Σε θολά νερά η ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Ηράκλειο
Σε θολά νερά η ΕΛΜΕ Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από τις κάλπες απολογισμός και ζυμώσεις για τη συγκρότηση του νέου ΔΣ και του προεδρείου των εκπαιδευτικών

Παρά το γεγονός ότι η “Εκπαιδευτική Προοπτική- Κοινωνικό Δίκτυο Εκπαίδευσης” αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στον συνδικαλιστικό-εκπαιδευτικό χώρο του νομού Ηρακλείου, το σενάριο να μη συμμετάσχει στο προεδρείο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου είναι πιο ορατό από ποτέ. Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει σύμπλευση των παρατάξεων της “Προοδευτικής Ενότητας”, της “Αριστερής Παρέμβασης” και της “Αγωνιστικής Παρέμβασης”, ώστε να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που θα αναλάβει την ηγεσία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Επίσης, ένα αξιοσημείωτο στοιχείο που χρήζει αναφοράς στη “Ν.Κ.” είναι πως τα ποσοστά συμμετοχής ήταν καθοδικά.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με το αποτέλεσμα να κρίνεται αμφίρροπο, καθώς όλες οι παρατάξεις που εξελέγησαν να συμμετάσχουν μέσω των εκπροσώπων τους στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, με εξαίρεση τις “Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών”, που έλαβαν μία έδρα, πήραν δύο έδρες η καθεμία. Οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία ήταν 900, με πολλούς εκπροσώπους των παρατάξεων να κάνουν σαφές πως το γεγονός ότι δε δόθηκε εκπαιδευτική άδεια και τα σχολεία έμειναν ανοιχτά προχθές είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει τόσο μεγάλη προσέλευση.

Όπως είπαν εκπαιδευτικοί, πριν μερικά χρόνια οι συμμετέχοντες ήταν 1.500-1.800 άτομα από τους 2.300-2.500 εκπαιδευτικούς του ν. Ηρακλείου, ενώ τώρα μόνο 900.

Τα αποτελέσματα, όπως αποτυπώθηκαν στη “Ν.Κ.”, είχαν ως εξής: “Εκπαιδευτική Προοπτική- Κοινωνικό Δίκτυο Εκπαίδευσης” 220 ψήφοι, “Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Ηρακλείου” 173 ψήφοι, “Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου” 148 ψήφοι και “Αριστερή Παρέμβαση- Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου” 130 ψήφοι. Καθεμία από τις παρατάξεις παίρνει από δύο έδρες. Οι “Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών” πήραν 112 ψήφους και μία έδρα, ενώ εκτός Δ.Σ. μένει το ΠΑΜΕ με την παράταξη “Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών”, το οποίο ως τα τώρα είχε δύο εκπροσώπους, με 93 ψήφους και καμία έδρα.

Το ζήτημα είναι εάν θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, που θα έχει παρεμβατικό λόγο στις εκπαιδευτικές εξελίξεις και δρώμενα. Ωστόσο, οι συσχετισμοί δεν είναι ευοίωνοι και, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της “Εκπαιδευτικής Προοπτικής- Κοινωνικού Δικτύου Εκπαίδευσης”, υπάρχει αδυναμία συνεννόησης από τις άλλες παρατάξεις, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτό το σενάριο να πάρει η συγκεκριμένη παράταξη το προεδρείο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Αδυναμία συνεννόησης

Το εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και διευθυντής Γενικού Λυκείου Ασημίου κ. Παναγιώτης Σάπιος, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, ευχαρίστησε τον κόσμο, ενώ έκανε σαφές πως η αδυναμία συνεννόησης είναι αρκετά μεγάλη.

«Η “Εκπαιδευτική Προοπτική- Κοινωνικό Δίκτυο Εκπαίδευσης” έχει μια μεγάλη παράδοση στον εκπαιδευτικό-συνδικαλιστικό χώρο. Για λίγες ψήφους δεν καταφέραμε να πάρουμε και τρίτη έδρα. Θα μπορούσαμε να την πάρουμε. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν πτοούμαστε. Αλλά δε νομίζω να συνεχίσουμε να είμαστε στο προεδρείο. Εμείς έχουμε κάνει κατά καιρούς κάλεσμα να συμμετάσχουν οι άλλες παρατάξεις στο προεδρείο. Εμείς τους καλούμε να έρθουν και να εφαρμόσουν τις ιδέες τους. Και πιο συγκεκριμένα, μιλάω για τις παρατάξεις: “Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν. Ηρακλείου”, “Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν. Ηρακλείου” και “Αγωνιστικές Κινήσεις”. Το αρνητικό σε αυτές τις εκλογές είναι πως δεν μπήκε η παράταξη της “Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών”, που είναι μια παράταξη με ιστορία στον χώρο.

Από εκεί και πέρα, εμείς καλούμε τις αντιπολιτεύομενες παρατάξεις να υποβάλλουν τις ιδέες τους και να μην ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς», είπε ο κ. Σάπιος, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «η ΕΛΜΕ Ηρακλείου είναι μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Και θέλω να εστιάσω στην ελλιπή συμμετοχή, καθώς άλλες χρονιές 1.500-1.800 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις εκλογές, ενώ τώρα μόνο 900. Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εκπαιδευτικό κόσμο που μας στήριξε. Τα εκπαιδευτικά ζήτημα που υπάρχουν είναι φλέγοντα και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου πρέπει να βρει απαντήσεις, όπως για τους νεοδιοριστούς εκπαιδευτικούς που ακόμη δεν τους έχει έρθει η διαπιστωτική πράξη, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για μισθολογική ανάκαμψη των εκπαιδευτικών χώρων. Τα ζητήματα είναι πολλά και “καυτά”».

Ζ. Ρηγάκης: «Ευχαριστούμε τον κόσμο»

Και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου θα είναι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης. Ο κ. Ρηγάκης ευχαρίστησε τον κόσμο που συμμετείχε, ενώ έκανε ξεκάθαρο πως η Παιδεία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί από καμία κυβέρνηση ή σχηματισμό.

«Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον κόσμο για τη στήριξη που παρείχε στην “Εκπαιδευτική Προοπτική- Κοινωνικό Δίκτυο Εκπαίδευσης”. Προσωπικά θεωρώ πως έχουμε προσφέρει στον χώρο του συνδικαλισμού και όλα αυτά τα χρόνια υπερασπιζόμαστε με το θάρρος της γνώμης μας τον εκπαιδευτικό. Κοιτάζουμε μπροστά. Δεν ξέρω εάν θα είμαστε στο προεδρείο του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Το μόνο που γνωρίζω είναι πως θα συνεχίζουμε ως παράταξη και ως συλλογικότητα να υπερασπιζόμαστε τον εκπαιδευτικό εκείνο που έχει απωλέσει σημαντική δυναμική του μισθού του. Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τον εκπαιδευτικό εκείνο που η σημερινή κυβέρνηση τον αντιμάχεται και δε σέβεται στοιχειώδη δικαιώματά του», τόνισε ο κ. Ρηγάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News