Στους δρόμους οι υγειονομικοί στο Ηράκλειο - Ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο από το ΠΑΓΝΗ (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Στους δρόμους οι υγειονομικοί στο Ηράκλειο - Ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο από το ΠΑΓΝΗ (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίς το βράδυ ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, με τους συγκεντρωμένους να δίνουν ραντεβού την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου η οποία θα είναι μία μέρα διαρκούς κινητοποίησης
  • Στους δρόμους το απόγευμα της Παρασκευής οι υγειονομικοί στο Ηράκλειο
  • Οι εργαζόμενοι απαιτούν μονιμοποίηση για όλους τους συμβασιούχους
  • Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Να δοθούν όλες οι άδειες που οφείλονται στους εργαζόμενους

Με όγκο και παλμό ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Ιανουαρίου το συλλαλητήριο των υγειονομικών, στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου, με τους ίδιους να ζητούν μεταξύ άλλων μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς.

Την συγκέντρωση διοργάνωσαν το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων και φοιτητικών συλλόγων. Κατά την διάρκεια της κεντρικής ομιλίας από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρη Βρύσαλη, ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού στην πανυγειονομική ολοήμερη κινητοποίηση στις 26 Ιανουαρίου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, μονιμοποίηση για όλους τους συμβασιούχους, ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, καθώς και να δοθούν όλες οι άδειες που οφείλονται στους εργαζομένους. Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν «δημόσια και δωρεάν Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση», ενώ εναντιώνονται στην «αυταρχική συμπεριφορά διοίκησης και υπουργείου».

Στο μεταξύ, στον απόηχο της «ιδιωτικής συνάντησης» που έλαβε χώρα προ ημερών μεταξύ της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ., της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας της Αναισθησιολογικής Κλινικής, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και του προέδρου του ΙΣΗ, χθες υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του Συντονιστικού Οργάνου όλων των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Κρήτης.

«Το ότι χαρακτηρίστηκε ιδιωτική μια συνάντηση μιας δημόσιας υπηρεσίας, που γίνεται για να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει προκύψει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, δε μας κάνει εντύπωση, αφού όλα ιδιωτικά τα ονειρεύονται. Ιδιωτική θέλουν την υγεία, ιδιωτικά τα νοσοκομεία, ιδιωτική είναι η αντίληψή τους για τη διοίκηση, οπότε και ιδιωτικές θα είναι οι συναντήσεις τους.

Ξεπερνάμε τις κοινοτυπίες περί εποικοδομητικού διαλόγου και καλού κλίματος και μπαίνουμε στην ουσία.

* Συμπέρασμα 1ο: “Σε καμία περίπτωση η ενέργεια του Διοικητή δεν αποσκοπούσε στην προσβολή και αμφισβήτηση της προσωπικότητας των αναισθησιολόγων”.

Ακόμα και σε ανάλογες “παρεξηγήσεις” παιδιών του δημοτικού σχολείου το ξεκαθάρισμα της πρόθεσης καθίσταται ειλικρινές, όταν συνοδεύεται και από μια συγνώμη.

Προφανώς το “εγώ” όλων των διοικούντων (υπουργού Υγείας, διοίκησης Υ.ΠΕ., διοίκησης ΠΑΓΝΗ) είναι πολύ υψηλό για να ξεστομίσουν μια συγνώμη και σίγουρα πιο σημαντικό από την αναστάτωση, την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο που προκαλούν στην τοπική κοινωνία με τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου που οι ίδιοι προκάλεσαν.

* Συμπέρασμα 2ο: “Η αντιμετώπιση μελλοντικών στο εξής ζητημάτων θα επιλύονται από την Ιατρική Υπηρεσία”.

Προφανώς η παραπάνω δήλωση δεν είναι τίποτε άλλο από μια ομολογία ότι μέχρι σήμερα η Ιατρική Υπηρεσία δεν είχε τον ρόλο που εκ του νόμου οφείλει και πρέπει να έχει για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Προτείνουμε μάλιστα να κάνουν και άλλες “ιδιωτικές συναντήσεις” μήπως και ανακαλύψουν ότι θεσμικά υπάρχουν και άλλες σημαντικές υπηρεσίες στο νοσοκομείο (Νοσηλευτική, Διοικητική, Οικονομική, Τεχνική κ.τ.λ.) με συγκεκριμένο έργο και καθήκοντα διοίκησης και όχι απλά διακοσμητικό ρόλο.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι, αφού δεν ήμασταν παρόντες, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η στάση των διοικούντων αποκατέστησε το ατόπημα της διοίκησης, ούτε και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής πήρε τις εγγυήσεις ότι στο εξής θα κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις και εντάσεις, ούτε ότι θα ενισχυθεί το τμήμα της ώστε να μην προκύπτουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον. Θα θέλαμε ωστόσο να διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους μας αναισθησιολόγους, αλλά και όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, πως οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της Κρήτης θα είμαστε δίπλα τους απέναντι σε όποια αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο ΠΑΓΝΗ

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και Βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, με αφορμή τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας αλλά και τα οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιούσαν στάση εργασίας εκείνη την ώρα. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης χαιρέτισε τη συγκέντρωση των εργαζομένων και τον αγώνα που δίνουν και τόνισε ότι το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή αλλά και έξω αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην υγεία. Οι αντιλαϊκές πολιτικές, πρόσθεσε, πάνε πακέτο με τις μεταθέσεις και μετακινήσεις. Η στάση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ μπορεί να δείχνει αυτό το ανάλγητο πρόσωπο, αλλά είναι πολιτική επιλογή για ένα ιδιωτικοποιημένο νοσοκομείο, όπου η τρομοκρατία, το καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών θα ενισχυθεί. Το ΚΚΕ παλεύει για την ενίσχυση της αποκλειστικής δημόσιας υγείας σε αντίθεση με το ιδιωτικοποιημένο σύστημα. Όλα αυτά να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τις επόμενες εκλογές, με ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στην αναισθησιολογική κλινική και πραγματοποίησε συνάντηση με μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των παθολόγων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό.

ΠΑΓΝΗ: Ικανοποιημένοι οι αναισθησιολόγοι - Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους

Την ίδια ώρα αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Ιανουαρίου οι αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Μετά και την προχθεσινή καθυστερημένη, έστω και «ιδιωτική» συνάντηση στην 7η ΥΠΕ,  θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων  της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ως προς τα θέματα μας.

Είναι ένα βήμα προς μερική εκτόνωση της κρίσης που είχε δημιουργηθεί από την απαράδεκτη ενέργεια του Διοικητή να στείλει τον γιατρό εργασίας στα σπίτια των νοσούντων συναδέλφων μας με το δήθεν πρόσχημα της «αγωνίας του για την υγεία μας». Θέλοντας για άλλη μια φορά να δείξουμε καλή θέληση και επιθυμία ενός ειρηνικού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, προχωράμε σε αναστολή των προγραμματισμένων καθημερινών δίωρων στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγελθεί από την προσεχή Δευτέρα.

Συνεχίζουμε όλοι ενωμένοι σαν Αναισθησιολογικό Τμήμα και θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αν οι δεσμεύσεις  που ανακοινώθηκαν με το δελτίο τύπου της 7ης ΥΠΕ θα εφαρμοσθούν στην πράξη.

Στηρίζουμε  όλες τις προγραμματισμένες δράσεις που έχουν προγραμματισθεί το αμέσως προσεχές διάστημα με σκοπό την ενίσχυση και ενδυνάμωση ενός αποκλειστικά Δημόσιου  και Δωρεάν ΕΣΥ. 

Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε το ευρύ δίκτυο υποστήριξης μας που αναπτύχθηκε τόσο από τους συναδέλφους εργαζόμενους και τους απλούς πολίτες  του Ηρακλείου (με τις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα) έως τους επίσημους φορείς όπως: Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, Ιατρικός Σύλλογο Ηρακλείου, Σωματείο Εργαζομένων ΠΝΗ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, Πανελλήνιος Ιατρικό Σύλλογος και τα κόμματα που με ανακοινώσεις πήραν θέση και έφεραν το ζήτημα στην Βουλή.

Ηράκλειο 20/01/2023

Οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι Αναισθησιολόγοι του ΠΝΗ:

Βασιλεία Νύκταρη, Αικατερίνη Μακατουνάκη, Γεώργιος Φραντζέσκος, Γεωργία Γεωργοπούλου, Φωτεινή Χανιωτάκη, Αικατερίνη Χατζημιχάλη, Δέσποινα Δερμιτζάκη, Πόπη Λαυκαλάκη, Γιώργος Στεφανάκης, Μαρία Χριστοφάκη, Ελένη Διαμαντάκη, Μανώλης Λιλιτσής, Χρυσάνθη Γεωργακάκη, Κώστας Σορώκος, Ανθή Ντάκουλα, βλάσης Καραγεώργος, Γιώργος Παπαστρατηγάκης, Εμμανουέλα Κουτουλάκη, Περικλής Βασίλος, Νίκος Τσερλικάκης, Δημήτρης Κουβιδάκης, Παναγιώτα Δαριβιανάκη, Ευφημία Παμπούκα, Αλέξανδρος Μπογάς, Αρετή Κοτρώνη, Κατερίνα Τσίγγου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News