλεγχό της κενά, ελλείψεις και προβληματικά σημεία στην απόφαση της Λότζιας, ακολούθησε για ένα αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα η σύνταξη νέων τοπογραφικών, που καθορίζουν τις ακριβείς θέσεις των πάγκων, όπως και άλλα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της λαϊκής, στο πλαίσιο εναρμόνισης και διόρθωσης των ελλείψεων και κακώς κειμένων που διαπίστωσε η Αποκεντρωμένη.

Αφού ολοκληρώθηκε αυτό, στη Λότζια εκκίνησαν προσφάτως τον γνωστό κύκλο των θεσμικών διαδικασιών για τις απαραίτητες εγκρίσεις και αποφάσεις. Η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης στον Μασταμπά ήρθε ξανά, ένα χρόνο μετά, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, που έθεσε το θέμα εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, με ομόφωνη απόφασή της, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θέτει σε δημόσια διαβούλευση για 10 ημέρες, με ενδιαφερόμενους πολίτες, τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης στην περιοχή Μασταμπάς, από τις οδούς Ραυτοπούλου και Παρασκευοπούλου στις οδούς:

1. Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου:

  • Καστρινάκη: από αρ. 51 έως αρ. 81 και από αρ. 60 έως αρ. 82.
  • Πατριάρχου Φωτίου: από αρ. 24 έως αρ. 30 και από αρ. 29 έως αρ. 31.
  • Πατελάρου: από αρ. 21 έως αρ. 35 και από αρ. 12 έως αρ. 26, εκτός στον αρ. 31 όπου βρίσκεται θέση για ΑμεΑ.

2. Παρασκευοπούλου: από αρ. 7 έως αρ. 75 και από αρ. 8 έως αρ. 74.

3. Μεγάλου Αλεξάνδρου: από αρ. 110 έως αρ. 162 και από αρ. 111 έως αρ. 161.

4. Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου:

  • Παρασκευοπούλου: από αρ. 121 έως αρ. 77 και από αρ. 120 έως αρ. 76.
  • Ραυτοπούλου: από αρ. 67 έως αρ. 37 και από αρ. 54 έως αρ. 36, με τις προϋποθέσεις να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για:
    • Αυστηρή, ετήσια εναλλαγή των τοποθεσιών και τήρηση της κυκλικότητας, αρχής γενομένης από την ημερομηνία της εκτελεστής απόφασης.
    • Αυστηρή τήρηση του κανονισμού αναφορικά με τον αριθμό των θέσεων που καταλαμβάνουν οι έμποροι στη λαϊκή αγορά.
    • Η μόνη δυνατότητα για ακριβή επαναπροσδιορισμό μιας θέσης (οδού) θα σχετίζεται μόνο με την ύπαρξη επίσημα αναγνωρισμένων ΑμεΑ. Μετά την πάροδο της προθεσμίας, θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης. Απόφασης που θα έρθει να κλείσει το “σίριαλ” της συγκεκριμένης μετακόμισης της λαϊκής αγοράς, που έχει εξελιχθεί σε “γόρδιο δεσμό” και έχει αργήσει χρόνια, μιας και η φιλοξενία της λαϊκής της Τετάρτης στους δύο αυτούς δρόμους κοντεύει αισίως την 8ετία!

Το “στοπ” της Αποκεντρωμένης

Μπορεί στις αρχές του 2022 να ψηφίστηκαν, από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσεις για την κυλιόμενη μετακόμιση και τη διαδοχική λειτουργία της σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Μασταμπά, ο σχεδιασμός ωστόσο αυτός έχει μπει προσωρινά στον “πάγο”!

Υπήρξε “στοπ” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που ακύρωσε τον Απρίλιο τη σχετική απόφαση του Δήμου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, ελέγχοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει κυλιόμενη λειτουργία της λαϊκής για την επόμενη 4ετία σε διάφορα σημεία και οδούς, αρχής γενομένης από τις οδούς Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απεφάνθη ότι δεν είναι σύννομη. Και αυτό γιατί - σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης - η απόφαση του Δήμου δεν τεκμηριώνει το γιατί δεν εισακούστηκε η αρνητική εισήγηση της Τροχαίας Ηρακλείου, που περιέγραφε μια σειρά από επιπτώσεις στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Η Αποκεντρωμένη έκανε, μάλιστα, λόγο στην απορριπτική της απόφαση για αόριστα μέτρα ως προς τη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης ΑμεΑ στις οικίες τους και για μη κατοχύρωση της ελεύθερης πρόσβασης σε όλο το μήκος της οδού Πατριάρχου Φωτίου, από τα δυτικά μέχρι τη συμβολή της με την οδό Α. Καστρινάκη!

Αντιρρήσεις για τη μετακίνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, είχαν εκφραστεί αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς κατοίκων της περιοχής για τη σχεδιαζόμενη μετακόμιση. Στο υπ’ αριθμ. 125340/15.12.2021 έγγραφο διαμαρτυρίας εκφράζονταν έντονες αντιρρήσεις για τη μετακίνηση της λαϊκής στις οδούς Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου, με χαρακτηριστική την επισήμανση ότι «στο παρελθόν οι εν λόγω οδοί είχαν φιλοξενήσει επανειλημμένως τη λαϊκή αγορά, ενώ θα μπορούσαν να προταθούν κι άλλες υποψήφιες περιοχές μετεγκατάστασης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News