«Ελεύθερο Σημείο»: Σοβαρές αιχμές Πλακιωτάκη για αποκεντρωμένη διοίκηση με φόντο την Νήσο Χρυσή

Κρήτη
«Ελεύθερο Σημείο»: Σοβαρές αιχμές Πλακιωτάκη για αποκεντρωμένη διοίκηση με φόντο την Νήσο Χρυσή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Ελεύθερο Σημείο» και τον Λευτέρη Συμβουλάκη, η Αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου, ο ενδεχόμενος επανασχεδιασμός του λιμανιού του Νότου αλλά και η αντίθεση του υπουργού για τον αποκλεισμό της Χρυσής βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης 

 

  • Στις προτεραιότητες Πλακιωτάκη το λιμάνι του Ηρακλείου και το λιμάνι του Νότου
  • Σχεδιασμός για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και τις υποδομές
  • Γ. Πλακιωτάκης: Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός για το λιμάνι στο Νότο
  • Αιχμές Πλακιωτάκη για αποκεντρωμένη διοίκηση με φόντο την Νήσο Χρυσή

Η ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και η βελτίωση των νησιωτικών λιμενικών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Ελεύθερο Σημείο» με καλεσμένο τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του Λιμένα Ηρακλείου και τη σημαντική θέση που έχει στον παγκόσμιο εμπορευματικό χάρτη, ενώ κληθείς να απαντήσει και για το λιμάνι του Νότου τόνισε ότι παλαιότερα οι όποιες συζητήσεις έκαναν λόγο για μεγάλο λιμάνι Ωστόσο σήμερα το έργο να επαναπροσδιοριστεί 

Την ίδια ώρα αναφορικά με τον αποκλεισμό της Χρυσής στην Ιεράπετρα ο υπουργός άφησε σοβαρές αιχμές για την έλλειψη της αναγκαίας συνεργασίας με την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης και μάλιστα δήλωσε αντίθετος με την απόφαση αποκλεισμού για την προστασία του νησιού.

Ειδικότερα, στο ξεκίνημα της εκπομπής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις τουρκικές προκλήσεις. «Είναι αλήθεια», τόνισε, «ότι συστηματικά η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δε σέβεται το κοινό μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Μεταναστευτικό...».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός ήταν καταπέλτης: «Αφήνουν λοιπόν (οι Τούρκοι) τα κυκλώματα των διακινητών να δρουν ανενόχλητα, θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε θανάσιμο κίνδυνο τους μετανάστες. Από την άλλη όμως, υπάρχουν συχνά-πυκνά, πολλές περιπτώσεις ακόμα και να τους συνοδεύουν μέχρι και την οριογραμμή. Εμείς, από την άλλη, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε κατορθώσει και έχουμε μειώσει τις μεταναστευτικές ροές σε ποσοστό πάνω από 80% και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι επιχειρούν με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής...».

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αυτά τα χρόνια τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν συλλάβει πάνω από 250 διακινητές και έχουν εξαρθρώσει πάνω από 19 κυκλώματα. Την ίδια ώρα στη γειτονική Τουρκία δεν υπάρχει ούτε μία σύλληψη...».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Λευτέρη Συμβουλάκη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας πως ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλεγε πως «η Ελλάδα δεν έχει σύνορα», ενώ υπενθύμισε και την περίφημη φράση ότι «οι μετανάστες λιάζονται στο Σύνταγμα...».

Για το λιμάνι του Ηρακλείου

«Το λιμάνι του Ηρακλείου», είπε ο υπουργός, «είναι ένα πολύ σημαντικό λιμάνι στον παγκόσμιο εμπορευματικό χάρτη» και πρόσθεσε ότι «η αξιοποίησή του στο Ηράκλειο θα αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα της πόλης. Διότι, μέσα από την ανάπτυξη των πολλαπλών δραστηριοτήτων, θα δημιουργηθούν και πολλές θέσεις απασχόλησης. Αλλά θα δημιουργηθεί και το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα, το οποίο θα είναι συνολικά υπέρ της ανάπτυξης της Κρήτης...».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι του Ηρακλείου θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του Μάρτη. Και συνεπώς εντός του έτους θα υπάρξει αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο 67%.

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι γεωστρατηγικά και πολιτικά η θέση του λιμανιού είναι πάρα πολύ σημαντική και βεβαίως η στρατηγική μας αποδίδει. Δικαιώνεται», όπως επισήμανε.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση ενός “ατυχήματος” με την Τουρκία και την ίδια ώρα να το εκμεταλλεύεται ένας ιδιώτης; «Μην ξεχνάτε ότι μέτοχος παραμένει και το Ελληνικό Δημόσιο. Επομένως, σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί η συνεργασία του όποιου ιδιώτη με το Ελληνικό Δημόσιο. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στη σύμβαση παραχώρησης. Σε κάθε όμως περίπτωση, το λιμάνι του Ηρακλείου, όπως και τα υπόλοιπα λιμάνια - ό,τι υποδομές δημιουργηθούν από τον επενδυτή - αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, διότι η σύμβαση είναι για 40 χρόνια», απάντησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Για το λιμάνι του Νότου

Αλλά ο Λευτέρης Συμβουλάκης ρώτησε τον υπουργό και για το λιμάνι του Νότου... «Το υπουργείο μας, για πρώτη φορά, εξασφάλισε ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση της ασφάλειας και βελτίωσης των νησιωτικών λιμενικών υποδομών σε 33 λιμενικά έργα από πόρους του ΕΣΠΑ και αντιδιαβρωτικά έργα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ».

Και σημείωσε ότι οι επενδύσεις στην Κρήτη ξεκινούν από τη Γαύδο (με αγκυροβόλιο) και φτάνουν μέχρι τη Σητεία, τα Σφακιά, την Αγιά Ρουμέλη, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τον Μακρύ Γιαλό, ύψους άνω των 74 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το λιμάνι του Νότου είπε ότι παλιότερα γίνονταν συζητήσεις για μεγάλο λιμάνι αλλά σήμερα θα πρέπει το έργο να επαναπροσδιοριστεί. «Σίγουρα χρειαζόμαστε ένα λιμάνι, το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη σύνδεσή μας με την Αφρική, για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Επομένως, στη φάση αυτή θα πρέπει να το δούμε. Δεν το απορρίπτω», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, σε σχέση με το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης συμφώνησε ότι θα ήταν μια πολύ δυναμική επένδυση για τον τόπο να υπάρχει και το λιμάνι του Νότου στη νότια Κρήτη και να διασυνδέονται τα δύο αυτά μεγάλα έργα.

«Το Λιμενικό Σώμα εξοπλίζεται»

Στα στοιχεία Πλακιωτάκη για τον εξοπλισμό και την ενίσχυση σε προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ο δημοσιογράφος ρώτησε στη συνέχεια αν αυτό έχει σχέση μόνο με τις μεταναστευτικές ροές ή μήπως έχει να κάνει και με τον φόβο των απειλών και της τουρκικής προκλητικότητας. Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν ξεκάθαρη: «Εμείς τους εξοπλίζουμε σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός με σύγχρονα μέσα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, προχωράμε σε εξοπλισμό με σύγχρονα μέσα για το σύνολο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, όπως βεβαίως προχωράμε και σε ένα συνολικό πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα των στελεχών...».

Μάλιστα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε με νόημα: «Και βέβαια προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Σε δυο-τρία χρόνια από σήμερα θα μιλάμε για ένα διαφορετικό Λιμενικό...».

«Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στη συνέχεια, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, έκανε λόγο για ψυχραιμία και για αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία. «Δε φοβόμαστε. Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και αυτό το έχουμε αποδείξει. Σε κάθε όμως περίπτωση αυτό που θέλω να δηλώσω είναι το εξής: Σαφώς και θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Όμως, αυτό υπό μία βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι διαχρονικά, και ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Διότι υπάρχουν δηλώσεις αξιωματούχων, και του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας, που εκστομίζει απειλές αλλά και παράλογες απαιτήσεις και ανιστόρητες εκφράσεις...».

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης παρακάτω τόνισε κατηγορηματικά: «365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα στελέχη του υπουργείου Άμυνας επαγρυπνούν, προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας...».

Ποιος διασφαλίζει την τήρηση του Δικαίου;

Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης επέμεινε πως για τη διασφάλιση του Διεθνούς Δικαίου η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με όσα λένε το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., κάτι που σύμφωνα με τον Λευτέρη Συμβουλάκη έχει να κάνει με τη βούληση της κάθε χώρας. «Αν δεν επιθυμεί μια χώρα να το κάνει, δε θα το κάνει», είπε ο δημοσιογράφος, αλλά στο σημείο αυτό ο υπουργός αντέδρασε επικαλούμενος τις «δηλώσεις», όπως είπε, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ...

Για το Ουκρανικό

Ο Λευτέρης Συμβουλάκης άνοιξε όμως και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα: Τι γίνεται με τον ελληνόκτητο στόλο την περίοδο του εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία και τις μεταφορές φυσικού αερίου αλλά σε μορφή LNG, κάτι το οποίο δεν έχει μπει μέσα στο εμπάργκο.

«Υπάρχει ο περιορισμός. Υπάρχει μια ανώτατη τιμή πετρελαίου πλέον. Πετρέλαιο δεν μπορείς να μεταφέρεις. Άρα υπάρχουν περιορισμοί για τη μεταφορά του πετρελαίου εκτός Ευρώπης και υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή. Από ’κει και πέρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ελληνόκτητη ναυτιλία διατηρεί την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ελέγχοντας πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που όλοι μιλάνε για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας... Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ελέγχει πάνω από το 32% των δεξαμενοπλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο και το 23% των LNG Carrier...».

Ακολούθως ο υπουργός σημείωσε με νόημα: «Για παράδειγμα, Έλληνας πλοιοκτήτης, αυτή τη στιγμή, διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας»!

Το κράτος ελέγχει τους εφοπλιστές;

Στο ερώτημα του Λευτέρη Συμβουλάκη για το κατά πόσο το κράτος ελέγχει τους εφοπλιστές για τα κέρδη και τη νομιμότητα αυτών, ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης απάντησε: «Δε θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις, ούτε και σύγχυση. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργεί η ελληνική ναυτιλία, η οποία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την αποτύπωση της εισροής του ναυτιλιακού συναλλάγματος, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 ήταν περίπου 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα με ασφάλεια θα σας πω ότι θα υπερβούμε τα 20 δισ. ευρώ. Και μόνο αυτό δείχνει την προσφορά της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας...».

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης εξήρε με ιδιαίτερο τρόπο την προσφορά των Ελλήνων εφοπλιστών προς την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως τόνισε, καθώς, εκτός από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, κάνουν και τις δωρεές τους, είτε στο Λιμενικό Σώμα της χώρας είτε και σε άλλους νευραλγικούς τομείς στην Ελλάδα.

Υπερασπίστηκε τον Ντογιάκο

Για την υπόθεση με τις υποκλοπές και τη γνωμάτευση Ντογιάκου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ισχυρίστηκε: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εμείς τη σεβόμαστε. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να σεβόμαστε τους θεσμούς αλά καρτ... Εμείς αναγνωρίσαμε από την αρχή ότι η νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη ήταν λάθος. Αναλάβαμε και σε επίπεδο προσώπων αποχώρησης στελεχών την πολιτική ευθύνη. Όμως, από την άλλη, αναλάβαμε και θεσμικές πρωτοβουλίες τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ...».

Και παρακάτω για την υπόθεση Ντογιάκου σημείωσε: «Ο κ. Ντογιάκος εξέδωσε μία γνωμάτευση με βάση τον νόμο ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα. Αν ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός ή αν η συγκεκριμένη γνωμάτευση πάσχει νομικά, τότε μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του. Εμείς σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας. Αυτοί οι θεατρινισμοί του κ. Τσίπρα βλάπτουν τη λειτουργία της δημοκρατίας και μάλιστα βλάπτουν και τον ίδιο...».

Κάλεσε λοιπόν όποιον διαφωνεί με τον πρόσφατο νόμο να προσφύγει στα δικαστήρια. «Αλλά όσο οι νόμοι ισχύουν θα πρέπει να τηρούνται. Τελεία και παύλα», σύμφωνα με τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Για τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ

«Κανένα νοσοκομείο στον νομό Λασιθίου δεν πρόκειται να κλείσει», απάντησε ρητά και κατηγορηματικά ως προς τις πρόσφατες καταγγελίες για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Έκανε λόγο μάλιστα για «μικροπολιτική και μικροκομματική διάθεση» στον τομέα της Υγείας. Αναφορικά με τα γεγονότα στο ΠΑΓΝΗ, ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Είναι ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε με σοβαρότητα. Νομίζω ότι θα πρέπει να τα δούμε με ψυχραιμία. Τα νοσοκομεία είναι χώρος περίθαλψης. Δεν είναι χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης. Και πιστεύω ότι τα αρμόδια όργανα θα επιφορτιστούν με την εξεύρεση μιας λύσης η οποία θα ικανοποιεί πέρα και πάνω απ’ όλα τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων...».

«Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία»

Αναφορικά με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στη χώρα μας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τόσο ως υπουργός όσο και ως βουλευτής του νομού Λασιθίου, δήλωσε με νόημα: «Ήδη βρισκόμαστε στην τελευταία περίοδο της τετραετίας. Σε 4-5 μήνες από σήμερα θα έχουμε εκλογές. Επομένως, είναι λογικό, όσο προχωράμε προς την τελική ευθεία, να δημιουργούνται οι αντιπαραθέσεις. Όμως, το ανησυχητικό είναι ότι, επειδή ακριβώς οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα, προσπαθούν με όρους τοξικότητας να πολώσουν το πολιτικό κλίμα, δημιουργώντας βέβαια και τις ανάλογες πολιτικές εντυπώσεις...».

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης κάλεσε τους Έλληνες να εμπιστευτούν και πάλι τις ζωές τους στη Ν.Δ. γιατί «πρέπει να συνεχιστεί η θετική πορεία της χώρας», όπως επισήμανε.

Για τη δύσκολη καθημερινότητα του κόσμου, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Δε λέω ότι τα έχουμε λύσει όλα», ενώ υπενθύμισε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε 11 διαβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας ότι μέσα από αυτή την αναβάθμιση κατάφερε η κυβέρνηση να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Και το ίδιο φυσικά θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο διάστημα απαιτηθεί», όπως σημείωσε...

Όσο για τους εκλογικούς νόμους, ο Γιάννης Πλακιωτάκης κάλεσε τους πολίτες να δώσουν «ισχυρή εμπιστοσύνη στην πρώτη κάλπη στη Ν.Δ., δημιουργώντας συνθήκες ώστε στις δεύτερες κάλπες, που θα ισχύσει ο νέος νόμος πλέον, να μπορεί η Ν.Δ. να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση...».

Μάλιστα, επέμεινε ως προς τις συνεργασίες: «Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Βλέπετε, για παράδειγμα, και μάλιστα το έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ο κ. Ανδρουλάκης: Θέλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση. Δηλαδή, θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Και μάλιστα, με τις θέσεις του και τις απόψεις του, υιοθετεί τη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ...».

 «Όχι στον αποκλεισμό του νησιού»

Αναφορικά με τον αποκλεισμό της Χρυσής στην Ιεράπετρα, ο υπουργός άφησε σοβαρές αιχμές για έλλειψη της αναγκαίας συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και, μάλιστα, δήλωσε αντίθετος με την απόφαση αποκλεισμού για την προστασία του νησιού. «Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο νησί την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι σαφώς είναι ένα νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο. Όμως μπορεί υπό προϋποθέσεις φύλαξης και καθαριότητας να λειτουργήσει, τηρώντας βέβαια όλα τα νόμιμα μέτρα. Αλλά σε αυτό χρειάζεται καλή θέληση και διάθεση απ’ όλους...».

Όπως σημείωσε, υπάρχει μια οικονομική δραστηριότητα στο νησί που δε θα πρέπει να σταματήσει. Μάλιστα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στον αποκλεισμό του νησιού. «Ήταν μια βεβιασμένη κίνηση. Διότι, από το ένα άκρο, πήγαμε στο άλλο άκρο...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News