Σήμα κινδύνου για τα ελάχιστα δέντρα στο Ηράκλειο - Γιατί δεν ήταν «επικίνδυνη» η λεύκα που έπεσε στη λεωφόρο Ικάρου (βίντεο)

Κρήτη
Σήμα κινδύνου για τα ελάχιστα δέντρα στο Ηράκλειο - Γιατί δεν ήταν «επικίνδυνη» η λεύκα που έπεσε στη λεωφόρο Ικάρου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το επίμαχο δέντρο δε βρισκόταν στη λίστα με τα 38 δέντρα που είχαν αξιολογηθεί από την αρμόδια Διεπιστημονική Επιτροπή, αλλά ούτε και στη λίστα με τα 19 επικίνδυνα δέντρα για κοπή - «Δεν ήταν στη λίστα με τα επικίνδυνα δέντρα διότι, με την πρώτη προσέγγιση από την Υπηρεσία Πρασίνου, το δέντρο δεν είχε κάτι εξωτερικά που να τους κάνει να υποψιάζονται ότι έχει κάποιο πρόβλημα», σημειώνει η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου, Ευγενία Στυλιανού

Σήψη στη βάση του κορμού της λεύκας, που έπεσε ξαφνικά την περασμένη Δευτέρα το πρωί στη λεωφόρο Ικάρου, στο κέντρο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν διερχόμενοι συμπολίτες μας, διαπιστώθηκε χθες κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του Δήμου Ηρακλείου.

Επίσης, αναφορικά με το ριζικό σύστημα του δέντρου, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να αναπτυχθεί ομαλά, όπως συμβαίνει σε ουκ ολίγα πακτωμένα δέντρα, αλλά και όπως είχε συμβεί στο πεύκο που το περασμένο καλοκαίρι έπεσε στη λεωφόρο Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό τέλος ο Παναγιώτης Μητρέλλος. Ας σημειωθεί ότι η αυτοψία που έλαβε χώρα χθες (12/1)  έγινε παρουσία του καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ Παναγιώτη Νεκτάριου.

Όπως ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου, μέλος της αρμόδιας Διεπιστημονικής Επιτροπής, Ευγενία Στυλιανού, «διαπιστώθηκε από τις τομές που έγιναν ότι εσωτερικά ο κορμός ήταν υγιής. Στη βάση του κορμού υπήρχε μια σήψη και επίσης υπήρχε η ρίζα, η οποία είχε κάνει μια περιέλιξη γύρω από τον κορμό. Αυτή που ήταν δηλαδή πακτωμένη μέσα στο σημείο που αναπτυσσόταν το δέντρο».

Στο μεταξύ, το επίμαχο δέντρο δε βρισκόταν στη  λίστα με τα 38 δέντρα που είχαν αξιολογηθεί από την αρμόδια Διεπιστημονική Επιτροπή, αλλά ούτε και στη λίστα με τα 19 επικίνδυνα δέντρα για κοπή. «Δεν ήταν στη λίστα με τα επικίνδυνα δέντρα διότι, με την πρώτη προσέγγιση από την Υπηρεσία Πρασίνου, το δέντρο δεν είχε κάτι εξωτερικά που να τους κάνει να υποψιάζονται ότι έχει κάποιο πρόβλημα», εξήγησε μιλώντας χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” η κ. Στυλιανού.

Ας σημειωθεί ότι η διαδικασία της κοπής των χαρακτηρισμένων ως επικίνδυνων δέντρων είχε “παγώσει” λόγω προσφυγής πολιτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. «Η κοπή των δέντρων αυτών δεν προχώρησε αρχικά γιατί έπρεπε να βγει άδεια μικρής κλίμακας, μετά όμως που είχε εκδοθεί η άδεια μικρής κλίμακας είχε κατατεθεί προσφυγή, οπότε “πάγωσε” η διαδικασία αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Στυλιανού.

«Στόχος είναι η λειτουργία εξοπλισμένου εργαστηρίου αστικού τοπίου στο ΕΛΜΕΠΑ»

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου, έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2023 δαπάνη η οποία αφορά στα ειδικά όργανα που είναι απαραίτητα προκειμένου να διαπιστώνεται με ασφάλεια εάν ένα δέντρο είναι επικίνδυνο ή όχι. Όπως επισημάνθηκε, επόμενος στόχος είναι η λειτουργία εξοπλισμένου εργαστηρίου αστικού τοπίου στο ΕΛΜΕΠΑ.

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, το εργαστήριο θα σχετίζεται «τόσο στην ανάπτυξη του αστικού πρασίνου όσο και στη διαχείριση των ενδεχομένως επικινδύνων δέντρων. Θυμάστε ότι μέσα στον Νοέμβριο είχαμε προσκαλέσει εδώ έναν Γερμανό με ένα συγκεκριμένο όργανο (έναν ρεζιστογράφο). Αυτό το όργανο μαζί με άλλα δύο αποτελούν τα όργανα που θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του κάποιος φορέας, ο οποίος μπορεί να κρίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κορμού και στο υπόγειο τμήμα ενός δέντρου».

Ο ρόλος της Υπηρεσίας Πρασίνου

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη στην “ΚΡΗΤΗ TV”, η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, είχε αναφέρει - σχεδόν... προφητικά - πως «όταν μια Πολιτεία, ένας Δήμος (βάζω όλους μας μες στο παιχνίδι) μεταχειρίζεται το πράσινο, είτε το υφιστάμενο, είτε το καινούργιο, λες και είναι παγκάκια, κάδοι, οτιδήποτε άλλο, είναι λογικό ότι αυτά ακριβώς τα πράγματα θα συμβούν...».

Στο μεταξύ, σε ανάρτηση στην οποία προέβη σε σελίδα που υπάρχει στο Facebook με το όνομά του (και όχι στον προσωπικό του λογαριασμό στο εν λόγω μέσο δικτύωσης), ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης ανέφερε ότι, «σχετικά με τη νέα πτώση δένδρου σήμερα (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα) στη λεωφόρο Ικάρου, καταρχάς είναι ευτυχές γεγονός ότι ο συμπολίτης μας που βρέθηκε δίπλα εκείνη τη στιγμή είναι καλά στην υγεία του.

Γεγονότα όπως το σημερινό εντείνουν ακόμα περισσότερο την ανησυχία και την προσοχή μας για την κατάσταση των δέντρων μέσα στον αστικό ιστό, ένα πρόβλημα που δυστυχώς φαίνεται ότι κυοφορείται δεκαετίες τώρα, χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι πρότινος τις ακριβείς προεκτάσεις του. Κι όλα αυτά παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και χρόνια για την αυξημένη φροντίδα του πρασίνου και τη διαμόρφωση νέων μικρών και μεγάλων αντίστοιχων χώρων σε όλο το Ηράκλειο με τη συνδρομή και ιδιωτών γεωπόνων και επιστημονικών φορέων υψηλού κύρους.

Για το θέμα η Υπηρεσία Πρασίνου βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, γιατί η πραγματικότητα καλεί για άμεση αναθεώρηση στον τρόπο που η Πολιτεία συνολικά διαχειρίζεται το θέμα των αστικών δέντρων.

Μετά το τραγικό συμβάν που στέρησε τη ζωή ενός συμπολίτη μας, τον περασμένο Αύγουστο, όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου ενεργοποίησε κάθε δυνατή συνεργασία για να ελέγξει και να αξιολογήσει την κατάσταση των μεγάλων δέντρων της πόλης. Συνολικά, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει για αυτό τον σκοπό, όχι απλώς σε επίπεδο Ηρακλείου, αλλά ευρύτερα σε εθνικό επίπεδο, και να μη γίνεται.

Παράλληλα, ο Δήμος μας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε έλεγχο ακόμα και στο εσωτερικό των δέντρων που δεν εμφανίζουν αλλοιώσεις, μόλις καταστούν λειτουργικά τα ειδικά όργανα που αναμένεται να παραλάβει το ΕΛΜΕΠΑ, με το οποίο ήδη συνεργαζόμαστε εδώ και πάνω από ένα χρόνο και θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και με πρόσθετη σύμβαση για τον έλεγχο των δέντρων.

Για όλα αυτά, μπορεί οποιοσδήποτε να ενημερωθεί πολύ καλύτερα από την ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου που έχει ήδη δημοσιευτεί.

Από εκεί και πέρα, ούτε απάντησα ποτέ σε ακρότητες, ούτε σκοπεύω, φυσικά, να το κάνω τώρα. Απάντηση, σε κάθε περίπτωση, παραμένει σταθερά η δουλειά μας με τη μέγιστη δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση».

Όπως και να έχει, πέντε μήνες μετά το τραγικό συμβάν της λεωφόρου Δημοκρατίας, όπου ο Παναγιώτης Μητρέλος βρήκε φρικτό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από πεύκο, οι δημότες του Ηρακλείου ακόμη αναμένουν ουσιαστικές παρεμβάσεις εκ μέρους των αρμοδίων προκειμένου να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.

Ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από ελιά

Στο μεταξύ, τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε χθες το μεσημέρι ένας ηλικιωμένος συνάνθρωπός μας, ο οποίος καταπλακώθηκε από ελιά, στο Λασίθι! Πρόκειται για 82χρονο άνδρα, ο οποίος καταπλακώθηκε από το εν λόγω δέντρο, την ώρα που φέρεται να εκτελούσε εργασίες κοπής δέντρων στην περιοχή της Κάτω Επισκοπής στη Σητεία. Ευτυχώς, πάντως, ο 82χρονος υπήρξε τυχερός: Σύμφωνα με το neakriti.gr, αγρότης που βρισκόταν σε σχετικά κοντινή απόσταση κινητοποιήθηκε όταν αντιλήφθηκε ότι το ξυλοκοπτικό μηχάνημα (το οποίο προφανώς χρησιμοποιούσε ο ηλικιωμένος), που άκουγε μέχρι τότε, σταμάτησε να ακούγεται. Ο αγρότης μετέβη στο σημείο όπου βρισκόταν ο 82χρονος και ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές, αλλά και τους οικείους του ηλικιωμένου. Ο ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε τελικά από δυνάμεις της Πυροσβεστικής που μετέβησαν επιτόπου. Εν συνεχεία παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του ήταν καλή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News