Ηράκλειο: Ένταση για την κοπή πεύκου στην οδό Παλαιοκάπα - Κάτοικοι εμποδίζουν το συνεργείο του Δήμου (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Ένταση για την κοπή πεύκου στην οδό Παλαιοκάπα - Κάτοικοι εμποδίζουν το συνεργείο του Δήμου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τους κατοίκους εδώ και μέρες είχε τοποθετηθεί ένα σημείωμα ότι θα γίνει απλώς κλάδεμα μικρής κλίμακας

Ένταση σημειώθηκε στην οδό Παλαιοκάπα από κατοίκους που αντιδρούν στο κόψιμο ενός πεύκου από συνεργείο του δήμου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους εδώ και μέρες είχε τοποθετηθεί ένα σημείωμα ότι θα γίνει απλώς κλάδεμα μικρής κλίμακας. Όμως όταν οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν το πρωί της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου, ότι το συνεργείο του δήμου σκοπεύει να κόψει το πεύκο από τον κορμό τότε μαζεύτηκαν στο σημείο και προσπάθησαν να εμποδίσουν την υπηρεσία πρασίνου.

Η κοπή του δέντρου βεβαίως είχε ανακοινωθεί με επίσημο δελτίο τύπου από το δήμο Ηρακλείου τις προηγούμενες ημέρες όπως και η κοπή ενός κυπαρισσιού στην οδό Βάρνης.

Τελικά το συνεργείο του δήμου δεν προχώρησε στην κοπή επικαλούμενο τους ισχυρούς νοτιάδες και πως η συνθήκη δεν επιτρέπει τέτοιες εργασίες για την αποφυγή ατυχήματος.

Άμεση δράση για το πράσινο της πόλης

Με αφορμή την πρόσφατη πτώση δέντρων στο Ηράκλειο, οι Συλλογικότητες Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου, τονίζουν με ανακοίνωσή τους το σοβαρό έλλειμμα προστασίας και σωστής διαχείρισης του πρασίνου στον αστικό χώρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα: «Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε παρακάτω συμφωνούμε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την προστασία, την επέκταση και την αναβάθμιση του -κατά γενική ομολογία- λιγοστού πρασίνου της πόλης του Ηρακλείου και των προαστίων. Η εμπειρία που έχουμε τα τελευταία χρόνια δείχνει πως τα πάρκα, οι δεντροστοιχίες και τα μεμονωμένα δέντρα της πόλης δέχονται συχνά λαθεμένη ή και καταστροφική διαχείριση.

Νωπές είναι οι μνήμες για τις απειλές καταστροφής και σοβαρής υποβάθμισης του πάρκου Γεωργιάδη με δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ ή άστοχων αναπλάσεων. Η δυναμική δραστηριοποίηση πολιτών ανέστειλε την υλοποίησή τους και τα συγκεκριμένα σχέδια έμειναν επί χάρτου.

Είναι γεγονός πως αντίστοιχα προβλήματα σημειώνονται στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι δημοτικές αρχές που ενδιαφέρονται συνήθως περισσότερο για έργα βιτρίνας και εργολαβίες. Λανθασμένοι χειρισμοί στο πράσινο σε συνδυασμό με οικονομικούς περιορισμούς δημιουργούν την κατάσταση που παρατηρούμε.

Οι δημότες επίσης αποτελούν μέρος του προβλήματος, αφού πολλές περιπτώσεις καταστροφής πρασίνου οφείλονται σε ιδιώτες. Τα δέντρα κρίνονται από κάποιους ανεπιθύμητα, με επιχειρήματα ότι ενοχλούν τη στάθμευση, η κόμη τους καλύπτει βιτρίνες καταστημάτων ή παράθυρα, οι καρποί και τα φύλλα τους δημιουργούν σκουπίδια.

Η αντίληψη πως το πράσινο είναι υποδεέστερης σημασίας σε σχέση με την απρόσκοπτη κίνηση των αυτοκινήτων ή άλλα «αγαθά» και δραστηριότητες, μέχρι πρότινος ήταν μάλλον πλειοψηφική. Πληθαίνουν όμως οι συμπολίτες μας που δηλώνουν αγανακτισμένοι με τις πολλές αναιτιολόγητες και αυθαίρετες κοπές δέντρων και το σφαγιαστικό τους κλάδεμα που δέχονται.

Η εικόνα των δέντρων της πόλης όπως και οι πρόσφατες πτώσεις δέντρων στο Ηράκλειο, αναδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα προστασίας και σωστής διαχείρισης του πρασίνου στον αστικό χώρο.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε απαραίτητη και απόλυτα δικαιολογημένη τη δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου (επιτροπής) ανοιχτού στην εθελοντική συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου συμπολίτη μας, το οποίο θα παρεμβαίνει ΜΟΝΙΜΑ για το πράσινο της πόλης με ποικίλες δράσεις όπως η επισήμανση συγκεκριμένων προβλημάτων, η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για τη διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα διαχείρισης πρασίνου και τη δημιουργία δενδρολογίου της πόλης, η επικοινωνία με τις αρμόδιες δημοτικές και περιφερειακές αρχές και η καταγραφή νομοθεσίας για σχετικά θέματα.

Βασική κατεύθυνσή μας είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών να συμμετέχουν ουσιαστικά σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το πράσινο της πόλης.

Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Ομάδα Πολιτών Μασταμπά

Ομάδα Πολιτών Φορτέτζας

Πρωτοβουλία Πολιτών Ατσαλένιου

Ομάδα Κατοίκων Αη-Γιάννη

Ομάδα Κατοίκων Λάκκου και ευρύτερης περιοχής»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News