Ηράκλειο - «Ενεργοί Πολίτες»: Αιχμές για ακριβές συμβάσεις με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό

Κρήτη
Ηράκλειο - «Ενεργοί Πολίτες»: Αιχμές για ακριβές συμβάσεις με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητήματα ορθότητας και νομιμότητας εγείρει η παράταξη Λυγερού με φόντο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής  για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου για μελέτες σχολείων

«Πώς γίνεται η τεχνική υποστήριξη για επικαιροποίηση δύο υπαρχουσών μελετών να κοστίζει 246.493,53 ευρώ και η σύνταξη 10 νέων μελετών 300.000 ευρώ;». Το ερώτημα αυτό, μαζί με μια σειρά άλλων ερωτημάτων, απευθύνει η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” σε ανοιχτή επιστολή της προς τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, βάζοντας στο “στόχαστρο” της κριτικής και του έντονου προβληματισμού τις δύο προγραμματικές συμβάσεις, τις οποίες αποφάσισε - διά της Οικονομικής Επιτροπής - να συνάψει η Λότζια με τον καινούργιο αναπτυξιακό οργανισμό του Δήμου.

Οι δύο συμβάσεις με τον “Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Ανάπτυξης Ηράκλειο Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία” αφορούν συγκεκριμένα στην επικαιροποίηση των μελετών για το 9ο Δημοτικό Σχολείο και το Σχολείο Βασιλειών. Παράλληλα με τις σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις ως προς την αναγκαιότητα ή χρησιμότητα των προγραμματικών συμβάσεων αλλά και το οικονομικό τους ύψος, η παράταξη με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό στέκεται και σε αυτό καθαυτό το γεγονός της λήψης της σχετικής απόφασης για τις δύο συμβάσεις από την Οικονομική Επιτροπή.

Οι “Ενεργοί Πολίτες” υπενθυμίζουν ότι μόλις πριν μερικές ημέρες έγινε γνωστή η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ουσιαστικά έχει κηρύξει αντισυνταγματικές τις συνθέσεις των οικονομικών επιτροπών των Δήμων, και ως εκ τούτου καλεί τη δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντί για την παράνομη - με βάση το ΣτΕ - Οικονομική Επιτροπή... Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, η παράταξη “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες” ανακοίνωσε επισήμως ότι θα απέχει από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αντίστοιχα, μέχρι να αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότησή τους.

Μέχρι να ανασυγκροτηθούν μάλιστα με νόμιμη πλέον σύνθεση οι δύο δημοτικές επιτροπές, η παράταξη Λυγερού καλεί τη δημοτική Αρχή να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις σε αυτές, καθώς ελλοχεύει - όπως επισημαίνει - ο κίνδυνος μαζικών προσφυγών και ακυρώσεων των όποιων αποφάσεων ληφθούν σε αυτά τα παράνομα, πλέον, με την υφιστάμενη σύνθεσή τους, όργανα και την προτρέπει να παραπέμπει τη λήψη των όποιων αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανοιχτή επιστολή των “Ενεργών Πολιτών”

«Κύριε δήμαρχε, η Οικονομική Επιτροπή, με τις ψήφους της παράταξής σας μόνο, αποφάσισε (1079/2022) να προχωρήσει στη σύναψη δύο προγραμματικών συμβάσεων με τον “Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Ανάπτυξης Ηράκλειο Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία”, με αντικείμενο την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την επικαιροποίηση των μελετών για το 9ο Δημοτικό Σχολείο και το Σχολείο Βασιλειών. Το οικονομικό αντικείμενο των συμβάσεων είναι 246.493,53 ευρώ (διακόσιες σαράντα έξι χιλιάδες τετρακόσια ενενήντα τρία ευρώ και πενήντα τρία λεπτά). Η παραπάνω απόφαση δημιουργεί ερωτηματικά, για τα οποία παρακαλούμε να μας απαντήσετε.

Α. Πριν λίγο καιρό σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό του Δήμου μας με αντικείμενο “Συμφωνία-πλαίσιο για την εκπόνηση μελετών κτηριακών έργων σχολικής ή προσχολικής αγωγής”, αναδείχτηκε ανάδοχος για την εκπόνηση μελετών δέκα (10) σχολικών κτηρίων με οικονομική προσφορά 241.935,85 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, ήτοι 300.000,00 ευρώ. Η έκπτωση ανήλθε στο 70%.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα:

Πώς γίνεται η τεχνική υποστήριξη για επικαιροποίηση δύο υπαρχουσών μελετών να κοστίζει 246.493,53 ευρώ και η σύνταξη 10 νέων μελετών 300.000 ευρώ;

Γιατί να υπογράψετε μια τέτοια προγραμματική σύμβαση;

Β. Πριν λίγες μέρες το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά τις εκλογές και αφορούσαν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου σε επιτροπές, όπως και τη σύνθεση αυτών των επιτροπών. Ο οργανισμός αυτός συγκροτήθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου. Η υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης, μετά μάλιστα και από την απόφαση του ΣτΕ, εκ μέρους σας, συνιστά αγνόηση αυτής της απόφασης και των επιπτώσεων που δημιουργεί. Θεωρούμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και σας καλούμε να το εισαγάγετε σε αυτό προς συζήτηση και απόφαση.

Γ. Ως προς την ουσία του θέματος, τα ερωτήματα είναι πολλά. Έχει ο οργανισμός το κατάλληλο προσωπικό για την παροχή τέτοιας τεχνικής βοήθειας; Αν ναι, ποιους και με τι ειδικότητες; Θα απευθυνθεί σε πρόσκληση τρίτων για την παροχή αυτής της υπηρεσίας, και αν ναι, γιατί αυτό δε γίνεται από τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο; Αυτή η νέα μορφή απευθείας αναθέσεων (μέσω προγραμματικών συμβάσεων, χωρίς εξειδικευμένο αντικείμενο) μήπως τελικά δε συνιστά ορθή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας; Ευχαριστώ για την προσοχή σας», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News