Βαρδάκης: «Να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Ηράκλειο
Βαρδάκης: «Να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Είναι εξαιρετικά άδικο απόφοιτοι σχολών με ίδιο αντικείμενο σπουδών να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα, βάσει του διαφορετικού χαρακτηρισμού του πτυχίου τους»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα Α.Ε.Ι. Πανεπιστημιακού Τομέα, προχώρησαν 24 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, με την ψήφιση του ν. 4610/2019 όλα τα πτυχία που παρέχουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας (με μοναδική εξαίρεση την ΑΣΠΑΙΤΕ) έχουν τον χαρακτηρισμό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), αφού δημιουργήθηκε ένας ενιαίος χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, που εγγυάται υψηλό επίπεδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε όλους όσοι εισάγονται στα Τμήματα της προτίμησής τους.

Σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.),  η αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων τους με αυτά που παρέχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι σε εκκρεμότητα, καθώς η Πολιτεία δεν μπορούσε να προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια, όσο ακόμα υπήρχαν ιδρύματα Τ.Ε.Ι. που παρείχαν αντίστοιχα προγράμματα σπουδών σε ενεργά Τμήματα.

Σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενεργά τμήματα Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα και βάσει του ισχύοντος  νόμου, μπορεί η Πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία επιτρέπει την αντιστοίχιση και ισοτίμηση με συγκεκριμένη σταδιακή προσέγγιση. 

Επιπρόσθετα, για το συγκεκριμένο ζήτημα  έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Υπουργό  τόσο οι προτάσεις των Συλλόγων αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. και φοιτητών και αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Κρήτης,  όσο και το πόρισμα της γνωμοδοτικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  (ΠΑ.Δ.Α.) σε μορφή πρότασης νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και προτάσεις από διάφορους φορείς και συλλόγους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Είναι εξαιρετικά άδικο απόφοιτοι σχολών με ίδιο αντικείμενο σπουδών να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα, βάσει του διαφορετικού χαρακτηρισμού του πτυχίου τους. Ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός ανάμεσα σε τίτλους σπουδών Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντιτίθεται τόσο στο Ελληνικό Σύνταγμα όσο και στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ολοκληρωθεί η αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων των αποφοίτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα Πανεπιστημιακού Τομέα των ομότιμων πανεπιστημίων, αλλά και στην πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αίροντας κατά αυτό τον τρόπο τις όποιες αναχρονιστικές διακρίσεις του παρελθόντος.

Τέλος, η Υπουργός καλείται να αποσαφηνίσει αν στα πλαίσια της άμεσης διευθέτησης του ζητήματος, προτίθεται να προβεί σε διάλογο τόσο με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. όσο και με τα Πανεπιστήμια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News