ΤΑΙΠΕΔ: Και ξαφνικά… αναζητούν αποτιμητές για το λιμάνι του Ηρακλείου - Αναμένεται «τιτανομαχία»

Κρήτη
ΤΑΙΠΕΔ: Και ξαφνικά… αναζητούν αποτιμητές για το λιμάνι του Ηρακλείου - Αναμένεται «τιτανομαχία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδυτική τράπεζα ή χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την αποτίμηση της αξίας του ΟΛΗ αναζητά τώρα το ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει των προσφορών για την παραχώρηση του 67% του λιμένα

Αποτιμητή, για να έχει μια πλήρη, τεκμηριωμένη εικόνα όλων των οικονομικών στοιχείων και παραμέτρων ως προς την αξία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, δηλαδή του προς ιδιωτικοποίηση λιμανιού του Ηρακλείου, αναζητά τώρα το ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι πλησιάζει σιγά-σιγά η ώρα της υποβολής των προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί με σκοπό την παραχώρηση του 67% του ΟΛΗ σε ιδιώτη επενδυτή.

Με τον διαγωνισμό να οδεύει προς το καθοριστικό βήμα ολοκλήρωσής του λοιπόν, και προκειμένου να έχουν μια ακριβή οικονομική εικόνα ώστε προφανώς να μπορούν να σταθμίσουν σωστά και να αξιολογήσουν τις οικονομικές προσφορές που είναι να κατατεθούν ως τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποφάσισαν να στραφούν σε ειδικό αποτιμητή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά επενδυτική τράπεζα, ή εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, για τη διενέργεια ανεξάρτητης μελέτης αποτίμησης για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), κι ενώ ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του μετοχικού κεφαλαίου του βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζουμε ότι στον διαγωνισμό έχουν προχωρήσει 8 από τα αρχικά 9 ενδιαφερόμενα σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην α’ φάση του διαγωνισμού.

Η διαγωνιστική διαδικασία έχει σχεδιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ να διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

α) Τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών με αρχική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 30ή Ιουλίου, που μετατέθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Η α’ φάση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς επίσημο ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει 9 υποψήφια επενδυτικά σχήματα.

β) Τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Η β’ αυτή φάση του διεθνούς διαγωνισμού είναι σε εξέλιξη, με προθεσμία υποβολής προσφορών τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Και μένει να δούμε πόσες προσφορές και τι οικονομικού ύψους θα κατατεθούν από τα 8 συμμετέχοντα σχήματα, που είναι τα εξής: Olete Limited, κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p. A.- “Μινωικές Γραμμές” Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, κοινοπραξία Portek International Private Limited-GRH Cruise Port Fianance Ltd, κοινοπραξία “ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.” -Attica Group, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-Aviareps Hellas A.E., κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΟΝ Α.Ε.-Goldenstep Shipping Limited, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ΤΕΚΑΛ. Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Αναμένεται “τιτανομαχία” - Ισχυροί “παίχτες” στους διεκδικητές του λιμανιού

Η επικείμενη υποβολή προσφορών για την απόκτηση του 67% του ΟΛΗ αναμένεται να εξελιχθεί σε πραγματική “τιτανομαχία”, καθώς, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια γρήγορη ματιά, στην 8άδα των υποψήφιων διεκδικητών του λιμένα Ηρακλείου συγκαταλέγονται πολύ ισχυροί “παίκτες”...

Η “τιτανομαχία” δεν προξενεί βεβαίως ιδιαίτερη εντύπωση, αφού το λιμάνι του Ηρακλείου αποτελεί κατά γενική εκτίμηση ένα ισχυρό επενδυτικό δέλεαρ...

Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου λιμανιού, εκτός από τη γεωστρατηγική του θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις ακτοπλοϊκές δραστηριότητες, εντοπίζονται στη δυνατότητα δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευματοκιβωτίων, όπως επίσης και στο γεγονός ότι αξιοποιείται ως λιμένας εκκίνησης για την κρουαζιέρα.

Η αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου θεωρείται επίσης ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία και γιατί στο νησί αναπτύσσονται ταυτόχρονα αναπτυξιακές υποδομές όπως ο νέος ΒΟΑΚ, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και τουριστικές εγκαταστάσεις. Την ίδια στιγμή, οι ακτοπλοϊκές γραμμές προς Κρήτη είναι προσοδοφόρες και το κομμάτι της κρουαζιέρας θεωρείται περιζήτητο “φιλέτο”.

Ειδική αναφορά στο θέμα της αναζήτησης αποτιμητή για την αξία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ κάνει σε σχετικό δημοσίευμά του το insider.gr, που αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Μπορεί ο διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, τουλάχιστον 67%, του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης να ακυρώθηκε, ωστόσο στο ΤΑΙΠΕΔ προωθούν τις διαδικασίες για άλλα ανάλογα projects αξιοποίησης συμμετοχών σε περιφερειακά λιμάνια. Προς την κατεύθυνση αυτή, χθες (σ.σ. προχθές) το Ταμείο δημοσιοποίησε την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ). Οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος την 20ή Ιανουαρίου 2023.

Παράλληλα, το Ταμείο αναζητάει και κορυφαία επενδυτική τράπεζα, ή εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διενέργεια ανεξάρτητης μελέτης αποτίμησης για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Κρήτης»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News