Στο Ηράκλειο κλιμάκιο νομικών με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο

Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο κλιμάκιο νομικών με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ξεκαθαρίζει ο Τάσος Ξενάκης, πρόκειται για σημαντική και χρήσιμη πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, που θα απαλλάξει τους ασφαλισμένους από τη “θηλιά” της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” το μέλος της διοίκησης του ΕΚΗ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, Τάσος Ξενάκης, προετοιμάζονται στο Ηράκλειο σημαντικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, παρουσία του προέδρου της Συνομοσπονδίας Γιάννη Παναγόπουλου.

«Μιλάμε για εκδηλώσεις που θα γίνουν την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εγκαινίων των γραφείων της ΓΣΕΕ, στην Ακαδημίας. Θα προεδρεύει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε μια διαδικασία καταγραφής και απάντησης ερωτημάτων που σχετίζονται με νομική πληροφόρηση απέναντι στους εργαζόμενους. Θα μπορούν να έχουν δηλαδή δωρεάν νομικές συμβουλές για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος. Μπορούν να έχουν ενημέρωση σε όσα ζητήματα τους απασχολούν σε σχέση με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Σε θέματα που έχουν σχέση με συντάξεις αναπηρίας και ό,τι άλλο τους απασχολεί...».

Όπως ξεκαθαρίζει ο Τάσος Ξενάκης, πρόκειται για σημαντική και χρήσιμη πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, που θα απαλλάξει τους ασφαλισμένους από τη “θηλιά” της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης. «Η ενημέρωση αυτή όταν ο ασφαλισμένος χτυπάει την πόρτα του εργατολόγου πραγματικά κοστίζει σημαντικά, ενώ τώρα χωρίς οικονομική επιβάρυνση θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν αυτά που επιθυμούν», σύμφωνα με τον Τάσο Ξενάκη.

Ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό ότι «θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό σύστημα όλων των ταμείων. Γιατί υπάρχουν ασφαλισμένοι που μπορεί να παίρνουν σύνταξη από παραπάνω από έναν ασφαλιστικό φορέα. Βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάποια στοιχεία, όπως τον αριθμό των ενσήμων τους, τους χρόνους ασφάλισης που θα έχουν ανά ταμείο, την ημερομηνία που άρχισαν να ασφαλίζονται και το είδος των ενσήμων, αν είναι μικτά, απλά ή βαρέα. Αν έχουμε αυτά τα στοιχεία, θα μπορέσουν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματά τους. Και έτσι δε θα χρειαστεί να πληρώσουν εργατολόγους για να έχουν αυτή την ενημέρωση. Μάλιστα, από τους ανθρώπους του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ οι απαντήσεις θα δοθούν άμεσα...».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ασκούνται προς την κεντρική εξουσία όλες εκείνες οι πιέσεις που χρειάζονται, ώστε να ενισχυθεί ο ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο και να επισπευστούν οι διαδικασίες συνταξιοδότησης του κόσμου. «Έχουμε πολλές εκκρεμότητες ακόμα και δύο-τριών χρόνων. Φανταστείτε τους ανθρώπους αυτούς, που λαμβάνουν την πενιχρή προσωρινή σύνταξη, τι προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν μέχρι να έρθει επιτέλους η κανονική τους σύνταξη. Και ιδιαίτερα σήμερα με τέτοιο πληθωρισμό», καταγγέλλει ο Τάσος Ξενάκης.

Συντάξεις: Ποιοι και πότε θα λάβουν αυξημένα ποσά - Αναλυτικά οι πληρωμές ανά ταμείο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αυξήσεων 7,75% στις κύριες συντάξεις, οι οποίες ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 για περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, και θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του ΕΚΗ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο Τάσο Ξενάκη, προγραμματίζεται σημαντική διήμερη εκδήλωση στις αρχές Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, που θα κατέβει συνοδεία ειδικών νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να παράσχουν στους ασφαλισμένους όσο γίνεται πιο πλήρη ενημέρωση γύρω από τη θεμελίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, οι ημερομηνίες καταβολών των συντάξεων ανά ταμείο και ΑΜΚΑ έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες (και επικουρικές) συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες (και επικουρικές συντάξεις) των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, Εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες (και επικουρικές συντάξεις) των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, Εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Παραδείγματα

Την αύξηση αυτή θα τη δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31η/12/2022.

Ειδικότερα, επηρεάζονται:

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31η/12/2022 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016)και έχουν επανυπολογιστεί (παλαιές συντάξεις).

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31η/12/2022 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016) και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31η/12/2022 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016) και δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό, δηλαδή οι συντάξεις του πρ. ΟΓΑ και όσες χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και δεν έχουν επανυπολογιστεί.

Οι καταβαλλόμενες από 13/5/2016 και έπειτα, που υπολογίζονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και με έναρξη καταβολής έως και 31/12/2022. Συντάξεις που θα απονεμηθούν από 1/1/2023, αλλά η ημερομηνία έναρξης καταβολής τους ανατρέχει με βάση τη νομοθεσία μέχρι και 31/12/2022, καταλαμβάνονται από τις αυξήσεις για μηνιαίες συντάξεις από 1/1/2023 και έπειτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News