Ηράκλειο: Έτσι στήθηκε η απάτη στο Μηχανολογικό - Ξεκινά ο κύκλος των απολογιών - Νέα στοιχεία στο φως

Κρήτη
Ηράκλειο: Έτσι στήθηκε η απάτη στο Μηχανολογικό - Ξεκινά ο κύκλος των απολογιών - Νέα στοιχεία στο φως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απολογίες των «6» θα λάβουν χώρα σε δύο δόσεις σήμερα και αύριο

Ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της ημέρας ένα εκ των συνολικά έξι ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην κομπίνα ολκής που είχε στηθεί σε βάρος της Περιφέρειας από ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων οχημάτων στο Ηράκλειο, τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είχε γράψει προ ημερών το neakriti.gr, οι απολογίες των 6 θα λάβουν χώρα σε δύο “δόσεις”, σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, και αύριο Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να απολογηθεί μόνο η εργαζόμενη στο γραφείο μεταβιβάσεων, ενώ οι υπόλοιποι πέντε (δύο αδέρφια, ο πατέρας τους, ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κι ένας ακόμη άνδρας) αναμένεται να απολογηθούν αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, από την επισταμένη έρευνα των Αρχών, το προηγούμενο διάστημα, φέρονται να προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα για τη δράση ορισμένων από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα, τα δύο αδέρφια που είναι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν ζημιώσει από το 2011 έως το 2022 την Περιφέρεια αποκομίζοντας παράλληλα παράνομο όφελος για τους ίδιους, τουλάχιστον 520.000 ευρώ ο ένας και τουλάχιστον 325.000 ευρώ ο δεύτερος.

Όπως όλα δείχνουν, η έκνομη δράση και των δύο αδερφών φέρεται να είχε ξεκινήσει πριν από το 2011. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα το ακριβές παράνομο όφελος που φέρονται να “αποκόμισαν” όλα αυτά τα έτη ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο από τα προαναφερθέντα ποσά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές έρευνες βρίσκονταν εν εξελίξει.

Εξάλλου, φέρεται να προκύπτει ακόμη ότι ο πατέρας των δύο αδερφών, που είναι άτομο με μεγάλη εμπειρία και γνώση στον γενικότερο τρόπο λειτουργίας του Μηχανολογικού, φέρεται να “έβαλε” πριν από αρκετά χρόνια τα δύο παιδιά του στον επαγγελματικό χώρο όπου δραστηριοποιείτο. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο πατέρας φέρεται να είχε κατηγορηθεί - αλλά στη συνέχεια να αθωώθηκε - για περιπτώσεις απάτης, πριν από περίπου 20 χρόνια, στον νομό Ρεθύμνου.

Έτερο σημαντικό στοιχείο που φέρεται να προκύπτει είναι ότι οι συναλλαγές που έκαναν τα δύο αδέρφια - τουλάχιστον στο σύνολο των φακέλων που είχαν ελεγχθεί - γίνονταν αποκλειστικά με παραποίηση του εκάστοτε αποδεικτικού των εν λόγω συναλλαγών. Όπως εύκολα συμπεραίνεται, με τον τρόπο αυτό φέρονται να κατάφερναν να αποκομίζουν αυξημένο και - προφανώς - αφορολόγητο εισόδημα.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει πριν από λίγες εβδομάδες η Αστυνομία, αναφερόταν ότι, «μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο, και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών και τη μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή.

Εν συνεχεία, αντί να καταβάλλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να εμφαίνεται το προβλεπόμενο ποσό.

Επιπλέον με το πρόσχημα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της υποβοήθησης του έργου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παρελάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., με τον ανωτέρω τρόπο, οι εμπλεκόμενοι «είχαν από το έτος 2011 και έως 1 Σεπτεμβρίου 2022 ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ, σύμφωνα με τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό των 20.290 ευρώ, καθώς και πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου».

Πως εμπλέκεται στην υπόθεση

Έτοιμες φόρμες με τη στρογγυλή σφραγίδα του υπαλλήλου

Εξάλλου, μετά από έφοδο των Αρχών στο σπίτι τού ενός εκ των κατηγορούμενων αδερφών, φέρονται να εντοπίστηκαν έτοιμες έγγραφες “φόρμες” είσπραξης, οι οποίες, παρά το ότι ήταν κενές, φέρονται να είχαν στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, αλλά και ατομική σφραγίδα και υπογραφή του υπαλλήλου του Μηχανολογικού που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Μετά την εν λόγω εξέλιξη, μάλιστα, τα συγκεκριμένα ευρήματα φέρονται να εστάλησαν προς εξέταση από ειδικούς προκειμένου να εξεταστούν εξονυχιστικά, συγκρινόμενα με δείγματα υπογραφής και ατομικής σφραγίδας του υπαλλήλου, τα οποία φέρονται να ελήφθησαν αρμοδίως.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αδέρφια κατηγορούνται για απάτη και πλαστογραφία, ενώ ο πατέρας τους και η εργαζόμενη στο γραφείο τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί συνέργειας στις άνωθεν πράξεις.

Αναφορικά με τον υπάλληλο του Μηχανολογικού, αυτός φέρεται να κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ενώ το έκτο άτομο, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, αντιμετωπίζει - επίσης - κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία.

Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο το neakriti.gr, το ιδιωτικό γραφείο διαμεσολάβησης και τακτοποίησης μεταβιβάσεων φέρεται να “πείραζε” αποδείξεις, με αποτέλεσμα να μη φαινόταν το πραγματικό σύνολο του χρηματικού ποσού που εισέπραττε, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό παρακράτηση μέρους του ποσού από την κάθε ξεχωριστή μεταβίβαση οχήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News