Μονόχωρο: Ένα χωριό 700 χρόνων κοντά στο Ηράκλειο (βίντεο)

Κρήτη
Μονόχωρο: Ένα χωριό 700 χρόνων κοντά στο Ηράκλειο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία χρόνια είχε σχεδόν ερημώσει ενώ ο κόσμος σιγά σιγά φαίνεται να επιστρέφει και να ανακαινίζει τα σπίτια των προγόνων του ή χτίζει καινούργια

Το Μονόχωρο είναι χωριό της Επαρχίας Καινουργίου στο Νομό Ηρακλείου και υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλιάς, του Δήμου Φαιστού, με συνεχή και αδιάκοπη ιστορία 700 και πλέον χρόνων. Τα τελευταία χρόνια είχε σχεδόν ερημώσει ενώ ο κόσμος σιγά σιγά φαίνεται να επιστρέφει και να ανακαινίζει τα σπίτια των προγόνων του ή χτίζει καινούργια.

Το Μονόχωρο αναφέρεται σε έγγραφο του 1394 σαν MONOGHORO, ενώ βρίσκεται σε όλες τις γνωστές απογραφές ήδη από το 1577, που αναφέρεται σαν MONOGHORO DEGALEA προς διάκριση από το MONOGHORO DELLA MARINA, δηλαδή το Γιαλομονόχωρο Οδηγήτριας.

Επίσης αναφέρεται στην απογραφή του 1583 σαν MONOGHORO DE GAGLYA, ενώ στις απογραφές του 1630 και 1671 σαν MONOGHORO DE GALEA και MONOGHORO GALYA, αντίστοιχα, με 23 χαράτσα.

Στην Αιγυπτιακή απογραφή του 1834 γίνεται αναφορά σαν MONOKHORO, ενώ στην απογραφή του 1881 υπάγεται στο Δήμο Αμπελούζου.

Με την απογραφή όμως του 1900 θα υπαχθεί στο Δήμο Γόρτυνας, ενώ με τα στοιχεία της απογραφής του 1920 θα υπαχθεί στον Αγροτικό Δήμο Γαλιάς.

Τέλος από την απογραφή του 1928 και μετά συνεχίζει να υπάγεται, μέχρι τις μέρες μας, στην Κοινότητα Γαλιάς και τελευταια στο δήμο Φαιστού.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Facebook Δια-SOS-τε τη Μεσαρά πρόκειται για ένα μικρό όμορφο χωριό με ελάχιστους κατοίκους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News