«Κρήτη Σήμερα»: Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ (βίντεο)

Κρήτη
«Κρήτη Σήμερα»: Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Κρήτη Σήμερα» συνδέθηκε ζωντανά με το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το οποίο πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες ανοιχτά στην περιοχή της Σαντορίνης και αναμένεται να φτάσει και στην Κρήτη

Με το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το οποίο πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες ανοιχτά στην περιοχή της Σαντορίνης και αναμένεται να φτάσει και στην Κρήτη, συνδέθηκε ζωντανά η εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», ανακαλύπτοντας τα μυστικά που «κρύβουν» οι ελληνικές θάλασσες.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού μας «ξενάγησε» στο εσωτερικό του σκάφους «JOIDES Resolution» το οποίο λειτουργεί όπως είπε ως ένα «κινητό πανεπιστήμιο», στελεχωμένο με 117 επιστήμονες που δουλεύουν αδιάκοπα για να προκύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα επιστημονικά συμπεράσματα, γράφοντας ξανά την γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ερευνητική γεώτρηση, το βάθος που βρισκόμαστε είναι 670 μέτρα και το γεωτρύπανο έχει ήδη φτάσει στα 250-280 μέτρα κάτω από τον υποθαλάσσιο πυθμένα» δήλωσε αρχικά η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας ΕΚΠΑ. Σκοπός του ταξιδιού είναι, επισήμανε η κ. Νομικού, να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ηφαιστειακές εκρήξεις τα τελευταία 3-5 εκατομμύρια χρόνια, μέσω των ερευνητικών γεωτρήσεων. «Μέχρι στιγμής, έχουν εκτελεστεί τρεις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και βρισκόμαστε τώρα στην τέταρτη» πρόσθεσε η κ. Νομικού.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας ΕΚΠΑ, όταν ρωτήθηκε αν έχουν προκύψει κάποια επιστημονικά συμπεράσματα από τη μέχρι στιγμής έρευνα, ανέφερε ότι νεότερα θα έχουμε μετά από τουλάχιστον δύο μήνες, ώστε τα ευρήματα να αναλυθούν τόσο στο σκάφος όσο και σε πανεπιστήμια. Όπως τόνισε η επιστήμονας, η ανάλυση αυτή απαιτεί χρόνο, καθώς ακολουθούν χρονολογήσεις, ορυκτολογικές αναλύσεις, αναλύσεις μαγνητικού πεδίου και γεωφυσικές αναλύσεις.

(Φωτογραφία Facebook)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News