Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συλλαλητήριο στις 20 Ιανουαρίου ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ (βίντεο, εικόνες)

Στις 20 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, αυτό αποφασίστηκε αργά το απόγευμα, σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ παγκρήτιο θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Πέμπτη στις 11:30 στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους ζητώντας την άμεση αποπομπή της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι καλούν την ηρακλειώτικη κοινωνία να δώσει το «παρών» τόσο στο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή στο κέντρο της πόλης, όσο και στην παγκρήτια κινητοποίηση την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στις 11.30 το πρωί εξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν το απόγευμα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στην οποία συμμετείχαν υγειονομικοί, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Το παρών έδωσαν πρόεδροι και μέλη εργατικών σωματείων και οργανώσεων με σκοπό να υπάρξει άμεση και συστηματική ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας του Ηρακλείου με αφορμή τη στάση του κ. Χαλκιαδάκη ο οποίος αφενός καρατόμησε τον Διευθυντή του ΤΕΠ ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργο Νότα αλλά και αφετέρου έστειλε επαγγελματίες υγείας να πραγματοποιήσουν διαγνωστικούς ελέγχους σχετικά με το εάν οι τρεις αναισθησιολόγοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είναι όντως θετικοί.

Αφού έγινε η αναγκαία ενημέρωση, οι υγειονομικοί τους έφεραν ενώπιων της ευθύνης που έχουμε ως κοινωνικό σύνολο να προασπίσουμε το χώρο της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησαν να υπάρξει παράλληλος συντονισμός του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αποδέχτηκαν την πρόταση.

Το «παρών» έδωσαν στο ΕΚΗ ιατροί από τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ αλλά και οι αναισθησιολόγοι και ο μέχρι πρότινος διευθυντής των ΤΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε την ερχόμενη Παρασκευή στις 6 το απόγευμα πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας με την παρουσία των φορέων και κεντρικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από την Υγεία”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε πανρεθυμνικώτικο συλλαλητήριο με αίτημα την στήριξη του τοπικού νοσοκομείου, όπου έχουν καταγραφεί παραιτήσεις γιατρών το τελευταίο διάστημα, με πιο ηχηρή αυτήν της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ελένης Ιωαννίδου. Δύο ακόμα συλλαλητήρια προγραμματίζονται στο Ηράκλειο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, όπου συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση παράτασης της θητείας της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος, προχωρούν επιπλέον σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.

Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι νωρίτερα σήμερα όπως έγινε γνωστό νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής θεραπείας Covid του Πανεπιστημιακού Γενικού νοσοκομείου Ηρακλείου απέστειλαν επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ, ζητώντας άμεσα την πλήρη στελέχωση της μονάδας από μόνιμο προσωπικό, ενώ παράλληλα ζητούν την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών καλείται το προσωπικό να καλύψει τις βάρδιες, αναγκαζόμενο να εργασθεί με ένα ρεπό την εβδομάδα κι άλλες φορές οι βάρδιες αυτές να είναι ανέφικτο να καλυφθούν, με αποτέλεσμα η στελέχωση να είναι κάτω του ορίου ασφαλείας για τους ασθενείς. Υπάρχουν νοσηλευτές, οι οποίοι προτίμησαν να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ως απόρροια των οφειλόμενων αδειών και ρεπό, του στρες της επικινδυνότητας και του φόρτου εργασίας.

«Με επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων της 7ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, οι νοσηλευτές της ΜΕΘ COVID ζητούν άμεσα την πλήρη στελέχωση της μονάδας από μόνιμο προσωπικό, καθώς και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σύμφωνα με την επιστολή τους, η οποία κοινοποιήθηκε στο σωματείο εργαζομένων, οι κλίνες στη ΜΕΘ COVID αυξήθηκαν σε 16, με μειωμένο προσωπικό για κάλυψη που έπρεπε να νοσηλεύονται σε διαφορετικά τμήματα (περιστατικά που νοσούν από covid και περιστατικά γενικής ΜΕΘ).

Σε μια μονάδα που έχει αποκτήσει και λειτουργεί πλέον με ISO, δεν επαρκεί αριθμητικά το υπάρχον μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό (16 μόνιμοι νοσηλυτές - 14 συμβασιούχοι) για να καλύψει αναλογικά τις κλίνες που έχουν αναπτυχθεί. Σύμφωνα με τους κανόνες, όπου η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη είναι 4:1, μπορούν με ασφάλεια να καλυφθούν περίπου 7-8 κλίνες.

Σε πολλές περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών καλείται το προσωπικό να καλύψει τις βάρδιες, αναγκαζόμενο να εργασθεί με ένα ρεπό την εβδομάδα κι άλλες φορές οι βάρδιες αυτές να είναι ανέφικτο να καλυφθούν, με αποτέλεσμα η στελέχωση να είναι κάτω του ορίου ασφαλείας για τους ασθενείς. Υπάρχουν νοσηλευτές, οι οποίοι προτίμησαν να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ως απόρροια των οφειλόμενων αδειών και ρεπό, του στρες της επικινδυνότητας και του φόρτου εργασίας.

Υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες (καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, βοηθοί νοσηλευτών) με αποτέλεσμα σε πολλές βάρδιες όλος ο όγκος της εργασίας μετατίθεται στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό μόνο στη ΜΕΘ COVID φτάνουν τις 2000 μέρες, με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική εξουθένωση. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου, αφού στο σύνολο οφείλονται πάνω από 30.000 μέρες άδειας και ρεπό.

Η κατάσταση χειροτερεύει όσο δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνο το 2022 αποχώρησαν 90 μόνιμοι εργαζόμενοι και 43 συμβασιούχοι και προσλήφθηκαν μόνο 33 μόνιμοι και 30 συμβασιούχοι, ενώ οι συνθήκες έχουν εντατικοποιηθεί με την αύξηση προσέλευσης ασθενών.

Απαιτούμε την άμεση και πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ, αλλά και όλου του νοσοκομείου, με μόνιμο προσωπικό καθώς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να δοθούν αμέσως όλες οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό».

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια