Ηράκλειο: Η «μάχη των δέντρων» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
Ηράκλειο: Η «μάχη των δέντρων» στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ των 30 δέντρων, την απομάκρυνση των οποίων καλείται να αποφασίσει μεθαύριο το Δημοτικό Συμβούλιο, υπό τον όρο-δέσμευση όμως υπερδιπλάσιων νέων φυτεύσεων, φιγουράρουν και τα επίμαχα δέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά, που έχουν ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, και για τα οποία είχε κατατεθεί η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου επιστρέφει μεθαύριο Δευτέρα η... “μάχη των δέντρων”. Μετά το προσωρινό “πάγωμα” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που είχε ακυρώσει σχετική απόφαση του Δήμου, κάνοντας αποδεκτή προσφυγή 98 πολιτών, η δημοτική Αρχή φέρνει εκ νέου στο Συμβούλιο, μέσω τριών διαφορετικών εισηγήσεων, την επείγουσα κοπή 30 δέντρων που έχουν κριθεί επικίνδυνα από την ειδική διεπιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί από τη Λότζια μετά το τραγικό συμβάν του Αυγούστου στη λεωφόρο Δημοκρατίας με τον άδικο χαμό του Παναγιώτη Μητρέλου.

Μεταξύ των 30 δέντρων, την απομάκρυνση των οποίων καλείται να αποφασίσει μεθαύριο το Δημοτικό Συμβούλιο, υπό τον όρο-δέσμευση όμως υπερδιπλάσιων νέων φυτεύσεων, φιγουράρουν και τα επίμαχα δέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά, που έχουν ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, και για τα οποία είχε κατατεθεί η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη.

Η συζήτηση και η λήψη απόφασης για τις κοπές αναμένεται, αν μη τι άλλο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εμμένουν στις αντιδράσεις τους πολίτες και συλλογικότητες, εγκαλώντας μάλιστα την πλευρά της δημοτικής Αρχής για βιαστικές κινήσεις...

Η 1η εισήγηση

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την κοπή των παρακάτω 13 δέντρων και τη φύτευση διπλάσιων δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου:

  1. Πεύκο στην οδό Γεωργίου Στυλιανού 20.
  2. Πεύκο στην οδό Ατσιπάδων 3.
  3. Πεύκο στην οδό Ηγουμένου Γαβριήλ.
  4. Πεύκο στην οδό Διγενή Ακρίτα.
  5. Πεύκο στην οδό Δελφών 7Γ.
  6. Πεύκο στη λ. Δημοκρατίας 59.
  7. Πεύκο στη συμβολή των οδών Σγουρομαλλίνης και Σταυράκη Νικολάου.
  8. Πεύκο στη νησίδα Σμπώκου έναντι 78.
  9. Πεύκο στο Δημοτικό Σχολείο Σκαλανίου.
  10. Καζουαρίνα στο Νηπιαγωγείο Σκαλανίου.
  11. Πεύκο στην οδό Ανθέων 83.
  12. Πεύκο στην οδό Σόλωνος 119.
  13. Πεύκο στη λ. Δημοκρατίας 1 (εντός του σχολικού συγκροτήματος Καπετανάκειου).

Η 2η εισήγηση

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την κοπή των παρακάτω 4 δέντρων και τη φύτευση διπλάσιων δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου:

  1. Πεύκο στην οδό Δελφών 7Α.
  2. Πεύκο στην οδό Σμπώκου και Γεωργίου Στυλιανού 14.
  3. Πεύκο αρ. 3 εντός πάρκου Γεωργιάδη.
  4. Δέντρο επί της λ. Ικάρου, έμπροσθεν εμπορικού καταστήματος.

Η 3η εισήγηση

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την κοπή των παρακάτω 13 δέντρων και τη φύτευση διπλάσιων δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου:

  1. Πεύκο στην είσοδο κηποθεάτρου, έχει ακουμπήσει το ενετικό τείχος.
  2. Πεύκο μπροστά από την πόρτα κηποθεάτρου “Ν. Καζαντζάκης” σε ρείθρο.
  3. Πεύκο στη λ. Δημοκρατίας, νότια καταστήματος “Κύβος”.
  4. Πεύκο στη λ. Δημοκρατίας, στο 3ο Λύκειο.
  5. Πεύκο Εργατικού Κέντρου.
  6. Πεύκο στον Μασταμπά, σε στενή νησίδα οδών Σμπώκου και Πατριάρχου Γρηγορίου.
  7. Πεύκο στο οδόστρωμα Σμπώκου και Ιερολοχιτών.
  8. Πεύκο σε τσιμέντο νησίδας πεταλοειδούς με Ιερολοχιτών.
  9. Πεύκο Ιερολοχιτών και Σμπώκου.
  10. Δύο πεύκα στην Ιερολοχιτών, νότια της Σμπώκου.
  11. Πεύκο στην Πατριάρχου Γρηγορίου, νότια της πεταλοειδούς, που στηρίζεται σε μπαλκόνι.
  12. Πεύκο στην Πατριάρχου Γρηγορίου, έναντι καταστήματος Λιοντομήτσου και βόρεια ράμπας ιδιωτικής.
  13. Πεύκο μέσα σε Π.Χ., είσοδο κηποθεάτρου “Ν. Καζαντζάκης”.

Τι ειπώθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου και λήφθηκαν οι αποφάσεις-εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την κοπή 30 συνολικά επικίνδυνων - σύμφωνα με τη διεπιστημονική επιτροπή - μεγάλων δέντρων, παρευρέθηκαν και κάτοικοι της περιοχής Μασταμπά Ηρακλείου.

Η Ιωάννα Σφακιανάκη, που ήταν μπροστάρης στην προσφυγή που δικαιώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ανέφερε τα εξής: «Όπως είπατε, κάναμε μία προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία εξετάζει τη νομιμότητα της απόφασης. Σήμερα ήρθαμε εδώ να σας πούμε ότι διαφωνούμε. Πιστεύουμε ότι όλο αυτό γίνεται βιαστικά έπειτα από το τραγικό δυστύχημα του συμπολίτη μας και δεν υπάρχει νηφαλιότητα για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε ποια δέντρα είναι όντως επικίνδυνα και ποια δέντρα είναι αυτά που μπορούν να σωθούν.

Για την εισήγηση που συζητάμε είναι δέντρα για τα οποία δεν έχει γνωμοδοτήσει η Διεπιστημονική Γνωμοδοτική Επιτροπή παρά μόνο η Υπηρεσία Πρασίνου.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι δεν είναι τόσο επείγον και πρέπει να δούμε το θέμα με το σκεπτικό της διατήρησής τους και θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον την αγορά των εξειδικευμένων μηχανημάτων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερους ελέγχους, αν και ούτε αυτό θα μας εξασφαλίζει πλήρως το σωστό αποτέλεσμα. Επίσης, να συμπληρώσω, δεν είναι δυνατόν - το γράφουν άλλωστε και οι εισηγήσεις - να επικαλείται το Τμήμα Πρασίνου πως τα δέντρα είναι πάνω στο οδόστρωμα και αυτός είναι λόγος κοπής τους, υπονοώντας την ασφάλεια των πολιτών».

Η κ. Αθανασία Παπαδημητρίου, δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής του Μασταμπά Ηρακλείου, ανέφερε: «Θα ήθελα να πω πως η κοπή των δέντρων είναι μία πράξη δραστική, η οποία, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν ήταν αναγκαία, δεν μπορεί να επανέλθει και δεν μπορούμε να την αναιρέσουμε ούτε καν με τη φύτευση άλλων δέντρων, γιατί θα αλλάξει δραστικά το αστικό τοπίο στην περιοχή και τα δέντρα τα νέα που θα φυτευτούν σε άλλα σημεία δε θα εξισορροπήσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, η οποία θα αλλάξει δραματικά. Επίσης, θα αλλάξει και η αξία των ακινήτων τους, μιας και βρίσκονται σε περιοχές με πράσινο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη και αν έχει εξεταστεί από τον Δήμο για ποιο λόγο έπεσε. Μήπως υπέστη κάποιες αλλαγές από ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία αν είχε αποφευχθεί, το δέντρο δε θα είχε πέσει, παρ’ όλη την κλίση που είχε πάρει;».

Τι είπαν οι αντιδήμαρχοι - «Διαμάχη για την ασφάλεια των κατοίκων»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής - αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός σημείωσε: «Η διαμάχη δεν είναι μεταξύ ημών και των δέντρων. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το πράσινο και με τα δέντρα. Η διαμάχη γίνεται για την ασφάλεια των κατοίκων από τα δέντρα που μπορούν να προξενήσουν το απευκταίο, όπως και έγινε την προηγούμενη φορά. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, μπορεί να προκαλέσουν φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Για όλα αυτά υπόλογος είναι ο Δήμος. Τη διαμάχη αυτή δεν τη συναντάμε μόνο εδώ, στην πόλη του Ηρακλείου. Δε δεχόμαστε αβίαστα την κοπή των δέντρων, αλλά δεν μπορούμε όμως και να μην υιοθετήσουμε τις εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας, διότι διαβάζοντας όλα αυτά, είναι σαν να περιγράφουμε ξανά το τραγικό δυστύχημα που ζήσαμε».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Καθημερινότητας ανέφερε: «Για να μην υπάρχει επιφύλαξη για το αν το Τμήμα Πρασίνου τελεί υπό πανικό ή όχι - αν έχει την κατάρτιση ή όχι - συστάθηκε αυτή η διεπιστημονική επιτροπή, η οποία είναι αδιαμφισβήτητου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης και από τη στιγμή που όλοι αυτοί οι επιστήμονες, με τη συνδρομή και τον συγχρονισμό του ΕΛΜΕΠΑ, έχουν κάνει μία βαθμονόμηση για τα συγκεκριμένα δέντρα, με τα μέσα που διατίθενται σήμερα, ότι συνιστούν δημόσιο κίνδυνο, δε θα χαθεί ούτε μία μέρα. Και από τη στιγμή που κάποιοι με την υπογραφή τους λένε πως υπάρχει επικινδυνότητα, εγώ δε νομιμοποιούμαι να πω κάτι άλλο. Αυτό που επιπροσθέτως κάνουμε είναι να συνεχίζουμε την έρευνα για να δούμε με τι τεχνολογικά εργαλεία μπορεί να εμπλουτιστεί, αλλά αυτό δεν αναβάλει την αξιολόγηση για τα δέντρα που έχουν κριθεί επικίνδυνα.

Όταν θα υπάρξει ο εμπλουτισμός της υπηρεσίας του Δήμου με πρόσθετα εργαλεία, έχουμε εκατοντάδες δέντρα που πρέπει να ελεγχθούν και θα γίνει η διαδικασία. Επίσης για τον Μασταμπά συγκεκριμένα να σας δώσω ένα πρόσθετο στοιχείο, ότι είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για να δούμε πώς θα κάνουμε μία μελέτη με τη δική σας τη συμμετοχή σε όλη την περιοχή, την οποία πρέπει να τη δούμε κυκλοφοριακά από άποψη πρασίνου, από άποψη αρχιτεκτονικής και να γίνει μία συνολική της ανάπλαση για το πράσινο στην περιοχή... θα τα δούμε όλα, αλλά προέχει με μεγάλη αγωνία να διαφυλάξουμε τη δημόσια ασφάλεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News