ΑΜΑΚ: Στηρίζουν τον αγώνα των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης – «Ο αγώνας είναι κοινός»

Κρήτη
ΑΜΑΚ: Στηρίζουν τον αγώνα των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης – «Ο αγώνας είναι κοινός»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου προχωρούν οι μηχανικοί του Δημοσίου, καλώντας σε συνάντηση στις 10 π.μ. στις κατά τόπους ΥΔΟΜ για συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και για κοινές προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν λύσεις – Στηρίζουν οι ΑΜΑΚ

Στην ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου των διπλωματούχων μηχανικών στοχεύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), η οποία έχει ξεκινήσει ήδη έναν κύκλο κινητοποιήσεων «προκειμένου να διεκδικήσει λύσεις προς όφελος του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας και του Περιβάλλοντος», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ).

Βασικοί άξονες των κινητοποιήσεων του κλάδου αποτελούν «η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, η υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης και οι εξευτελιστικές αποδοχές των μηχανικών του Δημοσίου», σημειώνουν οι ΑΜΑΚ και συνεχίζουν:

«Ο αγώνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας έχει ξεκινήσει με απεργία-αποχή από μια σειρά λειτουργιών των Υπηρεσιών Δόμησης από 23/1/2023 έως και 13/2/2023 και με στάση εργασίας στις 2/2 με συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι διεκδικήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αφορούν το σύνολο των μηχανικών, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με Συμβάσεις Έργου, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.)». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΑΜΑΚ:

* «Η στελέχωση των Υπηρεσιών (Δόμησης, Τεχνικών και άλλων) με διπλωματούχους μηχανικούς με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ ενάντια στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση, αφορά την καλή λειτουργία των Υπηρεσιών επ' ωφελεία των Υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς.

* Η βελτίωση των αποδοχών των Μηχανικών στο Δημόσιο -πέρα από την αναγκαιότητά της -συνδέεται και εν δυνάμει συμπαρασύρει και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους.

* Το ξεκαθάρισμα της πολυνομίας που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί όλους και όλες θα βελτιώσει τις σχέσεις Υπηρεσιών με πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες. Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας μας αφορά όλους εξίσου.

* Η Νομική Προστασία αλλά και η σταθερή Νομική Υποστήριξη των Υπηρεσιών συμβάλλουν στην ασφάλεια δικαίου που επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει για όλους (υπαλλήλους, πολίτες, ελεύθερους επαγγελματίες).

* Ο εξοπλισμός των Υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα και εργαλεία οδηγεί σε ταχύτερη και ποιοτικότερη ανταπόκριση των μηχανικών στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Τέλος, ο σαφής και συγκεκριμένος Δημόσιος Έλεγχος (προληπτικός και κατασταλτικός) προστατεύει το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μετακυλύουν τεράστιες ποινικές και άλλες ευθύνες στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες και οδηγούν σε νέες γενιές “αυθαιρέτων” και νέους κύκλους “τακτοποιήσεων”».

Στηρίζει τον αγώνα των μηχανικών η ΔΕ του ΤΕΕ

Η ΔΕ του ΤΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «...Τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι πολυετή και σοβαρά και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ορθώς ζητά την επίλυσή τους και για αυτό στηρίζουμε τον αγώνα τους. Η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυρήνες δημόσιας εξουσίας και οφείλει να στοχεύει πάντα το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών».

«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ γιατί θα πρέπει όλοι από κοινού να διεκδικούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

Καλούμε την ημέρα της στάσης εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10 π.μ., να συναντηθούμε στις κατά τόπους ΥΔΟΜ για συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν όλους και για κοινές προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν λύσεις», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News