Πρώην Ακαδημία: Αναζητούν λεφτά για τα έργα στο σχολικό συγκρότημα - Το επείγον ταξίδι του Αναστασάκη στην Αθήνα

Κρήτη
Πρώην Ακαδημία: Αναζητούν λεφτά για τα έργα στο σχολικό συγκρότημα - Το επείγον ταξίδι του Αναστασάκη στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτάκτως στην Αθήνα αύριο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων για να... ανατρέψει το αρχικό “κόκκινο” επί του αιτήματος χρηματοδότησης της στατικής ενίσχυσης του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος από το πρόγραμμα “Τρίτσης”

Εκτάκτως και κατεπειγόντως στην Αθήνα, με εντολή του δημάρχου Ηρακλείου, μεταβαίνει αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, για να παλέψει εκ νέου την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για το έργο στατικής ενίσχυσης της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας μετά το αρχικό «όχι» στο σχετικό αίτημα της Λότζιας.

Το σημαντικό έργο μπορεί να είναι σε πλήρη κατασκευαστική εξέλιξη, αλλά δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με το κόστος να αποδεικνύεται βαρύ για τον Δήμο Ηρακλείου, που αναζητά επειγόντως να το ελαφρύνει, εξασφαλίζοντας μια μερική έστω κάλυψη της χρηματοδότησης από αλλού...

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Το απαραίτητο από χρόνια έργο για τη στατική αποκατάσταση του πεπαλαιωμένου, ιστορικού σχολικού συγκροτήματος, που μετρά 8 δεκαετίες ζωής, συμβασιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες στατικής ενίσχυσης στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στο δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο στη λ. Ανδρέα Παπανδρέου 8, και αποτελείται από 6 στατικώς ανεξάρτητα κτήρια, συνολικής επιφάνειας 2.580 m2, περιλαμβάνουν επεμβάσεις με ειδικά υλικά τα οποία προσδίδουν αυξημένη αντοχή στο κτήριο.

Οι επεμβάσεις θα γίνουν με σεβασμό στην αρχική αρχιτεκτονική μελέτη, δηλαδή χωρίς να αλλοιώνονται σημαντικά οι προσόψεις, ενώ βάσει σχεδιασμού προβλέπονται τμηματικές προθεσμίες και παράδοση ανά τμήμα. Έκτοτε, οι εργασίες “τρέχουν” κανονικά και μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασάκης, ένα τμήμα του, εν προκειμένω 2 από τα 6 ανεξάρτητα κτήρια είναι ήδη σχεδόν έτοιμα και πρόκειται να παραδοθούν σε χρήση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει βρει χρηματοδοτική πηγή, καθώς έμπλεξε στις... “περιπέτειες” και τα γνωστά παρατράγουδα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Στον σχεδιασμό της Λότζιας ήταν το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, η προσπάθεια “σκόνταψε” στο μπέρδεμα που έγινε με τις χρηματοδοτήσεις, μετά και τις περιπέτειες με τις μεταβάσεις έργων από το παλαιότερο πρόγραμμα “Φιλόδημος” και τη θέσπιση πλαφόν χρηματοδοτήσεων ανά Δήμο που επιβλήθηκε, και πλέον θα επιδιωχθεί να αντληθεί χρηματοδότηση για να καλυφθεί ένα τμήμα του κόστους.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από τη “Ν.Κ.” ο Γιάννης Αναστασάκης, «για να μη χαθεί χρόνος, αποφασίσαμε αρχικώς να πάμε στην υπογραφή σύμβασης και ανάθεσης του έργου, με κάλυψη του κόστους της εργολαβίας από ιδίους πόρους του Δήμου.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια σημαντική δαπάνη, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκε αίτημα μερικής χρηματοδότησης στο “Αντώνης Τρίτσης”. Το αίτημα υποβλήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου “πακέτου” έργων με τίτλο “Δράσεις Αντισεισμικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου”, π/υ 620.000,00 €, που πέρα από αυτή καθεαυτή την ενίσχυση του σχολείου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, αφορά επίσης σε δράσεις όπως η προμήθεια και εγκατάσταση μέτρων ενόργανης παρακολούθησης για σεισμούς και δράσεις ενημέρωσης-πληροφόρησης ευαισθητοποίησης για την αντισεισμική προστασία».

«Από το σύνολο της χρηματοδότησης αυτής που ζητάμε για το συνολικό έργο- “πακέτο”, ένα ποσό ύψους 500.000 ευρώ αφορά στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία. Με τα χρήματα αυτά θα καλύψουμε περίπου το ένα τρίτο του συνολικού κόστους του σημαντικού έργου, οπότε είναι σημαντικό να πετύχουμε την ένταξή του στο “Αντ. Τρίτσης”», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ο οποίος με εντολή του Βασίλη Λαμπρινού μεταβαίνει εκτάκτως αύριο στην πρωτεύουσα για κατεπείγουσες - όπως επισημαίνεται - επαφές με τα αρμόδια στελέχη.

Το επείγον ταξίδι Αναστασάκη στην Αθήνα

«Δίνεται στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Καθημερινότητας κ. Αναστασάκη Ιωάννη ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ εντολή μετακίνησης να ταξιδέψει στην Αθήνα από Τρίτη 10/01/2023 και επιστροφή την Πέμπτη 12/01/2023, όπου θα συναντηθεί με στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών για την πορεία των έργων του Δήμου Ηρακλείου που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει υποβάλει προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για το έργο “Δράσεις Αντισεισμικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου”, π/υ 620.000,00 €, που αφορά στην υλοποίηση του έργου “Ενίσχυση του σχολείου της Πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου”, στην προμήθεια και εγκατάσταση μέτρων ενόργανης παρακολούθησης για σεισμούς και δράσεις ενημέρωσης-πληροφόρησης ευαισθητοποίησης για την αντισεισμική προστασία.

Επίσης, ο Δήμος Ηρακλείου έχει υποβάλει πρόταση προς χρηματοδότηση για το έργο “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας” της Δράσης 16631 “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο”, π/υ 2.994.467,00 €, που αφορά στην “Κατασκευή υπερυψωμένων διαβάσεων πεζών”.

Επειδή στην πρώτη κατανομή του προγράμματος ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι στους δικαιούχος και επειδή το έργο του σχολείου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας είναι σε εξέλιξη, είναι αναγκαία και επείγουσα η μετακίνηση του αντιδημάρχου κ. Αναστασάκη στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας, για να επανεξεταστεί η ένταξη των παραπάνω έργων», αναφέρεται στη σχετική απόφαση για το επείγον ταξίδι Αναστασάκη στην Αθήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News