Καστέλι: Στα αζήτητα ο αναδασμός με ευθύνη της Περιφέρειας

Κρήτη
Καστέλι: Στα αζήτητα ο αναδασμός με ευθύνη της Περιφέρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους από το 2009 και μετά δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ο εκούσιος αναδασμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελίου και μέρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατάνου, το οποίο και ξεκίνησε από το 2008

Την Περιφέρεια Κρήτης “δείχνουν” όλοι οι υπουργοί έως και το 2016 στις απαντήσεις τους στη Βουλή, σε ερωτήσεις του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου για το ποιος είναι ο αρμόδιος να προτείνει (επομένως και να... εντάξει) σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το έργο του εκούσιου αναδασμού του Καστελίου των Μοιρών. Όπως έγραφε η “Νέα Κρήτη” προ ημερών, αυτό το έργο πνοής στη Μεσαρά βρίσκεται στα... “αζήτητα”, με τον φάκελό του να αραχνιάζει στα συρτάρια των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εδώ και... 13 ολόκληρα χρόνια!

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους από το 2009 και μετά δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ο εκούσιος αναδασμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελίου και μέρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατάνου, το οποίο και ξεκίνησε από το 2008. Αγρότες των περιοχών αυτών υπέγραψαν τότε και αιτήθηκαν στις ιδιοκτησίες τους να γίνει εκούσιος αναδασμός, δηλαδή να συνεχιστεί ο αναδασμός ανατολικότερα από εκεί που είχε σταματήσει τη δεκαετία του 1970.

Έτσι, λοιπόν, από το Καστέλι των Μοιρών έρχονται τα παράπονα των ανθρώπων αυτών, που επικοινώνησαν με τη “Νέα Κρήτη”, ζητώντας να δημοσιευτούν τα ερωτήματά τους για ένα έργο που, μέχρι να φτάσει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, προετοιμάστηκε με γρήγορες διαδικασίες, τόσο με τη συμβολή της τότε νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώς Σχοιναράκη, όσο και του κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή ανακοίνωσε μέσα στη Βουλή ότι η χρηματοδότηση του εκούσιου αναδασμού Καστελίου-Πλατάνου, ύψους περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, αποτελούσε... «θέμα χρόνου»!

Το αίτημα των αγροτών έγινε δεκτό από την τότε νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Το επίμαχο έγγραφο στις 23 Μαρτίου 2009, που κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε: «Να γίνει εκούσιος αναδασμός σε μέρος της περιοχής του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελίου Δήμου Μοιρών, καθώς και μέρους του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας (περιοχή “Λύσματα”). Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

Αποκαλυπτικά έγγραφα

Η απάντηση του κράτους (με την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ημερομηνία “Απρίλιος του 2016”), προς τον Βασίλη Κεγκέρογλου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά στη διενέργεια εκουσίου αναδασμού σε περιοχή του Δ.Δ. Καστελίου Π.Ε. Ηρακλείου, σημειώνεται ότι με το αριθμ. πρωτ. 11532/26.7.11 έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Τοπογραφίας Αναδασμού και Εποικισμού της Περιφέρειας Κρήτης, υποβλήθηκαν στην πρώην Διεύθυνση Τοπογραφικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοιχεία του έργου εκούσιου “Αναδασμού Καστελίου Δ. Φαιστού και Λυσμάτων του Δ. Γόρτυνας” της Π.Ε. Ηρακλείου, με σκοπό την αξιολόγηση και την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”...

Μετά τη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που έλαβε χώρα στην Ειδική Γραμματεία του ΥΠΑΑΤ, τον Νοέμβριο του 2011, αποφασίστηκε στο εν λόγω πρόγραμμα να ενταχθούν μόνο παράλληλα έργα περατωθέντων αναδασμών.

Πλέον των ανωτέρω, σημειώνεται ότι, με το Ν. 4061/2012 αριθμ. 30 και 32, η αρμοδιότητα των αναδασμών εκχωρήθηκε στις Περιφέρειες και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία είναι αρμόδια για την κατάρτιση του ετήσιου Προγράμματος Αναδασμών της περιοχής και για την κήρυξη του εν λόγω αναδασμού.

Αυτή την εποχή ολοκληρώνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα κριτήρια επιλογής για την ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020. Η αρμοδιότητα Διαχείρισης και Εφαρμογής της πράξης των Αναδασμών (Μέτρο 4.3.2) του νέου ΠΑΑ 2014-2020 έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες...».

«Δεν ξέρω γιατί το σταμάτησε η Περιφέρεια»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Βαγγελιώ Σχοιναράκη, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, ήταν σαφέστατη και ξεκάθαρη: «Εμείς τότε είχαμε δρομολογήσει τα πάντα. Είχαμε κάνει ολόκληρη ιστορία, γιατί ήτανε σπουδαίο αυτό να γίνει. Μιλάμε τώρα ότι το είχαμε φτάσει στο τέλος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το σταμάτησαν από την Περιφέρεια Κρήτης. Τότε αρμόδιος αντινομάρχης ήταν ο Νίκος Μπελιβάνης. Και μαζί με τον Νίκο πηγαίναμε όπου υπήρχε θέμα με τους κατοίκους, για να κατευνάσουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις, αλλά και αυτές ήταν μηδαμινές. Όλοι ήθελαν να το προχωρήσουμε. Διότι χρειάζεται να κάνουμε τέτοιες κινήσεις που αναβαθμίζουν την περιοχή για να μπορούν να είναι περισσότερο αποδοτικές και οι περιουσίες των ανθρώπων. Έχουν που έχουν τα προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες και όλα τα υπόλοιπα, από ’κει και πέρα, σε θέματα αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού, σε θέματα αξιοποίησης με τον καλύτερο τρόπο, εμείς πρέπει να είμαστε θετικοί.

Αυτό λοιπόν το κομμάτι εμείς το βλέπαμε θετικά και γι’ αυτό με τον δρομολογημένο φάκελο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν δρομολογηθεί και τα αντίστοιχα. Γιατί σταμάτησε, μάλλον οι επόμενοι που παρέλαβαν θα πρέπει να απαντήσουν», τονίζει η Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η τότε υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, το έτος 2010, και κατόπιν επίσκεψης των εκπροσώπων της πάλαι ποτέ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου στο γραφείο της, είχε δηλώσει ότι «για τον αναδασμό στο Καστέλι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είναι έτοιμη και είναι θέμα χρόνου ώστε το έργο να δημοπρατηθεί».

Αλλά και αργότερα, το 2011, όταν υπουργός είχε οριστεί ο Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Αναδασμού σε όλη τη χώρα, συνολικής έκτασης 1.219.270 στρεμμάτων - υποχρεωτικών και εκούσιων - που θα εφαρμοστεί στις περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και στο Ηράκλειο.

Για τον νομό Ηρακλείου, είχε ανακοινωθεί ότι η συνολική προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η Νομαρχία Ηρακλείου κάλυπτε μια έκταση συνολικά 3.600 στρεμμάτων, όπου το κόστος υλοποίησής του ανά στρέμμα κοστολογούταν σε ένα ποσό της τάξεως των 2,4 χιλιάδων ευρώ.

 «Δεν έγινε ποτέ η τελική πράξη ένταξης»

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου είπε στη “Νέα Κρήτη” για τη σοβαρή αυτή υπόθεση: «Ο θεσμός του αναδασμού είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, αφού, ιδιαίτερα στην Κρήτη, έχουμε μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο και το κόστος παραγωγής αυξάνεται, λόγω ακριβώς της κατάστασης αυτής. Ο αναδασμός είναι ένα από τα μέσα και τους παράγοντες που μπορεί να βελτιώσει το κόστος παραγωγής και την ποιότητα της καλλιέργειας και των προϊόντων. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε από τις περιοχές που ήδη έχει γίνει αναδασμός...».

Για τον αναδασμό στο Καστέλι, ο Ηρακλειώτης βουλευτής είναι κατηγορηματικός: «Έχουν ζητήσει οι τοπικές κοινότητες κατ’ επανάληψη πρόγραμμα αναδασμού. Έχει γίνει η προεργασία, αλλά δεν έχει γίνει ποτέ η τελική πράξη ένταξης. Ελπίζω με το νέο ΕΣΠΑ, με την προετοιμασία που έχει γίνει και την επικαιροποίηση του ζητήματος, να οδηγηθούμε τελικά στον αναδασμό, που, σε συνδυασμό με άλλα έργα της περιοχής, θα βελτιώσει τις καλλιεργητικές συνθήκες και θα μειώσει το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα τη φετινή περίοδο που έχει εκτιναχθεί στα ύψη...».

Καταλήγοντας για το τι πρέπει να γίνει σήμερα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε: «Θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί το αίτημα στα πλαίσια του καινούργιου ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να ενταχθεί. Πριν όμως θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν στον αναδασμό, ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε θετική απόφαση ένταξης και εφόσον βέβαια αποκεντρωθεί η διαδικασία από το υπουργείο Ανάπτυξης στα ΠΕΠ. Αλλιώς θα απευθυνθούμε πάλι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News