Κρήτη: Προβληματίζουν τα αυξημένα περιστατικά βίας - Ποιος παράγοντας τα ευνοεί (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Προβληματίζουν τα αυξημένα περιστατικά βίας - Ποιος παράγοντας τα ευνοεί (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση σχέση με τα περιστατικά βίας που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, λένε οι επιστήμονες ότι έχουν από τη μια οι ψυχικές νόσοι, από την άλλη όμως οι κακοποιητικές συμπεριφορές ενηλίκων που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά, αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ

 

  • Τα φαινόμενα κακοποίησης και βίας στο επίκεντρο ημερίδας για την ψυχική υγεία
  • Η ψυχοσύνθεση των θυμάτων βίας και οι συμπεριφορές στον ψυχικό κόσμο
  • Προβληματίζουν τα αυξημένα περιστατικά βίας στην Κρήτη
  • Ο ρόλος της εφηβείας στην ψυχική υγεία των νεών
  • Αλκοόλ ένας καταλυτικός παράγοντας που «ευνοεί» τα περιστατικά κακοποίησης

Σύνδεση της κακοποιητικής συμπεριφοράς ενός ενηλίκου με την κακοποίηση που ίσως ο ίδιος είχε υποστεί ως ανήλικος, κάνουν οι επιστήμονες, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας που εκδηλώνονται και που τα τελευταία χρόνια έχουν ραγδαία αύξηση.

Μια κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος ανηλίκου, ή μια κακοποιητική συμπεριφορά που εκδηλώνεται μεταξύ γονέων  μπροστά σε έναν ανήλικο μπορεί να σταθεί αφορμή μιας αναπαραγωγής σε αυτή τη συμπεριφορά στη θέση είτε του κακοποιητή είτε του θύματος.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠαΓΝΗ και το  Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων για τη  Βία και την Ψυχική Υγεία, εκείνο που επισημάνθηκε είναι ότι τα περιστατικά και στην Κρήτη είναι αυξημένα. Ανάμεσα στις βίαιες συμπεριφορές που αναφέρθηκαν ήταν η κακοποίηση ηλικιωμένων.

Μεγάλη βαρύτητα έδωσαν οι ειδικοί και στην βία στη διάρκεια της εφηβείας όπου οι οικογένειες καλούνται να την απορροφήσουν και να τη διαχειριστούν με τρόπο που να μην οδηγεί τους νέους σε παραβατικές συμπεριφορές, ενώ σόκαρε η συχνότητα των περιπτώσεων που έφηβοι ασκούν βία στον ίδιο τους τον εαυτό, ακόμη και με αυτοτραυματισμούς.

Οι επιστήμονες επιχειρώντας να προσεγγίσουν το θέμα της βίας εκτός από τις ψυχικές νόσους, πρόταξαν και την κατανάλωση αλκοόλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News