Απάτη - «μαμούθ»: Ελεύθερος με εγγύηση ο πατέρας - Προς... ποινική διαπραγμάτευση οι γιοι

Κρήτη
Απάτη - «μαμούθ»: Ελεύθερος με εγγύηση ο πατέρας - Προς... ποινική διαπραγμάτευση οι γιοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αποφασίστηκε αρμοδίως από την Περιφέρεια να απορριφθεί το αίτημα του εξωδικαστικού «διακανονισμού» με τους εν λόγω κατηγορούμενους μέσω της επιστροφής του ποσού με το οποίο φέρονται να τη ζημίωσαν.

Ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου εμφανίστηκαν νωρίτερα σήμερα Δευτέρα τα δύο αδέρφια και ο πατέρας τους που φέρονται να εμπλέκονται στην κομπίνα ολκής ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φέρεται να είχε στηθεί  -σε βάθος πολλών ετών- σε βάρος του Μηχανολογικού της Περιφέρειας Κρήτης από ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων οχημάτων στο Ηράκλειο. 

Οι απολογίες των τριών στενών συγγενικών προσώπων είχαν οριστεί για σήμερα, μετά από την τρίτη κατά σειρά προθεσμία που είχαν λάβει για να απολογηθούν, μέσα στο προηγούμενο διάστημα. 

Όπως είχε γράψει τον περασμένο Δεκέμβριο το neakriti.gr, ο λόγος ήταν ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη επαφές από την πλευρά των κατηγορουμένων με την Περιφέρεια, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της όποιας ζημίας προκλήθηκε σε βάρος της. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αποφασίστηκε αρμοδίως από την Περιφέρεια να απορριφθεί το αίτημα του εξωδικαστικού «διακανονισμού» με τους εν λόγω κατηγορούμενους μέσω της επιστροφής του ποσού με το οποίο φέρονται να τη ζημίωσαν.  

Η απόρριψη του εν λόγω αιτήματος οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε λόγους «ηθικών αρχών», καθώς η Περιφέρεια φέρεται να επιθυμεί να δρομολογηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των εμπλεκομένων στην υπόθεση. 

Μετά την εν λόγω εξέλιξη, ο κατηγορούμενος πατέρας ζήτησε να απολογηθεί σήμερα στην ανακρίτρια. Περίπου στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία: Ο εν λόγω κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 

Ειδικότερα, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να καταβάλλει χρηματική εγγύηση ύψους 15.000 ευρώ. Εξάλλου, θα πρέπει να δίνει το "παρών" δύο φορές το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του. 

Σε δήλωση που έκανε στο neakriti.gr, η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Θεονύμφη Μπέρκη ανέφερε ότι ήταν «δίκαιη η κρίση των Αρχών να αφεθεί ελεύθερος ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος του, ενώ δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση». 

Στον αντίποδα, η υπόθεση για τους δυο γιους του φαίνεται να διαχωρίζεται καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αιτηθούν την ποινική διαπραγμάτευση: Πρόκειται για σχετικά προσφάτως εισαχθέντα θεσμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη με τον οποίο δίνεται το δικαίωμα στον κατηγορούμενο (για κακούργημα) να αιτηθεί την ποινική διαπραγμάτευση μέχρι την τυπική περάτωση της διαδικασίας της κύριας ανάκρισης. 

Αρμόδια, πάντως, αναφορικά με τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης είναι η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπερασπιστική ομάδα των τριών συγγενών, βρίσκεται ο γνωστός ακαδημαϊκός και καθηγητής Νομικής, κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του εν λόγω νόμου που εισήχθη σχετικά πρόσφατα στην ελληνική έννομη τάξη. 

Η ποινική διαπραγμάτευση συνιστά ουσιαστικά έναν εναλλακτικό τρόπο επιβολής ποινής (μειωμένης), ωστόσο, απαιτείται η ομολογία του κατηγορουμένου. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, εκτός από τον πατέρα και τους δύο γιους, είχαν εμφανιστεί στην ανακρίτρια άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Πρόκειται για εργαζόμενη στο επίμαχο γραφείο, έναν υπάλληλο του Μηχανολογικού κι έναν πολίτη. Και οι τρεις είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους: Μόνο στη γυναίκα που εργαζόταν στο γραφείο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.  

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την υπόθεση πριν από μερικές εβδομάδες η Αστυνομία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο, και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.  

Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών και μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή.  Εν συνεχεία, αντί να καταβάλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού, πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής, και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να εμφαίνεται το προβλεπόμενο ποσό». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News