Επίθεση σε γιατρό στις Μοίρες: «Έχουμε γίνει μάρτυρες ανάλογων περιστατικών, είμαστε απροστάτευτοι», δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Ηράκλειο
Επίθεση σε γιατρό στις Μοίρες: «Έχουμε γίνει μάρτυρες ανάλογων περιστατικών, είμαστε απροστάτευτοι», δηλώνουν οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με σπασμένα πλευρά και τραυματισμένο ισχίο νοσηλεύεται γιατρός του Κέντρου Υγείας Μοιρών, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από συνοδό ασθενούς που ήταν μάλλον υπό την επήρεια αλκόολ - Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2023, στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, ενώ το θύμα μετέβη στο Α.Τ. Φαιστού, όπου έκανε αναφορά του συμβάντος, χωρίς, ωστόσο, να υποβάλει μήνυση

Θλίψη, αλλά και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η επίθεση που έλαβε χώρα σε βάρος γιατρού σε Κέντρο Υγείας της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου από συνοδό ασθενούς.

Όπως όλα δείχνουν, η επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό του γιατρού - υπέστη κάταγμα - φέρεται να “πυροδοτήθηκε” όταν ο τελευταίος προσπάθησε να πείσει τον επίμαχο ασθενή ότι δεν πρέπει να αποχωρήσει από το Κέντρο Υγείας.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2023, στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, ενώ το θύμα μετέβη τη χθεσινή ημέρα στο Α.Τ. Φαιστού, όπου έκανε αναφορά του συμβάντος, χωρίς, ωστόσο, να υποβάλει μήνυση.

Όπως όλα δείχνουν, το συμβάν έλαβε χώρα διά ασήμαντον αφορμή κι ενώ ο εν λόγω ασθενής είχε μεταβεί στο Κέντρο Υγείας συνοδευόμενος από έτερο άτομο. Επισημαίνεται ότι ο τραυματίας γιατρός, ο οποίος φέρεται να χτύπησε στα πλευρά και στο ισχίο, νοσηλευόταν χθες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, έχοντας υποστεί κάταγμα.

Μιλώντας χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” για το συμβάν, ο διευθυντής του Κ.Υ. Μοιρών κ. Γιώργος Κτιστάκης έκανε λόγο για «ασθενή που συνοδευόταν από δεύτερο άτομο (...), δεν ξέρω για ποιο λόγο, τι σκέφτηκε και αποφάσισε ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει από τον χώρο παροχής πρώτων βοηθειών. Στην προσπάθειά του ο γιατρός να τον μεταπείσει ότι πρέπει να γυρίσει πίσω για να γίνουν αυτά που προβλέπονται, ο συνοδός τού επιτέθηκε εκ του όπισθεν, τον έσπρωξε κι έπεσε με δύναμη κάτω και χτύπησε». Σύμφωνα με τον κ. Κτιστάκη, «απ’ ό,τι ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά, νοσηλεύεται (σ.σ. ο τραυματίας γιατρός) με κάποιο κάταγμα». Ερωτηθείς για το εάν ο γιατρός ή η υπηρεσία προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον του φερόμενου δράστη, ο κ. Κτιστάκης ανέφερε ότι αυτά «είναι υπηρεσιακά θέματα. Της διοίκησης της Υπηρεσίας. Να δούμε πώς μπορεί να κινηθεί και τι μπορεί να γίνει, όπως και ο ίδιος ο γιατρός που είναι τραυματίας από αυτήν την επίθεση». 

Το επίμαχο κρούσμα βιαιοπραγίας σε βάρος του γιατρού του Κ.Υ. Μοιρών έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα της Κρήτης.

Νικόλαος Λαθουράκης: Έχουμε γίνει μάρτυρες ανάλογων περιστατικών

Για το επεισόδιο μίλησε στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Λαθουράκης, γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου καταγγέλλοντας τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου του και τα ανάλογα περιστατικά απρόκλητης βίας που έχουν πολλαπλασιαστεί τον καιρό της πανδημίας εις βάρος του υγειονομικού προσωπικού. «Γίναμε μάρτυρες για μια ακόμη φορά ενός βίαιου γεγονότος στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Ένας συνάδελφος, εν ώρα υπηρεσίας, δέχτηκε επίθεση και μάλιστα από ότι καταγγέλλουν αιφνίδια και χωρίς να το καταλάβει από έναν νεαρό, ο οποίος τον έσπρωξε, οπότε έπεσε από τα σκαλιά του Κέντρου Υγείας» είπε στις «Συνδέσεις» ο κ. Λαθουράκης.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο τραυματισμένος γιατρός ανέφερε ότι έσπασε τα πλευρά του και εξετάζεται και ένα πιθανό κάταγμα ισχίου. Γεγονός που καθιστά τη νοσηλεία του απαραίτητη. «Νοσηλεύεται αυτη την στιγμή στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Είναι καλά στην υγεία του. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα» είπε ο κ. Λαθουράκης προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές. Ερωτηθείς για το ποια ήταν η αφορμή του ξυλοδαρμού απάντησε ότι οφείλεται πιθανότατα σε μιας παρεξήγηση. «Η παρεξήγηση έγινε όταν ασθενής που προσήλθε λόγω ενός πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας και οι γιατροί προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, οι συνοδοί του δεν ήθελαν να δεχτούν την ιατρική βοήθεια και σηκωθήκαν να φύγουν. Ο γιατρός παρενέβη, προσπάθησε να τους συνετίσει για να συνεχιστεί η αγωγή γιατί τους εξήγησε την επικινδυνότητα της κατάστασης. Πάνω σε αυτή την κουβέντα έγινε η παρεξήγηση και ο ξυλοδαρμός» σχολίασε.

Έχουμε γίνει μάρτυρες ανάλογων περιστατικών

Ο κ. Λαθουράκης προσπαθώντας να ερμηνεύσει αυτή την αδικαιολόγητη ενέργεια επισήμανε ότι «τα παιδιά ίσως ήταν και υπό την επήρεια αλκοόλ. Δεν κατάλαβαν αυτά που τους εξήγησε γιατρός ότι θα τους χορηγούσε κάποιον ορό, ινσουλίνη ή τέλος πάντων ότι χρειαζόταν».

Αναφορικά με τα αντίστοιχα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στην περιοχή ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου πρόσθεσε ότι «τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, ίσως όχι τόσο βίαιων, αλλά έχουμε ζητήσει και από τις τοπικές αρχές και από την αστυνομία τη συνδρομή ώστε να περιοριστούν αυτά τα περιστατικά στην περιοχή».

ΙΣΗ: Να αποτραπούν επιτέλους τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον τραυματία γιατρό εξέδωσε, πάντως, και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

«Ο ΙΣΗ καταδικάζει με αποτροπιασμό τη βιαιοπραγία ενάντια του ιατρού εφημερίας στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στις 8 Ιανουαρίου 2023. Ο συνάδελφος δέχτηκε βάναυσο χτύπημα από συνοδό ασθενούς, την ώρα που προσπαθούσε να τον περιθάλψει με πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εξαιτίας της επίθεσης νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο ΙΣΗ, πέρα από την καταδίκη, θα συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στον συνάδελφο και θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Καλεί επίσης την 7η Υ.ΠΕ., σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις τοπικές Αρχές, να προβούν στις δέουσες ενέργειες με σκοπό την αποτροπή των επαναλαμβανόμενων βιαιοπραγιών σε βάρος του προσωπικού, όχι μόνο του συγκεκριμένου Κ.Υ., αλλά και των υπόλοιπων δομών ΠΦΥ στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΗ.

«Στο έλεος του θυμού και της βιαιότητας» - Απροστάτευτοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Μοιρών επισημαίνει ότι «η περιοχή της Μεσαράς, όπου εδρεύει το Κ.Υ. Μοιρών, είναι μια μεγάλη περιοχή με πολλά προβλήματα και η μοναδική αυτή μονάδα, με 24ωρη λειτουργία, εξυπηρετεί περίπου 40.000 πολίτες, αρκετούς επισκέπτες και αλλοδαπούς με τα τακτικά και επείγοντα προβλήματα υγείας που έχουν.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Κ.Υ. προσπαθεί, υπερβάλλοντας εαυτούς, να καλύψει τις ανάγκες της μονάδας, αλλά και των περιφερειακών ιατρείων, αποδεκατισμένοι ανά διαστήματα από τον COVID-19, από τις δύσκολες εφημερίες και από τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του Συστήματος Υγείας, μιας και έχει προστεθεί και ο θεσμός του προσωπικού ιατρού για τον πληθυσμό.

Μέσα στα τόσα προβλήματα που αφορούν το προσωπικό και τα μόνιμα άλυτα προβλήματα του κτηριακού, αναδείχτηκε πάλι με τον χειρότερο τρόπο για το προσωπικό το μέγιστο και μόνιμο πρόβλημα της ασφάλειας των εργαζομένων στο Κ.Υ.

Χθες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα (08/01/2023), εκτυλίχθηκε ένα βίαιο περιστατικό στο Τμήμα Επειγόντων του Κ.Υ., με ασθενή που προσήλθε για την παροχή βοήθειας σε επείγον περιστατικό του (μέθη, ΣΔ), με τον συνοδό του, και είχε ως αποτέλεσμα η λεκτική επίθεση και βιαιότητα να καταλήξει στον σοβαρό τραυματισμό τού ενός από τους εφημερεύοντες ιατρούς του Κ.Υ., ο οποίος και νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Για άλλη μια φορά το προσωπικό είναι στο έλεος του θυμού και της βιαιότητας των ασθενών και επισκεπτών, απροστάτευτοι από την προϊσταμένη Αρχή, τους ιθύνοντες της Υ.ΠΕ. και του υπουργείου, οι οποίοι κλείνουν αφτιά και μάτια στα περιστατικά αυτά που, δυστυχώς, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής αντιμετωπίζουμε συχνά.

Εργαζόμαστε για την επιβίωση και προσφέρουμε τις υπηρεσίας μας όλοι με αυτοθυσία και ζήλο, και δυστυχώς εισπράττουμε απειλές, βία, ξυλοδαρμούς...

Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάρουν τέλος, η Υπηρεσία μαζί με τις τοπικές Αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων στη σημαντική, αλλά με πολλά προβλήματα μονάδα Υγείας της περιοχής.

ΖΗΤΟΥΜΕ, όλο το προσωπικό του Κ.Υ. Μοιρών, άμεση λήψη μέτρων και συγκρότηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των περιστατικών βίας.

ΖΗΤΟΥΜΕ τη στήριξη και βοήθεια των τοπικών Αρχών και της κοινωνίας για να συνεχίσουμε να είμαστε ΕΔΩ ζωντανοί, ασφαλείς για όλους όσους μας έχουν ανάγκη. Τέτοιες καταδικαστέες πράξεις δε συνάδουν με τον πολιτισμό και δε βοηθάνε το έργο της παροχής των υπηρεσιών υγείας που εμείς οφείλουμε να παρέχουμε κι εσείς όλοι έχετε ανάγκη».

(φωτογραφία ertnews.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News