Μασταμπάς: Ξανά από την αρχή όλη η διαδικασία μεταφοράς της λαϊκής της Τετάρτης

Κρήτη
Μασταμπάς: Ξανά από την αρχή όλη η διαδικασία μεταφοράς της λαϊκής της Τετάρτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από καθυστέρηση σε... καθυστέρηση η πολύπαθη “μετακόμισή” της, με τις διαδικασίες να γίνονται πάλι “φτου κι από την αρχή” από τη Λότζια

“Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι” για την πολύπαθη λαϊκή αγορά της Τετάρτης στο Ηράκλειο... Η προωθούμενη μεταφορά της λαϊκής στον Μασταμπά από τις οδούς Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου, όπου διεξάγεται τα τελευταία 8 χρόνια σε γειτονικούς δρόμους μέσω κυκλικής εναλλαγής σε 4 σημεία με παραμονή ενός έτους σε κάθε σημείο, είχε θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2022, ωστόσο έκτοτε οδεύει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση, με τον σχεδιασμό να επιστρέφει επί της ουσίας εκεί που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο!

Όπως αποκαλύφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, μετά την απόρριψη της αρχικής απόφασης του Δήμου Ηρακλείου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που διαπίστωσε κενά, ελλείψεις και προβληματικά σημεία στην απόφαση της Λότζιας, την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη η σύνταξη νέων τοπογραφικών, που θα καθορίζουν τις ακριβείς θέσεις των πάγκων, όπως και άλλα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της λαϊκής, στο πλαίσιο εναρμόνισης και διόρθωσης των ελλείψεων και κακώς κειμένων που διαπίστωσε η Αποκεντρωμένη.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σισσαμάκης στον δημοτικό σύμβουλο από την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” Γρηγόρη Μακαρώνα, ο οποίος αυθόρμητα σχολίασε με εμφανή απογοήτευση πως έχει βαρεθεί να ακούει αυτή την ίδια απάντηση από τη δημοτική Αρχή περί σύνταξης τοπογραφικών εδώ και τόσο καιρό.

Όταν πάντως με το καλό ολοκληρωθούν τα τοπογραφικά, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, θα πρέπει να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία από την αρχή. Δηλαδή θα πρέπει να γίνουν ξανά γνωμοδοτήσεις, να ληφθεί απόφαση στις αρμόδιες επιτροπές Περιφέρειας και Δήμου Ηρακλείου, να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ληφθεί η τελική εισήγηση-απόφαση από τις επιτροπές μετά τα όσα θα προκύψουν κατά τη διαβούλευση. Και τελικά να έρθει ξανά το θέμα προς λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένας γύρος, δηλαδή, διαδικασιών αλά “φτου κι από την αρχή”, που σίγουρα θα πάρει κάποιους μήνες ακόμα, για μια μετακόμιση λαϊκής αγοράς που έχει εξελιχθεί σε “γόρδιο δεσμό” και έχει αργήσει χρόνια, μιας και η φιλοξενία της λαϊκής της Τετάρτης στους δύο αυτούς δρόμους κοντεύει αισίως την 8ετία!

Η απόφαση μετακίνησης

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου είχε αποφασίσει, στις αρχές του 2022, τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης στην περιοχή Μασταμπά, από τις οδούς Ραυτοπούλου και Παρασκευοπούλου, στις οδούς Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου και συγκεκριμένα:

- Στην Καστρινάκη: από αρ. 51 έως αρ. 81 και από αρ. 60 έως αρ. 82.

- Στην Πατριάρχου Φωτίου: από αρ. 24 έως αρ. 30 και από αρ. 29 έως αρ. 31.

- Στην Πατελάρου: από αρ. 21 έως αρ. 35 και από αρ. 12 έως αρ. 26, εκτός στον αρ. 31, όπου βρίσκεται θέση για ΑμεΑ.

Η λαϊκή διεξάγεται:

- Στην Παρασκευοπούλου: από αρ. 7 έως αρ. 75 και από αρ. 8 έως αρ. 74.

- Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου: από αρ. 110 έως αρ. 162 και από αρ. 111 έως αρ. 161.

- Στην Παρασκευοπούλου και τη Ραυτοπούλου: στην Παρασκευοπούλου από αρ. 121 έως αρ. 77 και από αρ. 120 έως αρ. 76 και στη Ραυτοπούλου από αρ. 67 έως αρ. 37 και από αρ. 54 έως αρ. 36.

Στην ίδια απόφαση οριζόταν ως απαραίτητη προϋπόθεση η αυστηρή, ετήσια εναλλαγή των τοποθεσιών και η τήρηση της κυκλικότητας.

Το “στοπ” της Αποκεντρωμένης

Μπορεί στις αρχές του 2022 να ψηφίστηκαν, από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσεις για την κυλιόμενη μετακόμιση και τη διαδοχική λειτουργία της σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Μασταμπά, ο σχεδιασμός ωστόσο αυτός έχει μπει προσωρινώς στον “πάγο”!

Υπήρξε “στοπ” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που ακύρωσε τον Απρίλιο τη σχετική απόφαση του Δήμου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, ελέγχοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει κυλιόμενη λειτουργία της λαϊκής για την επόμενη 4ετία σε διάφορα σημεία και οδούς, αρχής γενομένης από τις οδούς Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απεφάνθη ότι δεν είναι σύννομη. Και αυτό γιατί - σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης - η απόφαση του Δήμου δεν τεκμηριώνει το γιατί δεν εισακούστηκε η αρνητική εισήγηση της Τροχαίας Ηρακλείου, που περιέγραφε μια σειρά από επιπτώσεις στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Η Αποκεντρωμένη έκανε, μάλιστα, λόγο στην απορριπτική της απόφαση για αόριστα μέτρα ως προς τη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης ΑμεΑ στις οικίες τους και για μη κατοχύρωση της ελεύθερης πρόσβασης σε όλο το μήκος της οδού Πατριάρχου Φωτίου, από τα δυτικά μέχρι τη συμβολή της με την οδό Α. Καστρινάκη!

Αντιρρήσεις για τη μετακίνηση από τους κατοίκους

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, είχαν εκφραστεί αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς κατοίκων της περιοχής για τη σχεδιαζόμενη μετακόμιση. Στο υπ’ αριθμ. 125340/15.12.2021 έγγραφο διαμαρτυρίας εκφράζονταν έντονες αντιρρήσεις για τη μετακίνηση της λαϊκής στις οδούς Καστρινάκη, Πατριάρχου Φωτίου και Πατελάρου, με χαρακτηριστική την επισήμανση ότι «στο παρελθόν οι εν λόγω οδοί είχαν φιλοξενήσει επανειλημμένως τη λαϊκή αγορά, ενώ θα μπορούσαν να προταθούν κι άλλες υποψήφιες περιοχές μετεγκατάστασης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News