default-image

Ηράκλειο: Κρίσιμη μάχη για τη ζωή του δίνει 57χρονος υπάλληλος της καθαριότητας

Κρήτη
Ηράκλειο: Κρίσιμη μάχη για τη ζωή του δίνει 57χρονος υπάλληλος της καθαριότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 57χρονος μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, με τον ίδιο να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, με τις επόμενες ώρες να χαρακτηρίζονται κρίσιμες

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 57χρονος εργαζόμενος στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, όταν έπεσε από το απορριμματοφόρο, το οποίο βρισκόταν εν κινήσει. Το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα και κάτω από άγνωστες συνθήκες στη διάρκεια περισυλλογής των απορριμμάτων στην περιοχή του Αϊ Γιάννη Κνωσού, με τους εργαζόμενους να είναι συγκλονισμένοι.

Το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα εργατικών ατυχημάτων στην Κρήτη, που όπως φαίνεται συνιστούν κοινωνική μάστιγα.

Ειδικότερα, ο 57χρονος μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, με τον ίδιο να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, με τις επόμενες ώρες να χαρακτηρίζονται κρίσιμες.

Ο ίδιος ήταν συνοδός απορριμματοφόρου, ενώ το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα, στην περιοχή του Αϊ Γιάννη Κνωσού. Ο 57χρονος βρισκόταν στο παταράκι πίσω από το όχημα, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες βρέθηκε στο κενό.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, Μιχάλης Καρασάββας, μιλώντας στη “Ν.Κ.” υποστήριξε πως η κατάσταση του 57χρονου έχει κριθεί από τους θεράποντες ιατρούς ως εξαιρετικά δύσκολη, ενώ την ίδια στιγμή η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως το συμβάν έλαβε χώρα 4 μήνες πριν τη συνταξιοδότηση του εργαζομένου.

«Ο 57χρονος ήταν έμπειρος επαγγελματίας. Έχει 34 χρόνια εργασιακού βίου, εκ των οποίων τα 20-25 χρόνια είναι συνοδός απορριμματοφόρου. Δεν είναι άπειρο άτομο. Ήταν μια κακή στιγμή στην περιοχή του Αϊ Ιωάννη Κνωσού, στην οδό Αχέροντος. Και όπως το απορριμματοφόρο κατέβαινε, έκοψε αριστερά να πάρει τους κάδους ανακύκλωσης, ο 57χρονος έφυγε από το παταράκι και έπεσε με το κεφάλι ανάποδα και χτύπησε στην πίσω μεριά. Αυτό έγινε κατά τις 5:30 το πρωί. Πήγε στο νοσοκομείο και έκανε τρεις ώρες χειρουργείο. Η κατάστασή του είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να περάσουν 48 ώρες. Αλλά, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα υπάρξει πρόβλημα στον εγκέφαλο του 57χρονου. Και όλα αυτά 4 μήνες πριν βγει τη σύνταξη», είπε ο κ. Καρασάββας.

Μετά από στροφή, ο οδηγός του απορριμματοφόρου διαπίστωσε το ατύχημα, το οποίο προκάλεσε θλίψη στις τάξεις των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απορριμματοφόρο έπεσε σε λακκούβα, ωστόσο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο κ. Καρασάββας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο εργαζόμενος φορούσε τα ατομικά μέσα προστασίας χωρίς το κράνος. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δε φορούσε κράνος δε σημαίνει ότι ευθύνεται ο συνοδός απορριμματοφόρου.

«Ο εργαζόμενος φορούσε τα μέτρα προστασίας. Μπορεί το κράνος να μη το φορούσε, αλλά το συγκεκριμένο κράνος δεν προφυλάσσει. Και να πέσεις κατά γης, δε γλιτώνεις. Δεν είναι κράνος μηχανής. Όταν είσαι συνοδός, πρέπει να έχεις αντανακλαστικά. Οι εργαζόμενοι της καθαριότητας δουλεύουν 2-2:30 τα ξημερώματα και σχολάνε 8:30-9 το πρωί. Είναι δύσκολη δουλειά», υπογράμμισε.

Νυχτοκάματα του τρόμου

Ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων

Για νυχτοκάματο τρόμου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Μιχάλης Καρασάββας, περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες, αλλά και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο κ. Καρασάββας μέσα από το βήμα της “Ν.Κ.” διεμήνυσε μέσα από τη θεσμική ιδιότητα που κατέχει πως πρέπει άπαντες οι εργαζόμενοι να φορούν ατομικά μέσα προστασίας.

«Πραγματικά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας κάνουν ένα πραγματικό άθλο. Βιοπορίζονται με νυχτοκάματο πόνου. Ο εργαζόμενος φεύγει το πρωί από το σπίτι του και δεν ξέρουμε εάν θα γυρίσει. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι πολλά στον κλάδο μας. Εγώ τους λέω πάντα ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν αργά και σωστά τη δουλειά τους, μη διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα. Ένα εργατικό ατύχημα μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή. Γενικά, έχουμε πολλά εργατικά ατυχήματα. Υπάρχει άγχος και πρέπει οι εργαζόμενοι να προσέχουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν τα ατομικά μέσα προστασίας», κατέληξε.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News