Γιώργος Μεραμβελιωτάκης: Η ιδρυτική διακήρυξη για τον δήμο Χερσονήσου

Κρήτη
Γιώργος Μεραμβελιωτάκης: Η ιδρυτική διακήρυξη για τον δήμο Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδρυτική διακήρυξη της δημοτικής παράταξης Δήμου Χερσονήσου «Μαζί με όραμα, αλλάζουμε. Η επιλογή σου, τρόπος ζωής»

Στην δημοσιότητα έδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής του «Μαζί με όραμα, αλλάζουμε. Η επιλογή σου, τρόπος ζωής», ο υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Χερσονήσου Γιώργος Μεραμβελιωτάκης.

Στην διακήρυξη αναφέρονται τα εξής:

«Μαζί με όραμα, αλλάζουμε. Η επιλογή σου, τρόπος ζωής»

Στις πρωτοφανείς συνθήκες αβεβαιότητας και αρκετά απρόβλεπτες για την εποχή μας, κάθε επιλογή μας εμπεριέχει διλήμματα, προβληματισμούς αλλά και προκλήσεις θετικές όπως είναι εκείνες, της αναβάθμισης ποιότητας ζωής. Στην δεδομένη χρονική περίοδο, το δικαίωμα της πολιτικής συμμετοχής, του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» ως δημοκρατική έκφραση της βούλησης των πολιτών, αποτελεί μέγιστη ευθύνη σύμφωνα με την οποία ο καθένας από εμάς καλείται να κάνει τις επιλογές του πράξη, προς την επίτευξη αυτού του στόχου, πάντα με γνώμονα την  ευνομία, την κοινωνική ευημερία του συνόλου και το ευοίωνο μέλλον του τόπου μας.

Προσωπικά, κατά την διάρκεια της πολύχρονης ενασχόλησης μου με τα κοινά στην τοπική αυτοδιοίκηση, στάθηκα με πλήρη ειλικρίνεια και ακεραιότητα απέναντι σε όλους τους συνδημότες του Δήμου Χερσονήσου. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, επιβάλλεται η ριζική ανασυγκρότηση του λειτουργικού συστήματος αυτής, με την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις για να συσταθεί μια νέα δίκαιη δημοτική αρχή με αποδοτικό και ισχυρό χαρακτήρα, που θα διοικεί πρωτίστως με αξίες ηθικής και θα υπηρετεί με πλήρη διαφάνεια τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας παράλληλα στην ισόρροπη ανάπτυξη για όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου μας.

Σκοπός αυτής της ευθύνης που με σθένος και αποφασιστικότητα επιθυμώ να αναλάβω ως επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης, είναι να ανταποκριθούμε ως ομάδα όσο το δυνατόν καλύτερα στις ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες των συνδημοτών, με όραμα δημιουργίας, με όλες μας τις δυνάμεις, με ακριβή σχεδιασμό, πάντα στα όρια που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης.

Η 9ετή θητεία μου, ως Αντιδήμαρχος Χερσονήσου, αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος επί σειρά ετών σε συλλογικά όργανα και επιτροπές νομικών προσώπων της αυτοδιοίκησης θεωρώ ότι αποτελούν για μένα πολύτιμη παρακαταθήκη και εμπειρία, που έχουν σφυρηλατήσει τον εποικοδομητικό και ορθό τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων και πολιτικών, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να ενεργεί, κατά την άποψή μου, ο αυτοδιοικητικός. Η αυτοδιοίκηση για εμένα προσωπικά, αλλά και για τους ανθρώπους που συναποτελούν την δημοτική μας παράταξη, πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι μόνο πεδίο συνεχούς προσφοράς και δράσης με ιεραρχημένες προτεραιότητες βασισμένες σε ένα μακρόπνοο συνεκτικό πρόγραμμα για την βιώσιμη ανάπτυξη του δήμου μας.

Κάθε Δήμος, σύγχρονος και πρωτοποριακός, οφείλει να ακολουθεί την τροχιά των ραγδαίων εξελίξεων σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του. Ανεξάρτητα από τις όποιες αρμοδιότητες και πλαίσιο δράσης - σε συνάρτηση µε την κεντρική εξουσία - η τοπική αυτοδιοίκηση έχει µία κυρίαρχη αποστολή, εκείνη της σωστής διαχείρισης της καθημερινότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών της. Δυστυχώς, για το Δήμο Χερσονήσου, η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων δεν εξελίσσεται με θετικό πρόσημο.

Τα τελευταία τριάμισι, περίπου χρόνια, η στασιμότητα, η απραξία σε κάθε επίπεδο, η ουδέτερη παρακολούθηση των εξελίξεων, η έλλειψη ευδιάκριτου οράματος, περιόρισαν τις προοπτικές, ανάπτυξης του Δήμου μας. Μάλιστα, για έναν Δήμο που βρίσκεται πανελλαδικά στην κορυφή της τουριστικής αγοράς, έναν Δήμο που θα έπρεπε να πρωτοστατεί και να πρωταγωνιστεί σε όλες τις αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδος, ως ναυαρχίδα του τουρισμού.

Για εμάς, ο θεσμικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης, ξεπερνά αγκυλώσεις και στενές  αντιλήψεις. Ο άνθρωπος θα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των σχεδιασμών μας, ως οδοδείκτης του δικού μας σχεδίου για τον τόπο. Θα απολαμβάνει υψηλές ανταποδοτικές υπηρεσίες, θα έχει πρόσβαση σε σύγχρονες εκπαιδευτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, θα απολαμβάνει την απαραίτητη κοινωνική μέριμνα και φροντίδα από τις δημοτικές υπηρεσίες χωρίς ποτέ να έρχεται αντιμέτωπος με φαινόμενα ευνοιοκρατίας ή αποκλεισμών. Δική μας προτεραιότητα, παραμένει ο τόπος μας και οι αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας. Η δική μας προγραμματική συμφωνία, που θα προκύψει το επόμενο διάστημα και ύστερα από τη διαβούλευση με όλες τις τοπικές κοινότητες, τους εκπροσώπους των φορέων, των συλλόγων, της κοινωνίας των πολιτών, θα ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι ουτοπίες και θα βάζει τα θεμέλια για ένα Δήμο, σύγχρονο, ισχυρό και αποτελεσματικό.

Με έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη, θα προσπαθήσουμε να συνθέσουμε δυνάμεις, να κινητοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, για να είμαστε άκρως αποτελεσματικοί, για να δίνουμε λύσεις ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες. Σε αυτή την προσπάθεια, σύμμαχος μας θα είναι, ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στο Δήμο μας. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική προστασία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η παρατεταμένη ύφεση δοκιμάζουν τις αντοχές των εθνικών οικονομιών και ταράζουν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού κοινωνικού ιστού ο οποίος θα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, που μετεξελίχθηκε σε ανθρωπιστική, καθίσταται παραπάνω από επιτακτική. Μέσα από την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την δημιουργία νέων υπηρεσιών, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ανά δημοτική ενότητα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο και Φροντιστήριο κ.α, θα αποτελέσουνένα δίχτυ προστασίας για το σύνολο της κοινωνίας. Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα και τους πολίτες, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσει ως κύτταρο δημοκρατίας, ως μοχλός κοινωνικοοικονομικής προόδου, ως κύτταρο εξισορρόπησης των αναγκών των πολιτών και κυρίως ως θεσμός διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής. Η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, οφείλει να υπηρετεί το βασικό σκοπό της που δεν είναι άλλος παρά η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων της. Παράλληλα, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με διαβούλευση και συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες σε ειδικές ομάδες συνδημοτών μας, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία αλλά και άλλους που χρήζουν ιδιαίτερης κοινωνικής φροντίδας.

Θέτουμε, επίσης, σε πρώτο πλάνο την στήριξη του πρωτογενή τομέα σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Οραματιζόμαστε έναν Δήμο, όπου οι άνθρωποι της παραγωγής θα μπορούν με την υποστήριξη μας να υπερηφανεύονται για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν. Μέσα από την προώθηση της εξειδικευμένης καλλιέργειας, με την απαραίτητη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αρδευτικών δικτύων , με την στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, με γεωπόνους και τεχνοκράτες για την παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας, θα βρεθούμε στο πλευρό όλων των παραγωγών του Δήμου.

Και βεβαίως, θα βάλουμε σε νέα βάση την ενίσχυση τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου με καινοτόμες πρακτικές προβολής του, που θα εξάρουν την φιλοξενία στο τόπο μας. Η πολυπλοκότητα του τουριστικού προϊόντος μας, απαιτεί το διαρκή ενδιαφέρον μας και το πλήρη εκσυγχρονισμό σε τουριστικές υποδομές για την άριστη διασφάλιση του. Μαζί με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού θα αναβαθμίσουμε τις δημόσιες τουριστικές υποδομές υποδοχής, θα διευκολύνουμε την καθημερινότητα των δημοτών στις τουριστικές περιοχές και όλοι μαζί θα σχεδιάσουμε ένα νέο και σύγχρονο πλάνο τουριστικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη, ο Δήμος. Ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις και σε σχέση με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αλλά και την κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι, σε μια περιοχή όμορη με το Δήμο μας.

Παράλληλα, συζητούμε και σχεδιάζουμε ήδη το πεδίο της παρέμβασή μας, στον τομέα του πολιτισμού, της παιδείας, της ψηφιακής εποχής, και της διάδοσης των νέων τεχνολογιών στη διοίκηση του Δήμου και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο φυσικό πλούτο και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής. Με δεδομένες μάλιστα τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές από τις πλημμύρες σε περιοχές του Δήμου μας, θα απευθυνθούμε σε ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να μας υποδείξουν τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες πολιτικές για τη προστασία του περιβάλλοντος, για τη ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλους της περιοχής, για την προστασία της θάλασσας και των ακτών και βεβαίως για την προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές. Αγαπητοί συνδημότες συνδημότισσες, η ισότητα, η ισοπολιτεία, η αξιοπιστία η αξιοκρατία, η διαφάνεια είναι μερικές από τις αρχές του αυτοδιοικητικού οικοδομήματος που οραματιζόμαστε. Ευελπιστούμε στην ανατρεπτική δυναμική αλλαγή που θα φέρει η επιλογή σας στο ΄΄κοινωνικό γίγνεσθαι΄’ του τόπου μας.

Σταθείτε στο πλευρό μας, και θα φέρουμε στο Δήμο μας την μεγάλη αλλαγή που όλοι μας, έχουμε ανάγκη. Εμείς τα μέλη της παράταξης ‘’ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ Αλλάζουμε. Η επιλογή σου, τρόπος ζωής’’ σε καλούμε να συμμετέχεις ενεργά στην ομάδα μας, όπως εσύ αποφασίσεις και να πάρεις στα χέρια σου, το μέλλον του τόπου μας. Δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη τα λόγια μας με απόλυτη διαφάνεια στα δημόσια δρώμενα, με σοβαρότητα και σεβασμό στην επιλογή σου.

Υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Χερσονήσου

Γιώργος Μεραμβελιωτάκης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News