Μαρία Κοζυράκη: «Να γιατί πέφτουν τα δέντρα στο Ηράκλειο» - Άλλα 19 επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια μας (βίντεο)

Κρήτη
Μαρία Κοζυράκη: «Να γιατί πέφτουν τα δέντρα στο Ηράκλειο» - Άλλα 19 επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια μας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν προφητική υπήρξε η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Ελεύθερο Σημείο» όταν ρωτήθηκε γιατί πέφτουν τα δέντρα στο Ηράκλειο και τι θα συμβεί σε μια κακοκαιρία όπως για παράδειγμα η χθεσινή

«Όταν μεταχειριζόμαστε το πράσινο», τόνισε η κ. Κοζυράκη, «λες και είναι παγκάκια, κάδοι ή οτιδήποτε άλλο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτά τα πράγματα θα συμβούν», σχεδόν προφητική υπήρξε η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Ελεύθερο Σημείο» με το δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη όταν ρωτήθηκε γιατί πέφτουν τα δέντρα στο Ηράκλειο και τι  θα συμβεί σε μια κακοκαιρία όπως για παράδειγμα η χθεσινή με τους δυνατούς ανέμους που είχε ως αποτέλεσμα το σπάσιμο της λεύκας στη Λεωφόρο Ικάρου και τον παραλίγο τραυματισμό δύο ηλικιωμένων.

Η κ. Κοζυράκη ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν αλλά 19 επικίνδυνα δέντρα εντοπισμένα στο Ηράκλειο, όμως η λεύκα δεν ήταν ένα από αυτά. Μάλιστα αναφέρθηκε και στον τρόπο που τα φροντίζουν στο ηράκλειο σε σχέση με  άλλες πόλεις λέγοντας: «Βλέπουμε άλλες πόλεις - Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, στην Ευρώπη κ.λπ. - πώς έχουν θεσμοθετήσει το πράσινό τους. Μπαίνουν εργολάβοι ειδικοί και ξέρουν τακτικά πώς να συντηρούν και πώς να μετρούν την επικινδυνότητα του δέντρου. Εδώ, γενικότερα στην Κρήτη, καταδεικνύουμε λίγο και ανευθυνότητα, που είδατε τι συνέβη με τον πιο τραγικό τρόπο»...

Αναφερόμενη στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, στην οποία μετέχει και η ίδια, η Μαρία Κοζυράκη τόνισε ότι «εξετάστηκαν 38 δέντρα. Και τεκμηριώθηκε με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου, με χειριστή έναν Γερμανό ειδικό, ότι είναι άλλα 19 που πρέπει να απομακρυνθούν, όπως είναι τα πεύκα στον Μασταμπά».

Προς απομάκρυνση είναι και τα δέντρα στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ως προς το σήμερα, η κ. Κοζυράκη είπε: «Η πραγματογνωμοσύνη έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Έχει παραδοθεί στην Αστυνομία. Φαντάζομαι ότι η Αστυνομία την παρέδωσε στον εισαγγελέα. Δε γνωρίζω τι έχει γίνει παραπέρα».

Θα μπορούσε να αγοραστεί ρεζιστογράφος; «Κάνουμε κουβέντα με την Περιφέρεια για την αγορά οργάνων, για τη δημιουργία εργαστηρίου αστικού πρασίνου στο ΕΛΜΕΠΑ, και από μας το μεγάλο όραμα είναι να κάνουμε αυτή τη θεσμοθέτηση προδιαγραφών και όρων για το αστικό πράσινο. Ένα τέτοιο μηχάνημα κάνει περίπου 60.000 ευρώ. Ο Δήμος γνωρίζω ότι αναζητά τον τρόπο για να αποκτήσει ένα τέτοιο μηχάνημα, αλλά δεν υπάρχει τεχνογνωσία στον κρατικό μηχανισμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε θέλει εκπαίδευση», σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη.

Πάντως, γίνεται προσπάθεια, όπως είπε, με την Περιφέρεια Κρήτης ως φορέα χρηματοδότησης και τις εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν υποβάλει σχέδιο χρηματοδότησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News