Ηράκλειο: Μαζική συμμετοχή εργαζομένων στο απεργιακό συλλαλητήριο

Κρήτη
Ηράκλειο: Μαζική συμμετοχή εργαζομένων στο απεργιακό συλλαλητήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μαζική παρουσία εργαζόμενων από δεκάδες κλάδους στο απεργιακό Συλλαλητήριο δίνει νέα δυναμική στον αγώνα ο οποίος πρέπει να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία

Μαζική ήταν οι συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων που είχαν δώσει απεργιακό ραντεβού στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό παρόν βροντοφωνάζοντας «Λαέ, μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι… Κανένας παγωμένος! - Κανένας πεινασμένος! - Κανένας μόνος» απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα του κεφαλαίου και την εργοδοσία που τσακίζουν τη ζωή μας. Αποτελεί παρακαταθήκη και δίνει μεγάλη ώθηση για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα ότι η απεργιακή συγκέντρωση είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η μαζική παρουσία εργαζόμενων από δεκάδες κλάδους στο απεργιακό Συλλαλητήριο δίνει νέα δυναμική στον αγώνα ο οποίος πρέπει να κλιμακωθεί το επόεμνο διάστημα.

Από νωρίς το πρωί τα σωματεία έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε εργοστάσια στη ΒΙ.ΠΕ.Η, στο κλάδο του εμπορίου, των τροφίμων - ποτών και στη χημική βιομηχανία, σε εμπορικά καταστήματα, στο εργοτάξιο του Καστελλίου και σε μεγάλα εργοτάξια του Ηρακλείου. Ξεχωριστή παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από τις ομάδες της ΟΓΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου στην ΥΠΕ ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Υγεία.

Στο Συλλαλητήριο παραβρέθηκαν δεκάδες μαζικοί φορείς και συνδικαλιστές, εργαζόμενοι από μεγάλους χώρους δουλειάς.  Ξεχώρισαν απεργοί εργαζόμενοι από τα το εργοτάξιο του Καστελλίου, τα Σούπερ Μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις τροφίμων, εργαζόμενοι από τα δύο νοσοκομεία, εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ.

Χαιρετισμό απεύθυναν, ο Βουρλιώτης Δημήτρης, πρόεδρος του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – τροφίμων και ποτών, η Δοργιάκη Δέσποινα, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η Μαγκαναράκη Αιμιλία εκ μέρους της σωματειακής επιτροπής Σκλαβενίτη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Λενακάκης Γιώργος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Βρύσαλης Δημήτρης, πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Πάνος Δημήτρης εκ μέρους της επιτροπής αγώνα επισιτισμού, ο Δημήτρης Καραβιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δ. Ηρακλείου, η Σκυβάλακη Ρένα, πρόεδρο της Ομαδάς γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ και ο Μάρτης Κώστας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Φυσικού.

Την Κεντρική ομιλία έκανε ο Balabani Eltion, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της σωματειακής επιτροπής του εργοταξίου του αεροδρομίου Καστελλίου. Από βήματος της απεργίας δόθηκε ηχηρό μήνυμα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για το λαό. Ταυτόχρονα δόθηκε νέο ραντεβού με νέα 24ωρη απεργία αύριο, 10/11 στο εργοτάξιο Καστελλίου που δίνουν τη μάχη για κάλυψη του μεταφορικού κόστους.

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έγινε κάλεσμα για σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της απάντησης απέναντι στο νομοσχέδιο για την υγεία τη Δευτέρα 14/11, 7μμ στο ΕΚΗ.

Επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 17 Νοέμβρη στον εορτασμό του Πολυτεχνείου στις 6μμ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Συνεχίζουμε πιο δυναμικά την αγωνιστική δράση στους χώρους δουλειάς , στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης, στην οργάνωσή στα σωματεία.

  • 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον Δημόσιο τομέα
  • Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες
  • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της συρροής και της μετενέργειας των Συμβάσεων

Στις 9 Νοέμβρη να νεκρώσει όλη η χώρα διεκδικώντας:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορίᨻ.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News