Εκτόνωση αλλά όχι «λευκός καπνός» μεταξύ δήμου και ταξιτζήδων - Αναζητείται η «χρυσή τομή» για τους πεζόδρομους

Κρήτη
Εκτόνωση αλλά όχι «λευκός καπνός» μεταξύ δήμου και ταξιτζήδων - Αναζητείται η «χρυσή τομή» για τους πεζόδρομους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσπάθεια φαίνεται ότι απέδωσε σε ότι αφορά στο κομμάτι να πέσουν κάπως οι τόνοι, αλλά από εκεί και πέρα δεν βγήκε «λευκός καπνός» αλλά, αντιθέτως, αναζητείται ακόμα η «χρυσή τομή» μεταξύ δήμου και ταξιτζήδων..

Με έναν γύρο «πυροσβεστικών» επαφών, μεταξύ δημοτικής αρχής, παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του τοπικού κλάδου των ταξί επιχειρήθηκε σήμερα να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση γύρω από το προωθούμενο από τη Λότζια κυκλοφοριακό σκηνικό με την πλήρη πεζοδρόμηση της ευρύτερης περιοχής του σταυρού της πόλης, στον απόηχο του επεισοδιακού δημοτικού συμβουλίου που λίγο έλλειψε να μετατραπεί σε... ρινγκ!

Η προσπάθεια  φαίνεται ότι απέδωσε σε ότι αφορά στο κομμάτι να πέσουν κάπως οι τόνοι, αλλά από εκεί και πέρα δεν βγήκε «λευκός καπνός» αλλά, αντιθέτως, αναζητείται ακόμα η «χρυσή τομή» μεταξύ δήμου και ταξιτζήδων..

Αυτό προκύπτει από την μεριά τουλάχιστον του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί που σε ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει πως δεν επετεύχθη συμφωνία, ως προς τις  τροποποιημένες  προτάσεις  που έπεσαν στο τραπέζι των  σημερινών επαφών, προτάσεις που αφορούν σε διαδρομή μίνι μπας αλλά και σε έκτακτες εισόδους-σε περιπτώσεις που χρειάζεται- ταξί εντός της πεζοδρομημένης ζώνης.

Μάλιστα ο Σύλλογος  διαμηνύει πως αναμένει τις τελικές προτάσεις της Λότζια, ενόψει και της νέας συζήτησης που θα γίνει σε προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί

«Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών ταξί Ηρακλείου ενημερώνει τους συναδέλφους αλλά και το επιβατικό κοινό του Ηρακλείου, ότι η σημερινή συζήτηση στο γραφείο του δημάρχου με παρόντες όλους τους επικεφαλής των δημοτικών  παρατάξεων έπεσε στο κενό.

Οι προτάσεις τους αντιδημάρχου κ. Αναστασάκη για άλλη μια φορά αποδεικνύουν την σοβαρότητα που αντιμετωπίζει το θέμα του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης.

Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας τόσο για τον κλάδο μας όσο και για τους πολίτες του Ηρακλείου.

Από τον καθολικό αποκλεισμό των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, επαναφέρει θέμα μίνι μπας με διαδρομή από δικαιοσύνης, Ίδης καλοκαιρινού.

Δεν ανέφερε καθόλου την είσοδό των ταξί στο κέντρο της πόλης, μόνο για ειδικές περιπτώσεις.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας δεν συμφώνησε σε τίποτα, παραμένει στις θέσεις του,  απλά και ξεκάθαρα δώσαμε εναλλακτικές προτάσεις προς όφελος του κλάδου και του επιβατικού κοινού.

Περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή την τελική πρόταση από την μεριά του Δήμου και θα επανέλθουμε με νέο ενημερωτικό δελτίο, πριν το δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30/1/23'' αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου μετά τις χθεσινές συναντήσεις με τη δημοτική αρχή, παρουσία και εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Οι επαφές και τα νέα δεδομένα στο «τραπέζι»

Όπως είχε προαναγγελθεί από το προηγούμενο βράδυ, μετά την αναγκαστική προσωρινή διακοπή του δημοτικού συμβουλίου και την απόσυρση του επίμαχου θέματος για τα κυκλοφοριακά μέτρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σήμερα το μεσημέρι, προσήλθαν  στο γραφείο του δημάρχου εκπρόσωποι  όλων των δημοτικών παρατάξεων, παρουσία και του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Αναστασάκη.

Επίσης κλήθηκε και παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου.

Σε πιο ήρεμο αυτή τη φορά κλίμα,  τέθηκε αναλυτικά επί τάπητος ο σχεδιασμός για την εφαρμογή της α' φάσης της υπό αναθεώρηση κυκλοφοριακής μελέτης της Παλιάς Πόλης.

Στη συνάντηση κατέστη σαφές από πλευράς δημοτικής αρχής ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η βασική γραμμή πλεύσης που προβλέπει τον πλήρη αποκλεισμό των οχημάτων από την ευρύτερη περιοχή του σταυρού της πόλης.

Ως νέο δεδομένο, μετά και τις τοποθετήσεις που έγιναν και στο δημοτικό συμβούλιο, μπαίνει υπό εξέταση η προοπτική δρομολόγησης ενός μικρού λεωφορείου, εν προκειμένω ενός ηλεκτροκίνητου μίνι μπας μέσα στον σταυρό, το οποίο μίνι μπας θα εκτελεί μια διαδρομή από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι (διασχίζοντας την Δικαιοσύνης  και την Ίδης) το τέρμα της Καλοκαιρινού, προς το ύψος της Χανιώπορτας.

Ως προς τα ταξί δεν αλλάζει η γενική αρχή αποκλεισμού τους από την αμιγώς πεζοδρομημένη ζώνη στο κέντρο , ωστόσο έπεσε στο τραπέζι , μετά από πρωτοβουλία και προτροπή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ένα «παραθυράκι».

Αυτό των έκτακτων δρομολογίων σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί.

Τα ταξί δηλαδή, ως γενική αρχή  θα μπορούν να εισέρχονται από τη Ζωγράφου προς την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη όπου θα υπάρχει πιάτσα , στην πίσω πλευρά του δικαστικού μεγάρου και θα εξέρχονται από την οδό Σμύρνης.

Σε ειδικές έκτακτες περιπτώσεις, σε περιπτώσεις δηλαδή που θα χρειαστεί να μεταφέρουν κάποιον ασθενή, κάποιον ΑμΕΑ, έναν ηλικιωμένο πολίτη που δεν μπορεί να περπατήσει με ευκολία, τα ταξί θα μπορούν να εξασφαλίζουν άμεσα ειδική άδεια για να μπαίνουν και μέσα στους πεζόδρομους .

Ως προς την οδό Μονής Οδηγητρίας, όπου έχουμε έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και εμπόρους, η σκέψη είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά, για ένα 4μηνο, ένα κυκλοφοριακό μοτίβο που θα προβλέπει την κίνηση στον στενό δρόμο αποκλειστικά των ΙΧ που θα προέρχονται από τους δυο ιδιωτικούς σταθμούς αυτοκινήτων, τον μεγάλο κλειστό σταθμό της Θησέως και τον μικρότερο υπαίθριο σταθμό.

Παράλληλα κατά τη χθεσινή συνάντηση η δημοτική αρχή έκανε αποδεκτό το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προκηρυχθεί νέα κυκλοφοριακή μελέτη για το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης, πέραν δηλαδή της Παλιάς Πόλης, ώστε να γίνει μια σφαιρική διερεύνηση του φακέλου του κυκλοφοριακού στο Ηράκλειο.

Κοινή ανακοίνωση των πέντε δημοτικών παρατάξεων

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν πέντε δημοτικές παρατάξεις με θέμα «Συνάντηση των πέντε επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ηρακλείου με τον Δήμαρχο για την Κυκλοφοριακή Μελέτη του Κέντρου της πόλης».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η πολύχρονη καθυστέρηση των βασικών έργων υποδομής (ανάπλαση των οδών : Δικαιοσύνης- Έβανς  Χατζημιχάλη Γιάνναρη - Ίδης - 1821 )σε συνδυασμό με πολλές άστοχες κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής προς τους μελετητές, έχει  τελικά αποτέλεσμα να εγείρονται τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινό Δημοτικού Συμβουλίου, οι πέντε παρατάξεις της  αντιπολίτευσης εισηγήθηκαν  την διακοπή, λόγω της εκτροπής της συζήτησης και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσε  η αντιπαράθεση  του αρμόδιου αντιδημάρχου με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί της πόλης μας αλλά και με μερίδα φορέων και εμπόρων της πόλης μας.

Ταυτόχρονα έγινε αποδεκτή η πρόταση μας, για συνάντηση όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με τον Δήμαρχο παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου, των  εκπροσώπων  των επαγγελματικών φορέων και των πολιτών που αντιδρούν, ώστε με νηφαλιότητα να εξετάσουμε συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης για την αντιμετώπιση, μέσα από γόνιμο διάλογο, των οποίων δυσκολιών έχουν προκύψει.

Με αίσθημα ευθύνης συμμετείχαμε σήμερα στην συνάντηση με το Δήμαρχο Ηρακλείου και τους εκπροσώπους των φορέων, όπου  προτείναμε βιώσιμες και τεχνικά εφαρμόσιμες λύσεις διασφαλίζοντας:

Α) την καθολική απομάκρυνση των οχημάτων από το σταυρό της πόλης.

Β) αποδεκτές λύσεις προσέγγισης του ιστορικού κέντρου για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Ταυτόχρονα οι παρατάξεις μας μαζί με τις βελτιώσεις και τις ευέλικτες λύσεις, για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την εφαρμογή, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προτείνουν να ανοίξει ο διάλογος για την μελέτη των κυκλοφοριακών ζητημάτων που αφορούν όλη την πόλη του Ηρακλείου ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε χωρίς μεγάλα προβλήματα την μεταφορά του κυκλοφοριακού φόρτου, από το κέντρο προς την περιφέρεια της πόλης.

Με γνώση και διάθεση για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων, εμπεδώνουμε την άποψη ότι η ανάγκη για εφαρμογή πλήρης κυκλοφοριακής μελέτης είναι ένα κεκτημένο που θα βοηθήσει και την πόλη και τους πολίτες.

Τέλος θεωρούμε σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο ότι όποια εφαρμογή των μέτρων είναι πιλοτική και μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες με την καταγραφή συγκεκριμένων δεικτών θα μετρήσουμε πια μέτρα λειτούργησαν  και θα επαναξιολογηθούν όλες οι παρεμβάσεις. Η ολοκληρωμένη πρόταση με της σημερινές αλλαγές και προτάσεις μας θα έρθει σε δια ζώσης Δ.Σ την επόμενη εβδομάδα.

Με πλήρη επίγνωση του ρόλου που μας ανέθεσαν οι πολίτες συνεχίζουμε να συμβάλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί, στην οικοδόμηση μιας πόλης αντάξιας των προσδοκιών μας για τις επόμενες δεκαετίες

 Οι Δημοτικές Παρατάξεις

«Ηράκλειο 3.7.5»

«Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες»

«Συνεργασία για το Ηράκλειο»

«Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου»

«ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ αξίζει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News