Δήμος Ηρακλείου: «Κόψε-ράψε» η απόφαση για την απομάκρυνση των δέντρων

Κρήτη
Δήμος Ηρακλείου: «Κόψε-ράψε» η απόφαση για την απομάκρυνση των δέντρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά κόπων και βασάνων και εν μέσω σύγχυσης ακόμα για το τι ακριβώς ψηφίστηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε “πράσινο” για να κοπούν 29 από τα 30 δέντρα με βάση εισηγήσεις υπηρεσίας και διεπιστημονικής επιτροπής

Εξίσωση για γερούς λύτες αποδεικνύεται η λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις κοπές επικίνδυνων - με βάση τις επιστημονικές απόψεις της ειδικής διεπιστημονικής επιτροπής και του Τμήματος Πρασίνου - μεγάλων δέντρων στο Ηράκλειο.

Τα όσα ειπώθηκαν και διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ήρθαν να αναδείξουν πως οι δημοτικοί σύμβουλοι ψάχνουν και ψάχνονται δίχως να βρίσκουν εύκολα καθαρές απαντήσεις στα δύο βαρίδια που βάζουν στη ζυγαριά: Δηλαδή από τη μια στο ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας και του φόβου για κάποιο νέο ατύχημα ή δυστύχημα και, από την άλλη, στο βάρος απογύμνωσης από δέντρα που μετρούν δεκαετίες ζωής και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε διάφορα σημεία του Μασταμπά, πέρα από “πνεύμονες πρασίνου” αποτελούν και τοπόσημα για την περιοχή.

Μέσα στο σημαντικό βάρος της απόφασης κοπής οποιουδήποτε μεγάλου δέντρου, σε ένα Ηράκλειο που δε διακρίνεται για το πράσινό του, ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία προσθέτουν, όπως αναδείχτηκε μέσα από τις χθεσινές τοποθετήσεις, δύο παράμετροι:

Η διχογνωμία που προκύπτει σε κάποιες περιπτώσεις μεταξύ της ειδικής διεπιστημονικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από τη Λότζια μετά το τραγικό συμβάν του Αυγούστου και τον άδικο χαμό του Παναγιώτη Μητρέλου και της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου.

Και η έλλειψη ειδικού μηχανήματος, του λεγόμενου ρεζιστογράφου, που προσφέρει μια ενόργανη ανάλυση και άρα παρέχει μια καλύτερη (αλλά όχι σφαιρική ή απόλυτα ασφαλή) εικόνα ως προς την κατάσταση και άρα την επικινδυνότητα ενός δέντρου.

Στον καμβά αυτό, είναι ενδεικτικό πως καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης γύρω από τις τρεις εισηγήσεις για την κοπή 30 συνολικά δέντρων εκφράζονταν συνεχώς ερωτηματικά και απορίες που καταδείκνυαν ένα σκηνικό σύγχυσης εντός του σώματος, με την παρευρισκόμενη προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πρασίνου Ερωφίλη Φραγκούλη να δέχεται καταιγισμό ερωτήσεων κι αυτή, ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας παρέπεμπε σε κανονική Άλγεβρα!

Μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία τελικά, για τις δύο πρώτες εισηγήσεις που αφορούσαν σε 17 δέντρα, υπερψηφίστηκε τελικά η κοπή όσων περιπτώσεων έτυχαν ομόφωνης εισήγησης μεταξύ διεπιστημονικής επιτροπής και Υπηρεσίας Πρασίνου (δηλαδή 16 από τα 17 δέντρα), ενώ η 3η εισήγηση, που περιελάμβανε εισήγηση μόνο της Δημοτικής Υπηρεσίας για την κοπή 13 δέντρων, φαίνεται ότι πέρασε, αν και αρκετοί σύμβουλοι, ακόμα και αντιδήμαρχοι, όπως ο Γιώργος Καραντινός, εξέφραζαν ανοιχτά απορίες για το τι τελικά ψηφίστηκε.

Ενδεικτικό της όλης σύγχυσης ήταν και το ότι ο πρόεδρος του σώματος Γρηγόρης Πασπάτης ζήτησε από τους επικεφαλής των παρατάξεων να δουν σήμερα το πρωί τις λεπτομέρειες ως προς τις θέσεις επί των αποφάσεων!

Εκπρόσωποι των κατοίκων

Πριν την ψηφοφορία, πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των κατοίκων του Μασταμπά, που είχαν προσφύγει και δικαιωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κατά προηγούμενης απόφασης του Δήμου, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να “παγώσει” τις αποφάσεις για τις κοπές δέντρων μέχρι τουλάχιστον να γίνουν αναλυτικές εξετάσεις με το ειδικό μηχάνημα του ρεζιστογράφου.

«Έχουμε τρεις εισηγήσεις που λένε να κοπούν 30 δέντρα, εξ αυτών 15 είναι στον Μασταμπά.

Όποιος θέλει να έρθει στον Μασταμπά και να του δείξουμε... Τα 8 δέντρα που σώζονται τελικά χάρη στον έλεγχο που έγινε από τον ρεζιστογράφο δεν ήταν μόνο στην επίμαχη πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά είχαν προταθεί για κοπή από αντίστοιχη επιστημονική επιτροπή του 2010.

Άρα, αν δεν είχαμε κάνει ασφαλιστικά μέτρα τότε, δηλαδή το 2010, μπορεί να είχαν κοπεί πριν από 13 χρόνια δέντρα που τελικά σήμερα με τον ρεζιστογράφο αποδεικνύεται ότι δε χρειάζεται να κοπούν.

Το θέμα του ελέγχου των δέντρων είναι πολυμετρικό. Εμείς λέμε κάτι απλό: Να μην κοπεί κανένα δέντρο, να ξαναδούμε το θέμα πιο ψύχραιμα», ανέφερε η Βάνα Σφακιανάκη.

«Η επιτροπή είχε αποφασίσει την κοπή 8 δέντρων, και τα 7 βρέθηκαν τελικά γερά με τον ρεζιστογράφο. Αυτό το γεγονός από μόνο του μας δίνει την εύλογη σκέψη ότι, αν ελεγχθούν και τα υπόλοιπα δέντρα που εισηγείστε να κοπούν με το ειδικό αυτό μηχάνημα, θα βρεθούν γερά και τα υπόλοιπα. Ζητούμε να μην ψηφιστούν οι προτάσεις, να γίνει επανέλεγχος με εξειδικευμένο μηχάνημα», ανέφερε η δικηγόρος των κατοίκων Αθανασία Παπαδημητρίου.

Τοποθετήσεις παρατάξεων

«Σήμερα, υπό ένα καθεστώς πίεσης, πρέπει να πάμε σε οριζόντιες πολιτικές, δηλαδή για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας να ξηλώσουμε ό,τι φαίνεται μακροσκοπικά επικίνδυνο; Μην πάμε στο άλλο άκρο, να κόβουμε ελαφρά τη καρδία δέντρα που είναι τοπόσημα, μνημεία ουσιαστικά για την πόλη. Είναι δύσκολο να πέφτει η ευθύνη πάνω σε μας, που δεν έχουμε την επιστημοσύνη.

Εκτιμώ ότι απόψε πρέπει να συμφωνήσουμε σε απόφαση κοπής για τα δέντρα που έχουν ομόφωνη επιστημονική απόφαση και ενόργανη ανάλυση και να περιμένουμε αναλύσεις προτού αποφασίσουμε για τα υπόλοιπα», ανέφερε εκ μέρους της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” ο Νίκος Γιαλιτάκης.

«Το περιβάλλον γύρω από το πράσινο είναι πολύ προβληματικό στο Ηράκλειο. Είμαστε 3,5-4 φορές κάτω από το επιθυμητό επίπεδο με βάση τις παγκόσμια αποδεκτές νόρμες. Και ενώ υπάρχει αυτή η ένδεια, συνεχίζουμε να συζητάμε πώς θα λιγοστέψουμε κι άλλο το πράσινο. Ως παράταξη προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα και κινήσεις:

Να τελειώσει η υπογραφή σύμβασης με κατάλληλους φορείς, όπως το ΕΛΜΕΠΑ, ώστε να καταρτιστεί ένα ψηφιακό μητρώο δέντρων.

Άμεσα να προμηθευτούμε τον αναγκαίο τεχνολοξικό εξοπλισμό. Να γίνουν έργα στήριξης των δέντρων. Να προσλάβουμε, με μια σύμβαση έργου, ανθρώπους που είναι κατάλληλοι επιστημονικά να στελεχώσουν το πράσινο. Να αυξηθούν οι πιστώσεις για το Τμήμα Πράσινου, όχι πια ποσά 150.000 και 200.000 ευρώ τον χρόνο. Να γίνει αυτοτελής αντιδημαρχία Πρασίνου», σημείωσε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Συζητάμε σήμερα αν είναι να κοπούν ή όχι κάποια δέντρα. Ψευτοδίλημμα είναι αυτό. Η συζήτηση η πραγματική αφορά στην ανάπτυξη πρασίνου. Γίνεται μια προσπάθεια από τη δημοτική Αρχή να πεταχτεί η μπάλα στην... εξέδρα, αν οι επιστήμονες τα έχουν κάνει καλά ή όχι.

Αλλά σωστή ανάπτυξη χρειάζεται και τα σωστά εργαλεία. Με τους 4 γεωπόνους και με τους 16 εργατοτεχνίτες και με εργολάβους δε γίνεται δουλειά», ανέφερε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης.

«Θέλουμε να σκοτώσουμε τα δέντρα και σε περιπτώσεις ακόμα που διαφωνούν οι επιστήμονες. Έτσι το βλέπω.

Καταλαβαίνω την υπηρεσία, εκεί θα “σκάσει η πατάτα” για τη δική μας ευθύνη. Πρέπει να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί στο να θυσιάσουμε κάθε δέντρο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Διαλύσαμε τα δέντρα επειδή αφήσαμε τις εταιρείες να “οργώνουν” την πόλη και να τα καταστρέφουν.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες βαριές. Γι’ αυτό και δυσκολευόμαστε να ψηφίσουμε κάτι που είναι επιστημονική εισήγηση. Γι’ αυτό και οι Ηρακλειώτες δίνουν μάχες για να μη χαθεί ούτε κλαδί, ούτε φύλλο. Τα δέντρα στον Μασταμπά, ξέρετε, είναι τοπόσημο», ανέφερε ο επικεφαλής της “Σύμπραξης Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης.

«Γίνεται προγραμματισμός ή τα αφήνουμε τα δέντρα να μεγαλώνουν και όσο πάει; Γιατί τον ρεζιστογράφο δεν τον προμηθευτήκαμε; Και την κινητή μονάδα μαστογραφίας, όταν τη φτιάξαμε στη νομαρχία, και δεν περιαυτολογώ, δεν υπήρχε αλλού στην Ελλάδα. Γιατί δεν έγινε νωρίτερα προγραμματική με το ΕΛΜΕΠΑ;

Θέλω μια σοβαρή εισήγηση, εμπεριστατωμένη, και μια ειδική συνεδρίαση μόνο για το θέμα», σημείωσε η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Ευαγγελία Σχοιναράκη.

«Τα δέντρα στον Μασταμπά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να πω να μην κοπούν. Επομένως θα ψηφίσω και τις τρεις εισηγήσεις, κάνοντας έκκληση να ξαναδούμε τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ομοφωνία», επισήμανε ο Μανόλης Βασιλάκης από την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”.

Η τοποθέτηση του δημάρχου «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ανάλογο περιστατικό»

«Μας πονάει κι εμάς η έλλειψη πρασίνου στην πόλη. Δεν υπάρχει κανείς που να μη στεναχωριέται όταν κόβεται ένα δέντρο. Αλλά δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση τη σωματική ακεραιότητα κάποιου δημότη που θα περνάει τυχαία. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε ανάλογο περιστατικό. Υπό την έννοια αυτή, εισηγούμαι και προτείνω να ψηφιστεί η πρόταση αυτή ως έχει για να μην έχουμε την έγνοια να βρεθεί κάποιος από εμάς στη θέση του άτυχου συμπολίτη μας. Όταν ομόφωνα δύο όργανα αποφασίζουν να κοπούν αυτά τα δέντρα, εγώ τι θα πω δηλαδή; Να περιμένουμε; Κι αν συμβεί κάτι εντωμεταξύ;», ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, κλείνοντας τις τοποθετήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News