default-image

Μαζικές παραιτήσεις στο ΠΑΓΝΗ λόγω... διοίκησης-Επιστολή τελεσίγραφο στον Πλεύρη να μην ανανεωθεί η θητεία του διοικητή

Κρήτη
Μαζικές παραιτήσεις στο ΠΑΓΝΗ λόγω... διοίκησης-Επιστολή τελεσίγραφο στον Πλεύρη να μην ανανεωθεί η θητεία του διοικητή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απειλούν με αποχώρηση αν ο υπουργός ανανεώσει τη θητεία του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή, τους οποίους κατηγορούν για αυταρχική και απαξιωτική διοίκηση

Με μαζικές παραιτήσεις απειλούν πλέον οι αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ και λοιπό προσωπικό αν η παρούσα διοίκηση παραμείνει στη θέση της, με ορατό τον κίνδυνο να “ξεμείνει” και να υπολειτουργήσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης. Μάλιστα, οι πληροφορίες του neakriti.gr αναφέρουν ότι η απειλή αυτή διατυπώνεται ευθαρσώς σε επιστολή που εστάλη χθες Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στον ίδιο τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, κάνοντάς του σαφές ότι δε θα πρέπει να ανανεώσει τη θητεία τόσο του διοικητή όσο του αναπληρωτή διοικητή, κατηγορώντας τους για αυταρχική και απαξιωτική διοίκηση. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι λήγει αυτές τις ημέρες η θητεία της διοίκησης.

Πληροφορίες του neakriti.gr από το περιβάλλον του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι θα ανανεωθεί η θητεία τους και πως ο υπουργός θα τους κρατήσει στις θέσεις τους, ενώ την ίδια ώρα άλλες πηγές αναφέρουν ότι και τοπικός παράγοντας, βουλευτής, έχει παρέμβει ψηλά για να συνεχίσει η σημερινή διοίκηση για άλλη μια θητεία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναισθησιολόγοι προτίθενται να αποχωρήσουν σε περίπτωση που ανανεωθεί η θητεία της Διοίκησης, ενώ με την επιστολή προς τον Αθ. Πλεύρη, που στάλθηκε μετά το πέρας της χθεσινής συνέλευσης των εργαζομένων του νοσοκομείου, διαφαίνεται ότι αναμένονται αποχωρήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αν δεν αποπεμφθεί η Διοίκηση αυτή που οι εργαζόμενοι τη χαρακτηρίζουν αυταρχική. Και όλα αυτά εξελίσσονται με φόντο την έφοδο γιατρού Εργασίας και επισκέπτριας Υγείας στα σπίτια αναισθησιολόγων που νοσούσαν με κορωνοϊό με εντολή διοικητή του ΠΑΓΝΗ και φυσικά μετά την καρατόμηση του διευθυντή των ΤΕΠ.

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, έλαβε χώρα συνέλευση εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Το κύριο ζήτημα συζήτησης ήταν ο εκ νέου διαγνωστικός έλεγχος των αναισθησιολόγων τον περασμένου Δεκέμβριο, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ο διοικητής του νοσοκομείου, μη πιστεύοντας τις θετικές ενδείξεις της COVID-19 στην ψηφιακή πλατφόρμα, έστειλε τότε επαγγελματίες Υγείας για να το επιβεβαιώσουν. Ωστόσο, από τη συνέλευση εργαζομένων δεν απουσιάζει και το ζήτημα του κ. Νότα, ο οποίος καρατομήθηκε από τον κ. Χαλκιαδάκη εντελώς αιφνιδίως.

Στη συνέλευση των εργαζομένων, που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, οι αναισθησιολόγοι του ΠΑΓΝΗ διακήρυξαν το βασικό τους αίτημα, ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο επάγγελμά τους. Και σε καμία περίπτωση, όπως είπαν, δε θα υπομείνουν ξανά τη διοίκηση του κ. Χαλκιαδάκη, η οποία ασκείται με αυθαίρετο τρόπο.

Αναισθησιολόγος του ΠΑΓΝΗ, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, έκανε σαφές πως οι αναισθησιολόγοι δε θα δεχτούν στο εξής τη διοίκηση του κ. Χαλκιαδάκη, ενώ σε περίπτωση που δεν αποπεμφθεί από τους αρμόδιους φορείς τότε θα αποχωρήσουν. Η δήλωση αυτή έγινε γνωστή και στη γενική συνέλευση.

«Θα αποχωρήσουμε όλοι οι αναισθησιολόγοι. Αυτό που ειπώθηκε στη γενική συνέλευση είναι πως εμείς οι αναισθησιολόγοι δεν μπορούμε να δουλέψουμε στο ΠΑΓΝΗ υπό τη συγκεκριμένη διοίκηση. Σε περίπτωση που δε φύγει η διοίκηση, θα αποχωρήσουμε από το ΕΣΥ. Για μένα είναι εύκολο. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι δύσκολο. Αλλά είμαστε όλοι διατεθειμένοι να αποχωρήσουμε εξαιτίας της απαξίωσης και της τοξικότητας της διοίκησης, που είναι μη αποδεκτή», είπε.

Ο επαγγελματίας Υγείας, που βρίσκεται στον χώρο της Αναισθησιολογίας και για λόγους προστασίας του ονόματός του μίλησε ανώνυμα, έκανε λόγο και για το κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με την απουσία των αναισθησιολόγων από το νοσοκομείο, καθώς ήδη έχουν ακυρωθεί 6 χειρουργεία. Όπως είπε, ήταν έξι χειρουργεία ήσσονος και όχι μείζονος σημασίας, και η ακύρωσή τους έγινε στις 27 Δεκεμβρίου. «Χθες (σ.σ. προχθές) υπήρξαν δύο ασθενείς με επείγοντα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενώ ακυρώθηκαν δύο τακτικά της ΩΡΛ. Την προηγούμενη Παρασκευή ακυρώθηκαν δύο αγγειοχειρουργικά περιστατικά. Την προηγούμενη Πέμπτη ακυρώθηκε ένα καρδιοχειρουργικό περιστατικό. Ποιος λογοδοτεί γι’ αυτά τα περιστατικά; Η διοίκηση πετάει συνεχώς το μπαλάκι σε μας», είπε.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνέλευση, το Σωματείο Εργαζομένων έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη. Στη συγκεκριμένη επιστολή αναγράφεται πως, σε περίπτωση που ο υπουργός Υγείας ανανεώσει τη θητεία του διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργου Χαλκιαδάκη και του αναπληρωτή διοικητή κ. Στυλιανού Κτενιαδάκη, τότε δε θα υπάρξουν αποχωρήσεις από το ΕΣΥ αναισθησιολόγων, αλλά και λοιπού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην επιστολή, που δεν έχει δει ακόμα ολόκληρη το φως της δημοσιότητας μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, τονίζεται στο τέλος: «Απαιτούμε τη ΜΗ ανανέωση της θητείας της τωρινής Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και την άμεση απομάκρυνσή της από το νοσοκομείο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση σας προειδοποιούμε ότι θα υπάρξει κύμα παραιτήσεων από τους αναισθησιολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με τη συμπαράσταση της κοινωνίας της Κρήτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα σε νοσοκομειακά ιδρύματα της Κρήτης να υπάρχουν στάσεις εργασίας με την κατάσταση... να μυρίζει μπαρούτι.

Σωρεία αντιδράσεων

Στήριξη προς τους αναισθησιολόγους εκφράζουν συνάδελφοί τους και άλλοι επαγγελματίες Υγείας του ΠΑΓΝΗ και άλλων νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μέσω της οποίας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «οι ελλείψεις, η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση, οι αναγκαστικές μετακινήσεις, οι χαμηλές αμοιβές και οι αυταρχικές συμπεριφορές των διοικήσεων οδηγούν στο κύμα παραιτήσεων ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, που ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν πια, αλλά και στην απροθυμία κάλυψης κενών θέσεων που προκηρύσσονται, ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά της συγκεκριμένης διοίκησης: από τις απαγορεύσεις της για να μην κάνουμε δηλώσεις στα ΜΜΕ οι εκλεγμένοι του σωματείου και η τριμελής επιτροπή των γιατρών, την απαξιωτική και απειλητική συμπεριφορά απέναντι σε όποιον εργαζόμενο διαμαρτυρηθεί, τα συνεχή “εντέλλεσθε” των μετακινήσεων και τις ανακλήσεις των αδειών. Φυσικά σε όλα αυτά προστίθεται και η αυθαίρετη καρατόμηση και επιλογή προϊσταμένων όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και διευθυντών τμημάτων, όπως και τώρα του διευθυντή των ΤΕΠ.

Οι εργαζόμενοι ενημερώνουμε τη Διοίκηση και την κυβέρνηση που τη διόρισε ότι δεν τρομοκρατούμαστε, δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση της δουλειάς μας και δε συμβιβαζόμαστε με τον εκφοβισμό».

Η οργή των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ ξεχείλισε όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, καθώς μίλησαν για τον αυθαίρετο τρόπο διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, ενώ δημόσια ζήτησαν τη μη ανανέωση της θητείας των υπευθύνων.

«Η πρόσφατη συμπεριφορά της Διοίκησης του νοσοκομείου στους αναισθησιολόγους ήταν εκείνη που ξεχείλισε το ποτήρι. Προς το παρόν, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα και αμέσως μετά να θέσουμε στο επίκεντρο όλα τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της δημόσιας υγείας», είπε ο διευθυντής-ψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΙΣΗ), μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, κ. Βασίλης Κούδας.

«Κοντά μας θέλουμε την κοινωνία της Κρήτης γιατί γνωρίζει εδώ και δέκα χρόνια, αλλά κυρίως τα τελευταία τρία, τι έχουν προσφέρει οι υγειονομικοί επαγγελματίες», είπε ο πρόεδρος της Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Κυριάκος Θεοδοσάκης.

Ανάμεσα στους γιατρούς που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση ήταν και ένας εκ των αναισθησιολόγων που αποτέλεσε θύμα της αυταρχικής συμπεριφοράς της διοίκησης. Ο αναισθησιολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Γιώργος Φραντζάσκος είπε δημόσια πως πλέον υπάρχουν συνθήκες εκφοβισμού που είναι δυσοίωνες ώστε να υπάρξει αρμονική συνεργασία. «Εδώ και ένα χρόνο, το bullying έχει διάρκεια. Είναι μια κατάσταση κάτω από την οποία είναι αδύνατο να εργαζόμαστε», είπε.

“Καζάνι που... βράζει” ο χώρος της δημόσιας υγείας

“Καζάνι που βράζει” είναι ο χώρος της δημόσιας υγείας, με γιατρούς και εκπροσώπους νοσοκομειακών ιδρυμάτων να περιγράφουν την Τετάρτη με μελανά χρώματα στον διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας του συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για το προσβλητικό περιστατικό με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ προς συναδέλφους τους, όσο και για τα μέτρα που αναμένεται να λάβει με αφορμή το περιστατικό βίας που δέχτηκε γιατρός από συνοδό ασθενούς στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. «Ο τρόπος με τον οποίο απαξιώνονται οι γιατροί και οι υγειονομικοί γενικότερα έχει διαχέεται στην κοινωνία. Και δε μου κάνει εντύπωση πως υπάρχουν τέτοιες συμπεριφοράς όπως εκείνη στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Δεν είναι τίποτε ανεξάρτητο. Δεν είναι ξεκομμένο. Όλα έχουν συνδεδεμένο κρίκο», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, Αλέξανδρος Καφετζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News