Όλο το χρονικό της πτώσης του αεροσκάφους στο Κακό Όρος (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Όλο το χρονικό της πτώσης του αεροσκάφους στο Κακό Όρος (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μικρό αεροσκάφος απογειώθηκε για Αίγυπτο και έπεσε στο Κακό Όρος - Συναγερμός στις Αρχές που κατάφεραν να διασώσουν έναν 34χρονο, ενώ ανασύρθηκε νεκρός ο συνεπιβάτης του

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, όταν μονοκινητήριο αεροσκάφος, το οποίο είχε μόλις απογειωθεί, εξέπεμψε “MAY DAY”, και μερικές στιγμές αργότερα έπεσε στη θαλάσσια περιοχή στο Κακό Όρος.

Ήταν γύρω στις 10 παρά τέταρτο το πρωί της Πέμπτης: Το αεροσκάφος τύπου Pilatus τροχοδρομεί και εκκινεί τη διαδικασία απογείωσης. Ούτε δύο λεπτά αργότερα, το μικρό αεροσκάφος εκπέμπει σήμα κινδύνου. Έντρομοι πολίτες και οδηγοί που αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει, παρακολουθούν την πτωτική πορεία του αεροσκάφους, το οποίο τελικά πέφτει στη θάλασσα.

Οι δύο επιβαίνοντες στο μονοκινητήριο περισυνελέγησαν από αστυνομικό της Άμεσης Δράσης και δύτες της ΕΜΑΚ που είχαν βουτήξει με αυτοθυσία στη θάλασσα προσεγγίζοντας το αεροπλάνο, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει να βυθίζεται... Δυστυχώς, ωστόσο, ο ένας από τους δύο επιβαίνοντες δεν έμελλε να τα καταφέρει: Πρόκειται για έναν 68χρονο, ο οποίος - σύμφωνα με τα όσα φέρεται να ανέφερε εν συνεχεία ο 34χρονος συνεπιβαίνοντάς του αισθάνθηκε αδιαθεσία αμέσως μετά την απογείωση.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν με ΚΑΡΠΑ για να κρατηθεί στη ζωή, ο 68χρονος άφησε την τελευταία του πνοή. Στον αντίποδα, ο 34χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από όπου ωστόσο έλαβε εξιτήριο μερικές ώρες αργότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Αεροπορικό δυστύχημα στο Ηράκλειο: Λεπτό προς λεπτό η αγωνιώδης προσπάθεια που κατέληξε σε τραγωδία (βίντεο)

Από το Μαυροβούνιο στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μονοκινητήριο, στο οποίο επέβαιναν ένας 34χρονος από τη Νότια Αφρική κι ένας 68χρονος από την Ινδονησία, είχε ξεκινήσει το ταξίδι του προχθές το βράδυ από την Ποτγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Τελικός προορισμός του αεροσκάφους ήταν το αεροδρόμιο της Χουργκάντα στην Αίγυπτο.

Έντρομοι πολίτες και οδηγοί στο θαλάσσιο μέτωπο από τον Καρτερό μέχρι και την παραλία “Αρίνα”, αντιλαμβάνονται την πτωτική πορεία του μικρού αεροσκάφους, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα. Το αεροσκάφος πέφτει τελικά στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το Κακό Όρος, λίγα μόλις ναυτικά μίλια από το λιμάνι Ηρακλείου. Την ώρα που το αεροπλάνο βυθίζεται, αμφότεροι οι επιβαίνοντες είναι ορατοί από τη στεριά.

Όπως, δυστυχώς, διαπιστώνεται, ο γηραιότερος εκ των δύο ανδρών δεν έχει τις αισθήσεις του. Μετά την ανάσυρσή τους, αμφότεροι οι επιβαίνοντες μεταφέρονται από το σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι του Ηρακλείου. Προηγήθηκαν οι προσπάθειες τόσο από τον κ. Κουρούπη και των δυτών της ΕΜΑΚ που συνέδραμαν στη διάσωσή του για να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο 68χρονο. Για την επιχείρηση της διάσωσης των δύο ανδρών υπήρξε άμεση κινητοποίηση των Αρχών. Ειδικότερα επιχείρησαν ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Πολεμική Αεροπορία και ΕΛ.ΑΣ., καθώς επίσης και η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών. Ο αερολιμενάρχης ενημερώθηκε στις 09:50, μαζί με το Λιμενικό και την ΟΕΔ οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο στις 09:57 και 10:18 με τα σκάφη 119 και Πάρης αντίστοιχα. 

Στον προβλήτα είχε μεταβεί εξάλλου και γιατρός του ΕΚΑΒ, που ανέλαβε τον συντονισμό των σωστικών συνεργείων. Τελικά, δίνεται η εντολή για διακομιδή του άνδρα από την Ινδονησία στο εφημερεύον νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι προσπάθειες ανάνηψής του συνεχίστηκαν και καθ’ οδόν προς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Δείτε επίσης:

Τρομακτικό δυστύχημα στο Ηράκλειο: «Είδα τον ένα να κολυμπάει» - Οι πρώτες δηλώσεις του αερολιμενάρχη

Νεκρός ο 68χρονος

Δυστυχώς, ο 68χρονος από την Ινδονησία δεν τα κατάφερε. Όπως ανέφερε χθες ο διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Κώστας Τερζάκης, ο 68χρονος «διακομίστηκε στο ΤΕΠ στις 11:17, και ήταν νεκρός». Στον αντίποδα, ο 34χρονος διασωθείς, παρά την κατάσταση σοκ στην οποία βρισκόταν, είχε κανονική επικοινωνία με το περιβάλλον. «Επικοινωνούσε κανονικότατα με τους γιατρούς και τους έδινε πληροφορίες», ανέφερε ο κ. Τερζάκης. Τελικά, ο 34χρονος έλαβε εξιτήριο χθες το απόγευμα, αφού πρώτα του τοποθετήθηκαν δύο ράμματα στο άνω χείλος του.

Νωρίτερα, μιλώντας στους διασώστες, ο 34χρονος Νοτιοαφρικανός φέρεται να ανέφερε ότι ο 68χρονος φαίνεται ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά την απογείωση. Όπως φέρεται να ανέφερε επιπρόσθετα ο 34χρονος, στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει, έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους.

«Το είδαμε να πέφτει»

«Είδαμε το αεροπλάνο να έχει πέσει στη θάλασσα, και κινητοποιήσαμε τις δυνάμεις άμεσα μαζί με την πυροσβεστική μονάδα, οχήματα δικά μας και άνδρες, και καταφέραμε να προσεγγίσουμε βρίσκοντας ένα άτομο που κολυμπούσε και είναι διασωθέν. Με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου και του ελικόπτερου που επιχειρούσε, συνεχίστηκε η έρευνα και η διάσωση των ατόμων», δήλωσε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο περιφερειακός διοικητής της Π.Υ. Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς.

Γιάννης Κουρούπης

Συγκλονίζει ο αστυνομικός που βούτηξε να τους σώσει

Άμεσα αποχωρούν από το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου σκάφος και ελικόπτερο και κατευθύνονται προς το σημείο της πτώσης. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι δραματικές: Δύο δύτες της 3ης ΕΜΑΚ και ο υπαρχιφύλακας της Άμεσης Δράσης Γιάννης Κουρούπης πέφτουν στη θάλασσα και κολυμπούν προς τους δύο άνδρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρούπης στην “ΚΡΗΤΗ TV”, «ακούμπησα το μπράτσο του και ήταν “πέτρα”, είχε σκληρύνει πάρα πολύ από την προσπάθεια και πραγματικά βυθιζόταν… δεν μπορούσε άλλο να κολυμπήσει. Ήταν σε κατάσταση σοκ, είχε υποθερμία κι έτρεμε. Φώναζε ότι “I’m done”!». Μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο κ. Κουρούπης ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή «νιώθεις τον κίνδυνο αλλά τον βάζεις σε δεύτερη μοίρα. Εκείνη τη στιγμή σέβεσαι την ανθρώπινη ζωή, κι έκανα αυτό που θα ήθελα να έκαναν για μένα εάν βρισκόμουν στην αντίστοιχη θέση!».

«Δεν έχει σημασία πόσο κουραστήκαμε... Αυτό είναι δευτερευούσης σημασίας. Το θέμα ήταν να είχαμε ένα αίσιο αποτέλεσμα και για τους δύο ανθρώπους», ανέφερε με νόημα ο κ. Κουρούπης.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ 2000

Η πτώση του “Τσέσνα” και το θρίλερ με τους επιβαίνοντες στην Ντία

Το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα “ανέσυρε” μνήμες από την προ 22ετίας τραγωδία που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2000, λίγα μίλια ανοικτά του Ηρακλείου: Μια τετραμελής παρέα, που επέβαινε σε μονοκινητήριο αεροσκάφος τύπου “Τσέσνα”, ξεκινούσε για διήμερο ταξίδι αναψυχής από τη Σαντορίνη με προορισμό το Ηράκλειο.

Το αεροσκάφος της Αερολέσχης Ηρακλείου είχε απογειωθεί στις 7:30 το απόγευμα με προορισμό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Τα τελευταία λόγια του πιλότου προς τον πύργο ελέγχου καταγράφονται στις 8:08 το βράδυ. «Χάνω ύψος, έχω βλάβη στον κινητήρα. Θα προσπαθήσω να το κατεβάσω στη θάλασσα», ήταν τα τελευταία λόγια του χειριστή του αεροσκάφους Νεκτάριου Μαρκογιαννάκη προς τον πύργο ελέγχου.

Από εκείνη τη στιγμή το αεροσκάφος χάνεται από τα ραντάρ και στήνεται άμεσα επιχείρηση εντοπισμού του, και διάσωσης των τεσσάρων επιβαινόντων του.

Η θαλαμηγός “Γαλήνη” εντοπίζει τελικά λίγο μετά τις 11 το βράδυ, δύο μίλια βορειοανατολικά της νήσου Ντίας, την 31χρονη αεροσυνοδό Στέλλα Γουβιανάκη, η οποία επί τρεις ώρες παλεύει με τα κύματα. Η νεαρή γυναίκα καθόταν πίσω από τον κυβερνήτη και πρόλαβε να βγει την τελευταία στιγμή από το αεροπλάνο, κι ενώ αυτό είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται. Λίγο αργότερα εντοπίζεται και ανασύρεται σώος από αλιευτικό σκάφος ο Γιάννης Βιστάκης, ένας ακόμη επιβαίνων στο αεροσκάφος.

Ωστόσο, ο 32χρονος κυβερνήτης Νεκτάριος Μαρκογιαννάκης και η 23χρονη αεροσυνοδός Πελαγία Δυράκη έμελλε να βρουν φρικτό τέλος. Το πόρισμα που εξέδωσε για τα αίτια του δυστυχήματος η ΥΠΑ ανέφερε ως πιθανή αιτία την ελλιπή προετοιμασία της πτήσεως συνιστάμενη ή στη μη πλήρωση των δεξαμενών του αεροσκάφους με την απαιτούμενη ποσότητα καυσίμου ή στη λήψη της αναγκαίας μεν, πλην ακατάλληλης ποσότητας καυσίμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News