Ηράκλειο: Η καλή ελαιοκομική περίοδος ωθεί σε «νυχτερινές μπίζνες» (vid)

Κρήτη
Ηράκλειο: Η καλή ελαιοκομική περίοδος ωθεί σε «νυχτερινές μπίζνες» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από την τιμή του ελαιολάδου που έχει πιάσει φέτος ταβάνι, στα ύψη έχει εκτιναχθεί και η μικροεγκληματικότητα με επίκεντρο τον ελαιόκαρπο, καθώς σχεδόν καθημερινό είναι το φαινόμενο εισβολής δραστών σε ελαιόφυτα τα οποία τα ραβδίσουν και παίρνουν τον καρπό ή κόβουν εντελώς τα δέντρα
  • Μάστιγα οι κλοπές ελαιοκάρπου σε χωριά της ενδοχώρας
  • Τρεις οι δικογραφίες μέχρι στιγμής στο Δασαρχείο Ηρακλείου

Στα ύψη η τιμή του λαδιού, στα ύψη και η παραβατικότητα εκείνων που είδαν στην καλή τιμή που έχει φέτος το ελαιόλαδο και άνοιξαν νυχτερινές μπίζνες, ραβδίζοντας ξένα ελαιόφυτα, κόβοντας στην κυριολεξία τα δέντρα ή αφαιρώντας από αυλές ή και χωράφια, σακιά με ελαιόκαρπο. 

Αν και τα φαινόμενα όπως εξηγούν οι παραγωγοί δεν έλειπαν ποτέ, φέτος το πρόβλημα με τις παράνομες ελαιοσυλλογές και την κλοπή ελαιοκάρπου έχει καταστεί μάστιγα, με τους παραγωγούς να επιχειρούν να προστατευτούν, ακόμη και με επιτόπιους ελέγχους μέσα στη νύχτα προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.  

Στο δασαρχείο Ηρακλείου αυτή την ώρα υπάρχουν τρεις δικογραφίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δύο για παράνομη ελαιοσυλλογή και μία για κλοπή ελαιοκάρπου μέσα σε σακιά… όμως το πρόβλημα είναι κατά πολύ εκτεταμένο, αφού άλλες καταγγελίες έχουν γίνει σε αστυνομικά τμήματα, ενώ άλλες δεν δηλώθηκαν σε κανέναν. 

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η αντίδραση της Ισπανίας το 2019 που αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Τσιπ σε σχήμα ελαιόκαρπου που τοποθετούνταν πάνω στα ελαιόδεντρα, στην περίπτωση που απομακρυνόταν  χωρίς όμως ο ιδιοκτήτης να εκτελεί εργασίες, το στίγμα της κίνησης φαινόταν ξεκάθαρα, οπότε ο εντοπισμός των δραστών ήταν μια εύκολη υπόθεση. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News