ΤΕΕ/ΤΑΚ: Ζητά αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών

Κρήτη
ΤΕΕ/ΤΑΚ: Ζητά αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αυξημένο κόστος διαβίωσης αλλά και επαγγελματικής δραστηριότητας έχει πλήξει στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία και αγορά, μαζί και τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς

Την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, το ΤΕΕ/ ΤΑΚ. 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρει: 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με τον ν.4670/20, γνωστό ως «νόμος Βρούτση», οι εισφορές για τους μη μισθωτούς θα αναπροσαρμοστούν το 2023 σύμφωνα με τον φετινό πληθωρισμό, με συνέπεια, όπως εκτιμάται, να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 8,6%. Με τα άρθρα 31, 34, 35, 36, 37 και 45 του ν. 4670/2020 (γνωστός ως νόμος Βρούτση), αντικαταστάθηκαν ή τροποποιήθηκαν τα άρθρα 35, 38, 39, 40, 41 και 97 του ν. 4387/2016 (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου). Με τον τρόπο αυτό, καθιερώθηκαν οι κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών κλάδων σύνταξης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους και τους αγρότες καθώς και το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών. Το ποσό αυτό ορίζεται στις έξι χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (6.500€).

Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται «από την 1.1.2023 έως την 31.12.2024 τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών να προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.» Το γεγονός ότι το 80%, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα, των ελευθέρων επαγγελματιών (πάνω από ένα εκατομμύριο) έχουν ασφαλιστεί στην πρώτη ασφαλιστική κλάση, είναι απόδειξη της ήδη οικονομικής δυσπραγίας για εγγραφή σε ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ώστε να τύχουν μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών αποδοχών.

Το αυξημένο κόστος διαβίωσης αλλά και επαγγελματικής δραστηριότητας έχει πλήξει στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία και αγορά, μαζί και τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς. Ένας Ελεύθερος Επαγγελματίας Μηχανικός, εκτός του αυξημένου κόστους διαβίωσης στο νοικοκυριό του, έρχεται αντιμέτωπος με αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (αυξημένα πάγια), αυξημένο κόστος μεταφοράς (αυξημένο κόστος καυσίμων) και μία πολύ απαιτητική αγορά όπου το ΤΕΕ - ΤΜ ΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ - 1800 - 20/12/2022

τελευταίο διάστημα υπάρχει πληθώρα εργασιών με στενές προθεσμίες διεκπεραίωσης που απευθύνονται σε αυτούς.

Εκφράζουμε την αγωνία και αγανάκτηση των συνεπών, στις πληρωμές τους μέχρι σήμερα μελών μας, στην προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ζητάμε την απόσυρση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και να αξιολογήσετε πως θα υποστηρίξετε την αξιοπρεπή δραστηριότητα του επιστημονικού κλάδου των μηχανικών που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα στην αναπτυξιακή της πορεία.

Αναμένουμε τις ενέργειες σας.

Κοινοποίηση:

- Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης

- Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη

- Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη

- Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Ιωάννη Κουράκη

- Δημάρχους Ανατολικής Κρήτης

- Μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

- ΜΜΕ

Εσωτερική διανομή:

- Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Προεδρείο «Α» ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Πρόεδρο Πειθαρχικού Συμβουλίου

- Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Κλαδικοί Σύλλογοι των Μηχανικών Ανατ. Κρήτης

- Εκλεγμένοι στη Κεντρική Αντιπροσωπεία μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Γραφείο Προϊσταμένης

- Γραφείο Μηχανικών

- Χρονολογικό αρχείο

- Φάκελος Δ.Ε.

- Ιστοσελίδα ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ακολουθεί το πλήρες έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΑΚ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News