Ηράκλειο: Το «χρυσό»… δημοπρατήριο - ΕΑΣΗ και ελαιουργοί ενώνουν δυνάμεις για καλύτερες τιμές του ελαιολάδου

Κρήτη
Ηράκλειο: Το «χρυσό»… δημοπρατήριο - ΕΑΣΗ και ελαιουργοί ενώνουν δυνάμεις για καλύτερες τιμές του ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά σήμερα τη λειτουργία του στη ΒΙΠΕΗ το μεγαλύτερο δημοπρατήριο ελαιολάδου - Η απόφαση για τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου και μάλιστα συνεταιριστικού δημοπρατηρίου ελαιολάδου στην Ελλάδα πάρθηκε χθες το μεσημέρι ομόφωνα από τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου

Μεγάλες δημοπρασίες ελαιολάδου, με τη σφραγίδα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, θα κάνει από σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, η νεοσύστατη εταιρεία “Δημέλαιο” - θυγατρική της ΕΑΣΗ, στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. Η απόφαση για τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου και μάλιστα συνεταιριστικού δημοπρατηρίου ελαιολάδου στην Ελλάδα πάρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτη, ομόφωνα από τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Πρόκειται για έναν αποθηκευτικό χώρο 3.000 τόνων ελαιολάδου, που όπως λέει στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και πρόεδρος της νέας εταιρείας Μύρων Χιλετζάκης, δεν υπάρχει προηγούμενο δημοπρατηρίου στο λάδι με τέτοια μεγέθη συγκέντρωσης και αποθήκευσης, κάτι που αναμένεται από σήμερα να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, σε συνδυασμό και το Παγκρήτιο Παρατηρητήριο Τιμών Παραγωγού Ελαιολάδου, που βρίσκεται από χθες στις 12 το μεσημέρι σε πλήρη λειτουργία!

«Σε εγκαταστάσεις που ζηλεύουν ακόμα και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, θα αποθηκεύουμε και θα δημοπρατούμε όλα τα κρητικά ελαιόλαδα. Η εταιρεία μας παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Φτιάχτηκε σήμερα (σ.σ. χθες) και είναι το πρώτο δημοπρατήριο ελαιολάδου που γίνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια με 3.000 τόνους αποθηκευτικό χώρο», όπως λέει ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Η εταιρεία μας λοιπόν μπαίνει στην αγορά άμεσα. Που σημαίνει ότι σε αυτόν τον χώρο, που δεν τον έχει κανείς άλλος, η εταιρεία θα κάνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και αποθήκευση λαδιών από συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιουργεία. Και οι δημοπρατήσεις ελαιολάδου δε θα γίνονται μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία. Η εταιρεία δημοπρατεί και φυλάσσει ελαιόλαδο. Το ελαιουργείο θα μας φέρνει το λάδι του, θα το φυλάσσουμε στις δεξαμενές μας. Θα κάνουμε δύο δημοπρασίες κάθε Τρίτη και Πέμπτη και θα ρωτάμε τον ιδιοκτήτη του ελαιουργείου αν θέλει να πουλήσει το λάδι του. Αν θέλει να το πουλήσει, θα γίνεται η δημοπράτηση και θα προχωράμε στην πώληση», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Ασφαλισμένα λάδια

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης διευκρινίζει ότι «τα λάδια θα είναι ασφαλισμένα. Συνεργαζόμαστε για τον σκοπό αυτό με τη Συνεταιριστική-Ασφαλιστική. Και βέβαια είναι διασφαλισμένη όλη η εμπορική διαδικασία. Δηλαδή, κάνουμε έλεγχο του έμπορα: Ποιος είναι, τι είναι, τι βρίσκεται πίσω από τον ίδιο. Αν η ασφαλιστική εταιρεία μάς πει ότι ο τάδε έμπορος από τη Μαδρίτη ή από την Ανδαλουσία ή από το Μπάρι της Ιταλίας είναι αξιόπιστος, τότε η εταιρεία τον ασφαλίζει, άρα κι εμείς μπορούμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας μαζί του».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ ξεκαθαρίζει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός πως ένας έμπορος από την Ιταλία που θα αναζητάει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, αντί να πηγαίνει από το ένα νησί ως το άλλο, θα τον συμφέρει να το βρίσκει μαζεμένο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας “Δημέλαιο” και αυτό είναι που κάνει το εν λόγω δημοπρατήριο τιμών ελαιολάδου να ξεχωρίζει σε ολόκληρη τη χώρα.

Στον “αέρα” το Παγκρήτιο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου

Στο μεταξύ, με 4.000 “κλικ” στο πρώτο λεπτό λειτουργίας της ξεκίνησε χθες, στις 12 το μεσημέρι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, για τη λειτουργία του Παγκρήτιου Παρατηρητηρίου Τιμών Ελαιολάδου, που γίνεται στα πρότυπα του Παρατηρητηρίου των τιμών των καυσίμων, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του προϊόντος και των παραγωγών. Σε αυτή τη σελίδα (times-elaioladou.gr), οι παραγωγοί μπορούν να βλέπουν τις τιμές που δίνουν ελαιουργεία και έμποροι ανά περιοχή, για να κάνουν τις συγκρίσεις τους, ενώ ήδη έχουν και τη δυνατότητα να βλέπουν και τις παροχές που μπορούν να λαμβάνουν, καταφέρνοντας να βρουν τα ελαιουργεία που δίνουν τις καλύτερες τιμές.

Το γεγονός της μεγάλης επισκεψιμότητας μέσα σε μόλις ένα λεπτό δείχνει και τη “δίψα” των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης για ένα τόσο σημαντικό “βήμα” ενημέρωσης.

Την απόφαση για τη δημιουργία του Παγκρήτιου Παρατηρητηρίου Τιμών Ελαιολάδου είχε αποκαλύψει πριν από λίγες μέρες στο neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Μπαίνοντας ο ενδιαφερόμενος σε αυτή την ηλεκτρονική σελίδα, βλέπει πίνακα με τους ελαιουργούς. Ενώ σε άλλους πίνακες φαίνονται οι τιμές με τις οποίες αγοράζουν, καθώς και η οξύτητα του ελαιολάδου που αγοράζουν στις τιμές αυτές. Τι προσφορές κάνουν προς τον παραγωγό ως προς τα δικαιώματα που παρακρατούν και πολλά άλλα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον κόσμο, για να ξέρει τι συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου.

Η εφαρμογή του παρατηρητήριου τιμών είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους, ενώ το πώς θα κυλήσει την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο θα κρίνει αν τελικά θα καθιερωθεί και τα επόμενα χρόνια.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος ελαιουργός πει «εγώ δε θέλω να σας απαντήσω τις τιμές παραγωγού ή τις προσφορές μου προς τους δικούς μου πελάτες»; Η απάντηση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη είναι κατηγορηματική: «Αυτούς τους ελαιουργούς θα τους βγάζουμε στον “τάκο”. Θα αναγράφουμε με κόκκινα γράμματα τα ονόματά τους, ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν να μας απαντήσουν και να ενημερώσουν έτσι τους ελαιοπαραγωγούς».

Όπως διευκρινίζει ο συνεταιριστής, “βγάζει μάτι” στην περίπτωση αυτή το γεγονός ότι ο ελαιοπαραγωγός που δε θέλει να βοηθήσει «κάτι κρύβει. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα»... Την ιδέα τόσο για το δημοπρατήριο όσο και για το παρατηρητήριο των τιμών του ελαιολάδου την είχε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News