Ηράκλειο: Γεφύρι τη Άρτας... το φράγμα Πλακιώτισσας

Κρήτη
Ηράκλειο: Γεφύρι τη Άρτας... το φράγμα Πλακιώτισσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φράγμα “χάσκει”, με συνέπεια τα νερά να καταλήγουν στη θάλασσα, την ώρα που υπάρχει υπεράντληση νερού από τις γεωτρήσεις και ενεργειακό κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να δουλέψουν τα αντλιοστάσια, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι οι αρμόδιοι φορείς κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να εξοικονομήσουν πόρους και ενέργεια

Μπορεί η Περιφέρεια Κρήτης να δεσμευόταν πως μέχρι τις αρχές του 2023 θα ήταν έτοιμο το φράγμα της Πλακιώτισσας, όμως οι αγρότες και οι φορείς τους στην ανατολική Μεσαρά καταγγέλλουν στη “Νέα Κρήτη” ότι δεν έχουν δει εδώ και μήνες στην περιοχή τους ούτε μία... μπουλντόζα και ανησυχούν έντονα από τη συνεχόμενη ερήμωση της υπαίθρου και την αποδυνάμωση που υφίσταται η καλλιεργητική και παραγωγική διαδικασία. Το φράγμα “χάσκει”, με συνέπεια τα νερά να καταλήγουν στη θάλασσα, την ώρα που υπάρχει υπεράντληση νερού από τις γεωτρήσεις και ενεργειακό κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να δουλέψουν τα αντλιοστάσια, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι οι αρμόδιοι φορείς κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να εξοικονομήσουν πόρους και ενέργεια!

Ο περιμετρικός δρόμος γύρω από το φράγμα θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του έργου. Όμως, ούτε και αυτό έχει γίνει, όπως καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο αγρότης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων, Μανούσος Στεφανάκης, που έχει λάβει μέρος σε αρκετές συναντήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης. «Εδώ εάν σταματήσουμε να καλλιεργούμε, η θερμοκρασία θα ανέβει στην περιοχή μας τουλάχιστον κατά 3 βαθμούς. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι επιστήμονες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δε θα μπορεί να κατοικήσει πια εδώ ούτε άνθρωπος ούτε ζώο. Την ίδια ώρα, δε βλέπουμε ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς. Το έργο αυτό του φράγματος της Πλακιώτισσας έπρεπε να γίνει “χθες”», σύμφωνα με τον Μανούσο Στεφανάκη.

Όπως ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά, μέσα από το φράγμα θα μπορούσε να επιτευχθεί ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η αύξηση της παραγωγής, η μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας. «Δηλαδή, δίνουν λεφτά για να πάμε να πάρουμε ψυγεία γερμανικά και δε δίνουν λεφτά να γίνει ένα φράγμα, χάρη στο οποίο θα σταματήσουμε να δουλεύουμε τις γεωτρήσεις. Φανταστείτε ότι το νερό που μας δίνει από τις γεωτρήσεις ο Δήμος εμείς το πληρώνουμε στα 30 λεπτά το κυβικό. Και είναι το νερό πανάκριβο για να μπορεί και ο Δήμος να επιβιώσει», λέει ο Μανούσος Στεφανάκης.

«Θα γλιτώναμε και χρήματα»

Εξάλλου, την ίδια ώρα, είναι πανάκριβο και το ρεύμα. «Μας έχουν κόψει το αγροτικό ρεύμα. Κι ενώ το πληρώναμε στα 9 λεπτά, τώρα το πληρώνουμε στα 40 λεπτά την κιλοβατώρα», όπως επισημαίνει, για να δώσει έμφαση στη σημαντικότητα της λειτουργίας του φράγματος Πλακιώτισσας.

Μάλιστα, η δημοτική Αρχή πληρώνει πάνω από 500.000 ευρώ στη ΔΕΗ κάθε χρόνο, για να έχει σε λειτουργία τα αντλιοστάσιά της. «Αν υπήρχε το φράγμα να μας δίνει νερό, δε θα γλίτωνε ο Δήμος όλα αυτά τα χρήματα;».

Ο Μανούσος Στεφανάκης συνεχίζει λέγοντας πως «αυτό που έπρεπε να είχε γίνει τώρα ήταν ο περιμετρικός δρόμος γύρω από το φράγμα. Αυτός ο δρόμος έχει τον χαρακτήρα της προστασίας του φράγματος από πιθανές κατολισθήσεις. Και επίσης αποσκοπεί στον έλεγχο της κατάστασης του φράγματος από τους ανθρώπους. Αυτός ο περιμετρικός δρόμος είναι που περιμένουμε. Αφού γίνει αυτός ο δρόμος, ο ταμιευτήρας κλείνει. Μέχρι σήμερα το φράγμα δε μαζεύει νερό. Είναι ανοιχτό»...

Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων, «υπάρχει και το θέμα των δικτύων. Από την Περιφέρεια μας είχαν υποσχεθεί ότι εξωτερικά θα γίνει ένα δίκτυο ώστε να μπορούμε να ποτίζουμε, αλλά εμείς δεν είδαμε να κινείται τίποτα. Μάλιστα, μετά τον σεισμό, μας έβαλαν και κάποια άλλα ζητήματα για πιο σύγχρονα δίκτυα. Δηλαδή, βρήκαμε πάλι πατήματα για να πάμε ακόμα δέκα χρόνια πίσω»...

Προτείνουν προσωρινή λύση με λιμνοδεξαμενές

Όπως λέει εξάλλου, μέχρι να ολοκληρωθεί το φράγμα, «ας γίνουν μικρές λιμνοδεξαμενές, ώστε να εξοικονομούμε νερό, γιατί είναι αμαρτία να χάνεται το νερό της βροχής. Πάντως, το φράγμα δε βλέπω να γίνεται σύντομα γιατί ούτε μας σέβονται, ούτε μας φοβούνται, αφού δε μιλάει κανείς»...

Στο σημείο αυτό αποκαλύπτει ότι η δέσμευση που είχαν λάβει οι τοπικοί φορείς από την Περιφέρεια Κρήτης ήταν ότι στις αρχές του 2023 το φράγμα θα ξεκινούσε να λειτουργεί. «Εμείς εδώ και μήνες δεν έχουμε δει ούτε ένα μηχάνημα. Αλλά ακόμα και για τον δρόμο που έλεγαν... με μία μπουλντόζα από τη μια μεριά και μία μπουλντόζα από την άλλη, θα μπορούσε πάρα πολύ γρήγορα να είχε γίνει. Αμέσως μετά κλείνει το φράγμα. Και ακολουθούν τα δίκτυα, τα οποία όμως ήδη έπρεπε να είχαν ξεκινήσει. Έπρεπε ήδη να είχαν δημιουργηθεί κάποιοι ΤΟΕΒ για να εκμεταλλεύονται το φράγμα. Να ελέγχουν το νερό. Να κάνουν την κατανομή και όλα αυτά. Όλη η Μεσαρά εδώ πρέπει να σκαφτεί για να γίνουν τα δίκτυα. Και δε βλέπουμε να κινείται τίποτα. Στο μεταξύ, το έχουν χωρίσει σε δύο έργα: άλλο έργο το φράγμα και άλλο έργο τα δίκτυα», καταλήγει ο Μανούσος Στεφανάκης, μεταφέροντας μεγάλη δυσαρέσκεια από τους κατοίκους, που βλέπουν τα νερά να φεύγουν χωρίς αποταμίευση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News