Ηράκλειο: Μετά τον ξενοδόχο στο «φως» και άλλες υποθέσεις εργοδοτών που ζητούν πίσω μισθούς (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Μετά τον ξενοδόχο στο «φως» και άλλες υποθέσεις εργοδοτών που ζητούν πίσω μισθούς (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σωρεία καταγγελιών για εργοδότες που καταθέτουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων τους όπως οφείλουν, τα ποσά που δικαιούται για την αμοιβή της εργασίας τους, πλην όμως μετά τους ζητούν μέρος αυτών πίσω, διαθέτει το Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου

Μια δυσώδη εικόνα από μερίδα εργοδοτών όχι μόνο  του τουρισμού, αλλά σε όλους τους εργασιακούς τομείς, περιέγραψε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με φόντο το περιστατικό με τον εργαζόμενο που αν και ο εργοδότης του του κατέθεσε το σύνολο του ποσού που έπρεπε να λαμβάνει, του ζητούσε να του επιστρέψει μέρος αυτού καθώς είχαν κάνει προφορική συμφωνία για λιγότερα. Ο κ. Βοργιάς εξήγησε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν ήδη καταγγελθεί από αρκετούς εργαζόμενους και η πορεία για όσους έχουν τέτοιες συμπεριφορές θα είναι ανάλογη. Δυναμικά Εργατικά Κέντρα και Σωματεία είναι αυτά που έχουν τη στήριξη των εργαζομένων είπε ο κ. Βοργιάς που διευκρίνισε ότι προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, χρειάζεται να γνωρίζουν καλά τα δικαιώματά τους και να μη φοβούνται όταν αυτά ακριβώς διεκδικούν.

Σωρεία καταγγελιών για εργοδότες που καταθέτουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων τους όπως οφείλουν, τα ποσά που δικαιούται για την αμοιβή της εργασίας τους, πλην όμως μετά τους ζητούν μέρος αυτών πίσω, διαθέτει το Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου. Η δήλωση του Προέδρου Στέλιου Βοργιά έρχεται λίγες ώρες μετά το περιστατικό με τον ξενοδόχο ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί ενώπιων της δικαιοσύνης για πλημμεληματική εκβίαση. Τέτοια φαινόμενα δεν αφορούν μόνο το χώρο του τουρισμού ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, προμηνύοντας ότι το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο ξενοδόχος που συνελήφθη μετά από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας, σε συνεργασία με τον εργαζόμενο που έκανε την καταγγελία με  τη στήριξη του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, έλαβε αναβολή για τη δίκη με την διαδικασία του αυτοφώρου που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Κρήτης ο επιχειρηματίας   από  τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο  εξανάγκαζε εργαζόμενους να του επιστρέφουν μέρος των καταβληθέντων αποδοχών τους οι οποίες προβλέπονταν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Η σύλληψή του έγινε κατά το χρόνο που 23χρονος από τον οποίο είχε ζητήσει να επιστρέψει 500 ευρώ του τα απέδιδε, ενώ αυτά ήταν προσημειωμένα.

Ο ξενοδόχος πάντως αρνήθηκε όσα του αποδίδονται, πέρασε στην αντεπίθεση  γνωστοποιώντας μέσω της συνηγόρου του ότι  υπέβαλε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος των εν λόγω εργαζομένων αλλά και του προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω τακτική στην συγκεκριμένη επιχείρηση, αποτελούσε πρακτική επί μια δεκαετία.

Διαχωρίζοντας τη θέση της η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου με ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου διατυπώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ζητήματα γύρω από την εργατική νομοθεσία και την τήρηση της νομιμότητας ως προς αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Ούτε αφορμές πρέπει να δίνουμε αλλά και πρώτα εμείς πρέπει να προασπιζόμαστε την μόνιμη μας θέση ότι είμαστε στην καρδιά της Ελληνικής οικονομίας. Η δικαιοσύνη θα κληθεί να κάνει το έργο της και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα επιβεβαίωσης της αξιοπιστίας μας και εξέλιξης του μοντέλου φιλοξενίας μας, με σεβασμό στον εργαζόμενο, τον προμηθευτή , τον πελάτη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News