Ηράκλειο: Εφιαλτικές μνήμες από την πτώση του Τσέσνα το 2000 - Η τραγωδία που συγκλόνισε 22 χρόνια πριν (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Εφιαλτικές μνήμες από την πτώση του Τσέσνα το 2000 - Η τραγωδία που συγκλόνισε 22 χρόνια πριν (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 18 Ιουλίου του 2000 όταν τα τελευταία λόγια του χειριστή μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου Τσέσνα Νεκτάριου Μαρκογιαννάκη προς τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Ηρακλείου σημαίνει συναγερμό: «Χάνω ύψος, έχω βλάβη στον κινητήρα. Θα προσπαθήσω να το κατεβάσω στη θάλασσα»!

 

  • Η αεροπορική τραγωδία στο Ηράκλειο θύμισε την τραγωδία τον Ιούλιο του 2000
  • 18 Ιουλίου 2000 ημέρα που συγκλόνισε τη χώρα
  • Τα δραματικά λόγια του πολίτου που χάθηκε στην θάλασσα της Ντίας
  • Η μεγάλη επιχείρηση για τους τέσσερις ανθρώπους στην που επέβαιναν στο αεροπλάνο
  • Οι δραματικές στιγμές της τραγωδίας μέσα από την ΚΡΗΤΗ TV

Ξυπνήσαν μνήμες σήμερα Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο από την νέα αεροπορική τραγωδία από την πτώση του μικρού μονοκινητήριου αεροσκάφους στον Καρτερό. Τον Ιούλιο του 2000 μία παρέα 4 ατόμων έμελλε να γράψει τον τραγικότερο επίλογο στο διήμερο ταξίδι αναψυχής προς την Σαντορίνη.

Ήταν 18 Ιουλίου του 2000 όταν τα τελευταία λόγια του χειριστή μονοκινητήριου  αεροσκάφους τύπου Τσέσνα Νεκτάριου Μαρκογιαννάκη προς τον πύργο ελέγχου του  αεροδρομίου Ηρακλείου σημαίνει συναγερμό: «Χάνω ύψος, έχω βλάβη στον κινητήρα. Θα προσπαθήσω να το κατεβάσω στη θάλασσα»!  

Το αεροσκάφος της Αερολέσχης Ηρακλείου είχε απογειωθεί στις 19:30 από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με προορισμό το Ηράκλειο. Τα τελευταία λόγια του πιλότου προς  τον πύργο ελέγχου καταγράφονται στις 20:08 το βράδυ. 

Από εκείνη τη στιγμή το αεροσκάφος χάνεται από τα ραντάρ. Η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των τεσσάρων επιβαινόντων στήνεται αστραπιαία. Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας σκάφη του λιμενικού δύο c130 αλιευτικά και παραπλέοντα σκάφη δίνουν μάχη με το χρόνο και η νύχτα γίνεται μέρα με ειδικές φωτοβολίδες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων.

Η θαλαμηγός Γαλήνη εντοπίζει λίγο μετά τις 11 δύο μίλια βορειοανατολικά της νήσου Ντίας την 31χρονη αεροσυνοδό Στέλλα Γουβιανάκη η οποία πει τρεις ώρες και παλεύει με τα κύματα για να κρατηθεί στη ζωή. Η νεαρή γυναίκα καθόταν πίσω από τον κυβερνήτη και πρόλαβε να βγει την τελευταία στιγμή από το αεροπλάνο και ενώ αυτό είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται. 

Τα πρώτα της λόγια προς τους διασώστες είναι οι περιγραφές της για το ποιοι ήταν οι συνεπιβάτες της. Η ίδια μέσα από τις μαρτυρίες της περιγράφει πως λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε βγει ένας ακόμη επιβάτης, ο Γιάννης Βιστάκης.

«Ο Γιάννης μου έλεγε ότι είχε χτυπήσει στο κεφάλι, όμως εγώ δεν μπορούσα ούτε να τον δω ούτε να τον βοηθήσω. Ψάξτε σας παρακαλώ, κάπου εδώ κοντά θα είναι ο Γιάννης», ανέφερε στους ανθρώπους που αντίκρισε πρώτους. Ο Γιάννης Βιστάκης τελικά εντοπίστηκε και εκείνος σώος καπετάνιο του αλιευτικού «Aγιος Φανούριος».

Η αεροπορική τραγωδία που συγκλονίζει τότε το Ηράκλειο είχε ως αποτέλεσμα  ο  32χρονος κυβερνήτης Νεκτάριος Μαρκογιαννάκης και η 23χρονη αεροσυνοδός Πελαγία Δυράκη να αφήσουν την τελευταία του πνοή στα νερά του Κρητικού Πελάγους. Εγκλωβίστηκαν στη καμπίνα και παρασύρθηκαν στο θάνατο που τους είχε στήσει καρτέρι στο νερά του Κρητικού Πελάγους… Η βόλτα της παρέας των 4 στην Σαντορίνη έμελλε να είναι η μοιραία.

Τα αίτια του δυστυχήματος αναζητήθηκαν από την ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε από  την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με το πόρισμα να αναφέρει ως πιθανή αιτία «την ελλιπή προετοιμασία της πτήσεως συνιστάμενη ή στη μη πλήρωση των δεξαμενών του αεροσκάφους με την απαιτούμενη ποσότητα καυσίμου ή στην λήψη της αναγκαίας μεν, πλην ακατάλληλης ποσότητας καυσίμου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News