Ηράκλειο: Σπαράζει ο παπάς που του έκλεψαν δύο άγια δισκοπότηρα - «Μας ξεριζώθηκε η καρδιά» λέει στο neakriti.gr (pics)

Κρήτη
Ηράκλειο: Σπαράζει ο παπάς που του έκλεψαν δύο άγια δισκοπότηρα - «Μας ξεριζώθηκε η καρδιά» λέει στο neakriti.gr (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oι διαρρήκτες δεν έβαλαν «χέρι» σε χρήματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο ιερέας, είναι πιθανό αυτό να συνέβη επειδή οι δράστες αντιλήφθηκαν ότι είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα συναγερμού που διαθέτει η εκκλησία

Εισέβαλαν στον ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου στη Νέα Αλικαρνασσό κι άρπαξαν τα άγια δισκοπότηρα! Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε - όπως όλα δείχνουν-  το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς το πρωί της Τρίτης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο εφημέριος πατήρ Χρυσοβαλάντης Φραγκάκης, η θρασύτατη κλοπή έχει σκορπίσει μεγάλη στεναχώρια στους πιστούς - και όχι μόνο, καθώς οι δράστες (ή ο δράστης) δεν έκλεψαν χρήματα αλλά ιερά σκεύη, γεγονός που δείχνει -σύμφωνα με τον εφημέριο - ότι οι διαρρήκτες δεν έχουν «ούτε ιερό, ούτε όσιο». Προφανώς, το ότι οι δράστες έκλεψαν τα ιερά σκεύη της εκκλησίας, συνιστά ιεροσυλία για το ποίμνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο εφημέριος της ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής της οποίας παρεκκλήσι είναι ο Άγιος Φανούριος, ενδέχεται οι δράστες να χρησιμοποίησαν ειδικό «τροχό» για να κόψουν τη μεταλλική μπάρα της πόρτας που διαρρήχθηκε, προκειμένου να καταφέρουν να… εισβάλλουν στο χώρο της εκκλησίας.

Οι άγνωστοι δράστες, οι οποίοι αναζητούνται από την Αστυνομία, δεν δίστασαν να κλέψουν δύο άγια δισκοπότηρα, ένα δισκάριο κι έναν σταυρό ευλογίας. Όπως μας εξήγησε ο εφημέριος, όλα τα ιερά σκεύη ήταν ασημένια, ενώ η χρηματική τους αξία εκτιμάται τουλάχιστον στα 7000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι διαρρήκτες δεν έβαλαν «χέρι» σε χρήματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο neakiti.gr ο ιερέας, είναι πιθανό αυτό να συνέβη επειδή οι δράστες αντιλήφθηκαν ότι είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα συναγερμού που διαθέτει η εκκλησία. Έτσι, οι κλέφτες φαίνεται ότι τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας άθικτο το παγκάρι, αλλά και όλα τα συρτάρια, τα ντουλάπια και τα κυτία για φιλόπτωχους, όπου θα μπορούσαν να εντοπίσουν χρήματα.

Εντούτοις, η εξέλιξη αυτή δεν απαλύνει τον πόνο των πιστών και του εφημέριου. Όπως είπε χθες στη Νέα Κρήτη ο πάτερ Χρυσοβαλάντης Φραγκάκης, για εμάς τους «ανθρώπους της πίστης, θα ήταν προτιμότερο να πάρουν 500 ή 1000 ευρώ. Παίρνοντας τα ιερά σκεύη, νιώσαμε σαν να ξεριζώθηκε η καρδιά μας… Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι!».

Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον εφημέριο, η διάρρηξη φαίνεται ότι ήταν προμελετημένη. Κι αυτό, καθώς - όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο ιερέας-, ο ιερός ναός του Αγίου Φανουρίου, είναι σαν… «φρούριο». Εκτός από το σύστημα συναγερμού που διαθέτει η εκκλησία, όλες οι πόρτες έχουν διπλές κλειδαριές, αλλά και μεταλλικές μπάρες. Είναι πιθανό, μάλιστα, η μεταλλική μπάρα της πόρτας που διαρρήχθηκε, να κόπηκε με ειδικό… τροχό.

Πάντως, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ιερός ναός του Αγίου Φανουρίου μπαίνει στο στόχαστρο διαρρηκτών, τουλάχιστον τα τελευταία 11 χρόνια. Όπως δήλωσε χθες στη «Ν.Κ.» ο ιερέας «11 χρόνια που είναι ο ίδιος εφημέριος, πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο ναό».

86 περιστατικά το 2021

Πριν από λίγες εβδομάδες, σε δημοσίευμα της Νέας Κρήτης αναφορικά με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, αναφερόταν μέσα στο 2021 καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 373 περιστατικά σε βάρος χριστιανικών χώρων (370 σε βάρος χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας). Τα εν λόγω περιστατικά αφορούν σε βανδαλισμούς, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμούς κ.λπ. Όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ, η γεωγραφική κατανομή των συμβάντων έφερε στην πρώτη θέση της λίστας πανελλαδικά την Κρήτη με 86 περιστατικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News