Στο «μικροσκόπιο»… η έφοδος στα σπίτια γιατρών και η «καρατόμηση» στα ΤΕΠ - Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιατρική Σχολή Κρήτης

Κρήτη
Στο «μικροσκόπιο»… η έφοδος στα σπίτια γιατρών και η «καρατόμηση» στα ΤΕΠ - Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιατρική Σχολή Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανακοίνωσή τους οι αναισθησιολόγοι καταγγέλλουν επίσης ότι ο έλεγχος στα σπίτια των αναισθησιολόγων που νοσούσαν με κορωνοϊό, εκτός από το ότι παραβιάζει το πρωτόκολλο απομόνωσης, δεν έγινε και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς οι γιατροί εργασίας πραγματοποίησαν τις επισκέψεις φορώντας μονάχα μια χειρουργική μάσκα

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν οι τελευταίες αποφάσεις και κινήσεις του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης να συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, βάζοντας στο “μικροσκόπιο” τόσο το ζήτημα που έχει προκύψει με τις εφόδους στα σπίτια νοσούντων με COVID αναισθησιολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όσο και με την “καρατόμηση” του διευθυντή των ΤΕΠ του νοσοκομείου Γιώργου Νότα...

Αναλυτικότερα, έκτακτη συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι ο κοσμήτορας Γιώργος Κοχιαδάκης. Τα μέλη καλούνται συγκεκριμένα σε έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης μέσω της υπηρεσίας e:Presence σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στη 1 το μεσημέρι.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 10 του μήνα, την ίδια ώρα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, στο αντικείμενο της έκτακτης συνέλευσης φιγουράρουν δύο θέματα: Η τοποθέτηση διευθυντή στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ και η επιστολή-διαμαρτυρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Αναισθησιολογίας Αλεξάνδρας Παπαϊωάννου.

Ουσιαστικά η συνέλευση συγκαλείται εκτάκτως για να καταπιαστεί με δύο κινήσεις του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη που έχουν προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις και σάλο όχι μόνο στο εσωτερικό του ΠΑΓΝΗ και στην ιατρική κοινότητα, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Το ένα θέμα αφορά στην επίμαχη απόφαση του διοικητή να στείλει γιατρό εργασίας στα σπίτια τριών νοσούντων με κορωνοϊό αναισθησιολόγων, ο οποίος τους υπέβαλε σε rapid test «με εντολή του διοικητή», όπως τους είπε.

Το έτερο θέμα, που θα τεθεί αναλυτικά επί τάπητος κατά τη σημερινή έκτακτη συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφορά στην απόφαση “καρατόμησης” του μέχρι πριν λίγες ημέρες διευθυντή του ΤΕΠ, αναπληρωτή καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής Γιώργου Νότα, και την αντικατάσταση του από τον διευθυντή ΕΣΥ, χειρουργό Νίκο Σμπυράκη. Απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Νότα, που απάντησε με την αποστολή εξώδικου στον διοικητή του ΠΑΓΝΗ.

Καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του διοικητή

Αναλυτική ανακοίνωση-απάντηση προς τους ισχυρισμούς του διοικητή του ΠΑΓΝΗ έδωσαν στη δημοσιότητα οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου. Στην ανακοίνωσή τους οι ίδιοι καταγγέλλουν επίσης ότι ο έλεγχος στα σπίτια των αναισθησιολόγων που νοσούσαν με κορωνοϊό, εκτός από το ότι παραβιάζει το πρωτόκολλο απομόνωσης, δεν έγινε και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς οι γιατροί Εργασίας πραγματοποίησαν τις επισκέψεις φορώντας μονάχα μια χειρουργική μάσκα.

«Την περίοδο των Χριστουγέννων γίνεται περιστολή της λειτουργίας του χειρουργείου, ώστε να ληφθούν οι κανονικές άδειες όλου του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι για τρεις εβδομάδες άλλοτε θα λειτουργούσαν 6 και άλλοτε 5 χειρουργικές αίθουσες, ανάλογα με την ημερομηνία. Επομένως ήταν δεδομένο ότι υπήρχαν κανονικές άδειες από την πρώτη ημέρα, σε διαφορετική περίπτωση δεν υπήρχε λόγος της περιστολής. Λόγω της νόσησης 2 αναισθησιολόγων στις 25 και 26/12 και για την απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργείων είχε ανασταλεί η άδεια μίας αναισθησιολόγου και της ζητήθηκε να εργαστεί κανονικά στις 27/12.

Το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου εμφάνισε συμπτώματα και θετικό rapid test η διευθύντρια της κλινικής, αν. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου. Παρά την απουσία της, θα λειτουργούσαν οι 6 χειρουργικές αίθουσες επειδή τα προγραμματισμένα χειρουργεία ήσαν ήσσονος βαρύτητας. Όμως προέκυψε το βαρύτατο περιστατικό με το ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου, που απαιτούσε για ασφάλεια κάλυψη από δύο αναισθησιολόγους. Τα περιστατικά που αναβλήθηκαν διεκπεραιώθηκαν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κατά παράβαση των πρωτοκόλλων απομόνωσης των νοσούντων με κορωνοϊό, στάλθηκε ο ιατρός Εργασίας με επισκέπτρια υγείας στα σπίτια μας, για δήθεν “Ιατρική περίθαλψη και τη λήψη τυχόν μέτρων για τον έλεγχο και προστασία του λοιπού ιατρικού προσωπικού”...

Για την προστασία του λοιπού προσωπικού που βρισκόταν στο νοσοκομείο θα έπρεπε να γίνει ιχνηλάτηση στο νοσοκομείο. Η επίσκεψη των δύο εργαζομένων στα σπίτια τριών νοσούντων με κορωνοϊό χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας και με απλή χειρουργική μάσκα και η επιστροφή τους στο νοσοκομείο πιθανά να οδηγούσε σε διασπορά του ιού.

Για την ιατρική περίθαλψη θα έπρεπε να σταλεί παθολόγος ή πνευμονολόγος και όχι ιατρός Εργασίας, που το αντικείμενο και ο χώρος ευθύνης του είναι αποκλειστικά ο χώρος του νοσοκομείου.

Για την ιατρική περίθαλψη θα έπρεπε να σταλεί νοσηλευτής και όχι επισκέπτρια υγείας, που οι αρμοδιότητές της περιορίζονται στους εμβολιασμούς.

Η έννοια της αναρρωτικής άδειας σε νοσούντες με COVID-19 δεν υπάρχει. Ο εργαζόμενος με θετικό rapid το ανεβάζει στην πλατφόρμα και μένει σπίτι απομονωμένος για 5 ημέρες.

Ο αριθμός των 14 υπηρετούντων αναισθησιολόγων είναι οριακός για την κάλυψη 9 αιθουσών και όλων των άλλων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρονται η στελέχωση άλλων Πανεπιστημιακών Κλινικών Αναισθησιολογίας:

Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: 20 αναισθησιολόγοι για 9 αίθουσες.

Νοσοκομείο “Αττικόν”: 17 αναισθησιολόγοι για 8 αίθουσες.

Πανεπιστημιακό Λάρισας: 13 αναισθησιολόγοι για 6 αίθουσες.

Στο ΠΑΓΝΗ δε λειτουργεί χειρουργική αίθουσα για επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία για να αντιμετωπιστεί ένα επείγον περιστατικό. Στο ΠΑΓΝΗ οι υποδομές δεν επαρκούν για την κάλυψη των ασθενών και τακτικά χειρουργεία αναβάλλονται. Στις 4/1/2023 αναβλήθηκε το καρδιοχειρουργικό περιστατικό επειδή δεν υπήρχε ελεύθερη κλίνη στη ΜΕΘ. Στις 5/1/2023 αναβλήθηκαν τα περιστατικά της αγγειοχειρουργικής αίθουσας επειδή στην αίθουσα αυτή νοσηλευόταν ασθενής με ραγέν ανεύρυσμα αορτής, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ. Οι ανεπάρκειες του συστήματος αποσιωπώνται, οι ασθένειες των ιατρών διογκώνονται», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αναισθησιολόγοι, καταλήγοντας: «Απαξιώνεται για πολλοστή φορά η Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας, που είναι σε θέση να διαχειριστεί όλους τους ασθενείς της Κρήτης και να υποστηρίξει αναισθησιολογικά κάθε νέα επέμβαση και χειρουργική τεχνική σε ασθενείς μεγάλης βαρύτητας.

Απαξιώνεται για πολλοστή φορά η Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας, την οποία επιλέγουν για ειδικότητα νέοι ιατροί. Με τόση έλλειψη ειδικευομένων Αναισθησιολογίας πανελλαδικά και με κενές θέσεις σε όλα τα νοσοκομεία, υπηρετούν 13 ειδικευόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα και υπάρχουν ιατροί σε αναμονή για να ξεκινήσουν».

Στο πλευρό των αναισθησιολόγων ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

«Κανείς δε νοείται να προσβάλλει το ιατρικό σώμα» είναι το μήνυμα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, που τάχθηκε στο πλευρό των αναισθησιολόγων που δέχτηκαν εφόδους στα σπίτια τους με εντολή του διοικητή του ΠΑΓΝΗ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Δ.Σ. του ΙΣΗ συνεδρίασε εκτάκτως στις 3/1/2023 με μοναδικό θέμα τη με ημερομηνία 30/12/2022 υποβληθείσα στον ΙΣΗ αναφορά εκ μέρους της ιατρού-μέλους του κ. Αλεξάνδρας Παπαϊωάννου, διευθύντριας Αναισθησιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και αναπληρώτριας καθηγήτριας Αναισθησιολογίας.

Η εν λόγω αναφορά αφορούσε στον κατ’ οίκο έλεγχο τριών αναισθησιολόγων ιατρών-μελών μας, συμπεριλαμβανομένης της ιδίας, που κατά δήλωσή της έλαβε χώρα στις 28/12/2022, κατόπιν εντολής του διοικητή ΠΑΓΝΗ κ. Χαλκιαδάκη από τον ιατρό Εργασίας του νοσοκομείου και μία επισκέπτρια υγείας για τη διενέργεια rapid test, προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν πράγματι νοσούσαν από COVID-19 και παρότι είχαν ακολουθήσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία περί νόσησης από τον COVID-19 και είχαν αναρτήσει βεβαίωση θετικού ελέγχου στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου.

Τα όσα μας κατήγγειλαν οι ιατροί-μέλη μας, σχετικά με την κατ’ οίκο επίσκεψη από τον ιατρό Εργασίας του νοσοκομείου κατ’ εντολή του διοικητή και τη διενέργεια rapid test, πραγματοποιήθηκαν κατά παράβαση των όσων προβλέπονται στις σχετικές νομικές διατάξεις.

Ο ΙΣΗ, ως ΝΠΔΔ, σκοπός του οποίου είναι η μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού από επιστημονικής αλλά και ηθικής απόψεως να εξυπηρετεί με προθυμία και αυταπάρνηση τη Δημόσια Υγεία και τους ασθενείς, στα πλαίσια της περιφρούρησης της αξιοπρέπειας των ιατρών-μελών μας, καταδικάζει ομόφωνα τη συγκεκριμένη πράξη, που πλήττει την προσωπικότητα, τα έννομα συμφέροντα, αλλά και την ιατρική αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας.

Κανείς δε νοείται να προσβάλλει το ιατρικό σώμα, το οποίο στο σύνολό του και από την αρχή της πανδημίας έχει υπηρετήσει τη Δημόσια Υγεία και την κοινωνία μας με αξιομνημόνευτη αυταπάρνηση, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της σωματικής και ψυχικής του αντοχής, ακόμη και θέτοντας την προσωπική του ασφάλεια σε κίνδυνο.

Στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου και των αρμοδιοτήτων που μας παρέχει ο νόμος, ζητούμε από τις εποπτεύουσες Αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προς απόδοση ευθυνών και αποφυγήν παρόμοιων μελλοντικών φαινομένων». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News