Ηράκλειο: Αποζημίωση για την πτώση δέντρου σε Ι.Χ - Οι ομοιότητες με την τραγωδία στη Λ. Δημοκρατίας

Κρήτη
Ηράκλειο: Αποζημίωση για την πτώση δέντρου σε Ι.Χ - Οι ομοιότητες με την τραγωδία στη Λ. Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαστήριο δικαίωσε Ηρακλειώτισσα, το αυτοκίνητο της οποίας καταστράφηκε από πτώση πεύκου στον Μασταμπά το 2019

Δικαίωση συνιστά για μια συμπολίτισσά μας η απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, το οποίο έκανε - εν μέρει - δεκτή την αγωγή της εναντίον του Δήμου Ηρακλείου εξαιτίας της καταστροφής του αυτοκινήτου της από... πτώση πεύκου, που είχε σημειωθεί πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην περιοχή του Μασταμπά.

Με την εν λόγω απόφαση, ο Δήμος Ηρακλείου υποχρεώνεται να καταβάλει στην εν λόγω δημότισσα το ποσό των 4.919 ευρώ, συν τους τόκους από την επίδοση της αγωγής έως την πλήρη εξόφληση. Μάλιστα, στο επίμαχο ποσό περιλαμβάνονται η αξία του οχήματος κατά τον χρόνο του επίμαχου συμβάντος, τα τέλη κυκλοφορίας που είχε ήδη καταβάλει η γυναίκα, αλλά και αποζημίωση για ηθική βλάβη. Η δικαιωθείσα συνδημότισσά μας εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο - διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια LLM στο Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Έλλη Μιχελάκη.

Το χρονικό

Το βράδυ της 16ης προς 17η Φεβρουαρίου του 2019, έπνεαν στο Ηράκλειο ισχυροί άνεμοι: Το αυτοκίνητο της συμπολίτισσάς μας ήταν σταθμευμένο σε δρόμο του Μασταμπά - σε σημείο όπου επιτρέπεται η στάθμευση. Το ίδιο βράδυ, παρακείμενο πεύκο ξεριζώθηκε από το οδόστρωμα και ο κορμός του έπεσε πάνω στο όχημα, προκαλώντας του τεράστιες υλικές ζημιές. Η αντίδραση των αρμοδίων ήταν τάχιστη, αφού μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα μετέβησαν επιτόπου στελέχη της Πυροσβεστικής αλλά και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, προκειμένου να “απεγκλωβιστεί” το όχημα και να μετακινηθεί από το σημείο.

Αρχικά, η γυναίκα υπέβαλε στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου αίτηση χορήγησης βεβαίωσης του συμβάντος και λίγες ημέρες αργότερα υπέβαλε νέο αίτημα ζητώντας αποζημίωση. Εντούτοις, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου αρνήθηκε τη χορήγηση βεβαίωσης, με την αιτιολογία ότι, «αν και διαπιστώθηκαν κατόπιν αυτοψίας η πτώση του δέντρου και οι υλικές ζημιές στο (...) όχημα, δεν μπορούσε να βεβαιώσει ότι οι ζημίες προκλήθηκαν από το δέντρο».

Τους επόμενους μήνες, εξάλλου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου απέρριψε την αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχε υποβάλει η γυναίκα για την έγκριση δαπάνης ύψους περίπου 4.500 ευρώ. Η αιτιολόγηση ήταν ότι «η πτώση του δέντρου οφείλεται σε ανωτέρα βία, συνιστάμενη στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, και όχι σε παράλειψη των οργάνων του Δήμου», καθώς κι ότι «(...) η ιδιοκτήτρια (...) είναι συνυπαίτια (...) καθότι στάθμευσε κάτω από δέντρο εν γνώσει των δυσμενών καιρικών συνθηκών» την επίμαχη ημέρα.

Η γυναίκα κινήθηκε τότε δικαστικά ζητώντας να της αποκαταστήσει ο Δήμος τις ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητό της, ισχυριζόμενη ότι οφείλονται αποκλειστικά σε παράνομες παραλείψεις των οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών οργάνων του εναγομένου». Ωστόσο, ο Δήμος αρνήθηκε στο σύνολο την αγωγή ζητώντας την απόρριψή της ως αβάσιμης.

Η απόφαση

Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε ότι υπάρχει «αντικειμενική ευθύνη του εναγομένου Δήμου», ενώ πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος ο ισχυρισμός του ότι το επίμαχο συμβάν «οφειλόταν σε ανωτέρα βία», καθόσον δεν προκύπτει ότι «οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιας έντασης», προκειμένου να δικαιολογηθεί η πτώση ολόκληρου δέντρου.

Το δικαστήριο δέχτηκε, λοιπόν, εν μέρει, την αγωγή και υποχρεώνει τον Δήμο Ηρακλείου να καταβάλει στη γυναίκα 4.919 ευρώ με επιτόκιο από την επίδοση της αγωγής τον Μάιο του 2020 έως την πλήρη εξόφληση.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έλαβε υπόψη «την αποκλειστική ευθύνη των οργάνων του εναγόμενου Δήμου, την έκταση των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν στο όχημα που οδήγησαν στην απόσυρσή του από την κυκλοφορία, τη θλίψη που βίωσε η ενάγουσα, και την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκε από τη στέρηση της χρήσης του οχήματός της και τον αγώνα στον οποίο επιδόθηκε για την αποζημίωσή της», κρίνοντας ότι μεταξύ άλλων πρέπει να της επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη το ποσό των 800 ευρώ.

Στο ποσό των 4.919 που υποχρεούται να καταβάλει ο Δήμος περιλαμβάνονται 4.000 ευρώ που ισούνται με την εμπορική αξία του οχήματος τον χρόνο που σημειώθηκε το συμβάν, 119 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν καταβληθεί (για τους εναπομείναντες 10 μήνες έως το τέλος του 2019) και 800 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News