«Καμπανάκι» στο ΠαΓΝΗ: Χωρίς καθαρίστριες κλινικές και χειρουργεία πρώτης γραμμής

Κρήτη
«Καμπανάκι» στο ΠαΓΝΗ: Χωρίς καθαρίστριες κλινικές και χειρουργεία πρώτης γραμμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για την υγεία των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθώς η έλλειψη καθαριστριών αποτελεί μόνιμο και συνεχές πρόβλημα

Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για την υγεία των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθόσον η έλλειψη καθαριστριών αποτελεί μόνιμο και συνεχές πρόβλημα. Ενδεικτικό της συνολικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών, όπου υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά νοσήματα όπως εμφραγματικοί ασθενείς, δεν υπάρχει καθαρίστρια αποκλειστικής απασχόλησης, με την παρουσία των πολυανθεκτικών μικροβίων να είναι παρούσα. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα χειρουργεία, με την έλλειψη καθαριστριών να είναι σοβαρό πρόβλημα.

Ειδικότερα, το μεγάλο δίδαγμα της πανδημίας ήταν πως, για να είμαστε υγιείς, πρέπει να έχουμε μέτρα προφύλαξης και να προστατευόμαστε στο μέτρο που μπορούμε. Και το ζήτημα είναι πως η ατομική ευθύνη μπορεί να θεωρείται δεδομένο ή ζητούμενο αναλόγως το άτομο και την προσωπικότητά του, τι συμβαίνει όμως όταν δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό καθαριότητας;

Το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο εάν αναλογιστεί κανείς πως οι προεκτάσεις στη δημόσια Υγεία της Κρήτης θα είναι οδυνηρές εάν νοσοκομειακά ιδρύματα του νησιού, όπως το ΠΑΓΝΗ, συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο την καθαριότητα. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα αυξηθούν και πολλοί ασθενείς ενδεχομένως να μη δεχτούν ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Το πρόβλημα είναι πως, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ατομικής και συλλογικής ευθύνης, υπάρχουν τριτοβάθμιες μονάδες φροντίδας, όπως είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και πιο συγκεκριμένα το ΠΑΓΝΗ, όπου δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό το απόγευμα.

Τα νοσοκομεία όμως δεν έχουν ωράριο. Δουλεύουν ασταμάτητα και οι επαγγελματίες υγείας κάνουν έναν πραγματικό μαραθώνιο για να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους. Η Πολιτεία όχι απλά πρέπει να αντιδράσει, αλλά να ενισχύσει το προσωπικό καθαριότητας, το οποίο όπως φαίνεται έχει αμελήσει. Αυτό κάνει σαφές ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος υποστηρίζει πως ελάχιστες καθαρίστριες παλεύουν για την κάλυψη δεκάδων πόστων στο ΠΑΓΝΗ.

«Με το ελάχιστο δυνατό κόστος και με επίκληση της ατομικής ευθύνης των υγειονομικών επιχειρείται ακόμη μια φορά η προφύλαξη από την εμφάνιση και τη μετάδοση μικροβίων εντός των κλινικών και των μονάδων. Το απόγευμα ελάχιστες καθαρίστριες υποχρεώνονται να καλύπτουν δεκάδες πόστα και να απολογούνται γιατί δε βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο-τρεις κλινικές, τμήματα και εργαστήρια. Το ΠΑΓΝΗ είναι ένα από τα 10 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία έχουν ενταχθεί πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο στο πενταετές Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής (GRIPP). Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας και τον ΟΔΙΠΥ, και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα “Στ. Νιάρχος” (στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον ΟΔΙΠΥ)», ανέφερε ο κ. Βρύσαλης, ενώ συνέχισε: «Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν αναμφίβολα ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στις ΜΕΘ. Ωστόσο, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει από τις διοικήσεις και το υπουργείο για τη μείωση του κινδύνου διασποράς με την ενίσχυση του νοσοκομείου σε μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά. Σε πρόσφατη ενημέρωση εργαζομένων των μονάδων εντατικής από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) για την πορεία εφαρμογής του GRIPP στο ΠΑΓΝΗ, τα προτεινόμενα μέτρα περιορίστηκαν σε συστάσεις για εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και σε ανάθεση σε έναν νοσηλευτή να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων».

Προσωπικό στη ΜΕΠΚ

Είναι άξιο αναφοράς πως στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών του ΠΑΓΝΗ το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο. Ιδιαιτέρως τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, το προσωπικό είναι υποστελεχωμένο, με τον κίνδυνο για τους νοσηλευόμενους να είναι ορατός.

Ο κ. Βρύσαλης έθεσε ερωτήματα όπως:

  • «* Πώς θα εξαλειφθούν τα πολυανθετικά μικρόβια, όταν τα απογεύματα και τις νύχτες συχνά δεν υπάρχει αποκλειστικής απασχόλησης καθαρίστρια ή βοηθός θαλάμου στη ΜΕΠΚ;
  • Είναι απίθανο να μη γίνει σχολαστική καθαριότητα μετά από 32 ώρες δουλειάς ενός ειδικευόμενου γιατρού ή μετά από 16 ώρες ημερήσιας εργασίας ενός νοσηλευτή;
  • Πώς θα προλάβει μια εργαζόμενη στην καθαριότητα να κάνει ενδελεχή απολύμανση των χώρων και των επιφανειών, όταν καλύπτει ταυτόχρονα πολλαπλά τμήματα;
  • Υπάρχει αρκετός χρόνος να απολυμανθεί ένας θάλαμος ή ένα κρεβάτι ΜΕΘ ή κλινικής, όταν γεμίζει με νέο ασθενή αμέσως μετά το εξιτήριο του προηγούμενου;».
  • Ο κ. Βρύσαλης, ασκώντας σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση, επισημαίνει πως απουσιάζει η αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να στελεχωθεί ο δημόσιος τομέας Υγείας. Οι υποδομές χρειάζονται ενίσχυση μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Αν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις ενδιαφέρονταν πραγματικά για την προστασία της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών και των εργαζομένων υγειονομικών, θα φρόντιζαν να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους, να τα στελεχώσουν πλήρως, να τα ενισχύσουν σε υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό», επισήμανε.

Σοβαρό πρόβλημα στα χειρουργεία - Μέτρα πρόληψης ζητούν οι εργαζόμενοι

Είναι άξιο αναφοράς πως σοβαρό πρόβλημα με το προσωπικό καθαριότητας υπάρχει στα χειρουργεία του ΠΑΓΝΗ. Στον χώρο των χειρουργείων εργάζονται 11 άνθρωποι στην καθαριότητα, με τέσσερις εξ αυτών να βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης σχέσης εργασίας. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά, ενώ οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου χώρου είναι πολλές.

Το αποτέλεσμα είναι αυτοί οι 11 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Ν.Κ.”, να βρίσκονται σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης. Τους χρωστούν ρεπό, ενώ είναι άξιο αναφοράς πως ακόμα και ο εξοπλισμός καθαριότητας είναι ανεπαρκής.

Τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση; Ο κ. Βρύσαλης, αποκωδικοποιώντας το συνολικό πρόβλημα, ζητάει με έντονο και επιτακτικό ύφος τη λήψη μέτρων πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα, ζητάει:

«• Προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών, μεταφορέων κ.λπ.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εργάζονται 8 ώρες και 5 μέρες την εβδομάδα και όχι το αίσχος των 6 ωρών και 6 ημερών.
  • Μόνιμη καθαριότητα στο νοσοκομείο».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News