Κρήτη: Καλάθι της… «πείνας» και όχι του «νοικοκυριού» για τους μισθωτούς - Ζητούν αύξηση μισθών και μείωση ΦΠΑ

Κρήτη
Κρήτη: Καλάθι της… «πείνας» και όχι του «νοικοκυριού» για τους μισθωτούς - Ζητούν αύξηση μισθών και μείωση ΦΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μέτρα που ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» του λαού αλλά δε λύνουν το πρόβλημα κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές, που ζητούν μείωση ΦΠΑ και αυξήσεις μισθών

Κοινωνικά βιώσιμες λύσεις και όχι ημίμετρα ζητούν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συνδικάτων της Κρήτης από την κυβέρνηση, με φόντο τη συγκράτηση τιμών που θα δουν οι καταναλωτές σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης στις 2 Νοεμβρίου.

Με φόντο την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που επιθυμεί να καταστήσει τα νοικοκυριά βιώσιμα από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, εργαζόμενοι κάνουν σαφές πως πρέπει να υπάρξουν ριζικές απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα, όπως μείωση του ΦΠΑ και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, κατηγορούν με έμμεσο τρόπο την κυβέρνηση για αδιαφορία σε ζητήματα που αφορούν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, πρεμιέρα κάνει στις 2 Νοεμβρίου το «καλάθι του νοικοκυριού» με 50 βασικά προϊόντα κατανάλωσης, τα οποία αναμένεται να διατηρούν χαμηλές τιμές. Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (σούπερ-μάρκετ), των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων (“καλάθι του νοικοκυριού”), που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τροπολογία έχει ψηφιστεί εδώ και μερικές εβδομάδες, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, υποστήριξε πως «έχουμε ανοίξει τον κατάλογο και για άλλες μικρότερες αλυσίδες, που θέλουν να δημιουργήσουν το καλάθι, να μπορέσουν να το δημιουργήσουν. Εκεί δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά αν το κάνουν και μας το στείλουν και το αναρτήσουμε, τότε θα είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τους κανόνες του καλαθιού. Υπάρχει ενδιαφέρον και ήδη αυτή τη στιγμή η εφοδιαστική αλυσίδα και οι εταιρείες οι παραγωγικές και της μεταποίησης είναι σε συζήτηση στην αγορά, γιατί προφανώς η κάθε αλυσίδα θέλει να δημιουργήσει το καλύτερο καλάθι».

Ανέφερε, επίσης, πως κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν τα προϊόντα στο καλάθι και πως θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για όλους, ενώ σημείωσε πως «τα προϊόντα του καλαθιού θα έχουν χαμηλότερες τιμές, πετυχαίνοντας χαμηλότερη αύξηση έναντι των τιμών που βλέπαμε τον Σεπτέμβριο του 2021».

Σε ερώτηση αν θα μειωθούν οι τιμές ή απλώς θα συγκρατηθούν στα σημερινά επίπεδα, είπε: «Σε μερικά θα υπάρξει συγκράτηση, σε κάποια άλλα μπορεί να υπάρξει κάποια μείωση, πάντως στο σύνολό του το καλάθι αυτή την έννοια έχει, να βοηθήσει τα νοικοκυριά».

«Στάχτη στα μάτια του λαού»

Απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, εργαζόμενοι κάνουν σαφές πως πρόκειται για αναποτελεσματικά μέτρα που δεν επιλύουν ουσιώδη προβλήματα. Τουναντίον διαμορφώνουν μια εικονική πραγματικότητα πως γίνεται προσπάθεια επίλυσης καθημερινών προβλημάτων από τον κυβερνητικό μηχανισμό, χωρίς ωστόσο να ισχύει.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου και μέλος Δ.Σ. της ΓΣΕΕ κ. Μανόλης Πεπόνης είπε: «Κανένα “καλάθι της νοικοκυράς” και κανένα μέτρο που κινείται σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να περιορίσει την ακρίβεια, η οποία συνεχώς αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή, η ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι γεγονός, ενώ τέτοια μέτρα είναι σαν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού. Δε θεωρώ πως αυτά τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια, ούτε θα λύσουν το οικονομικό πρόβλημα. Όσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και υποστελεχωμένοι, τόσο το πρόβλημα θα γιγαντώνεται. Πρέπει η όποια κοινωνική και εισοδηματική αλλαγή των εργαζομένων να είναι ριζοσπαστική».

«Αυξήστε μισθούς»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, υποστήριξε: «Μας ενδιαφέρει να είναι βιώσιμη η κάθε μέρα του εργαζομένου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση πρέπει να την αντιμετωπίσει. Το ζητούμενο είναι να αυξηθούν οι μισθοί. Εκεί ο καταναλωτής αισθάνεται ανασφάλεια και αδυναμία, και χρειάζονται κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως μείωση του ΦΠΑ και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να υπάρξει οικονομική αποσυμφόρηση.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει και να τοποθετηθεί απέναντι στην κοινωνία και ειδικά στους εποχικά εργαζομένους, οι οποίοι τους χειμερινούς μήνες λαμβάνουν ένα αρκετά μικρό εισόδημα, που δεν ικανοποιεί πλήρως την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών».

«Σταγόνα στον ωκεανό»

«Είναι ένα ημίμετρο. Πρέπει να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Οι λύσεις που δίνει η κυβέρνηση είναι “σταγόνες στον ωκεανό”. Πρέπει να παρθούν σωστές αποφάσεις και να υπάρξουν όσο γίνεται πιο πολλές φοροελαφρύνσεις. Ο χειμώνας έρχεται. Αλήθεια, τι θα γίνει με τη θέρμανση; Με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τι θα γίνει; Το να συγκρατήσεις τις τιμές 5 ή 10 προϊόντων δεν αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τον πληθωρισμό. Χρειάζονται ριζικές και γενναίες αλλαγές. Μια πολύ σωστή ρύθμιση είναι να υπάρξει απαλλαγή από λογαριασμούς σε όσα νοικοκυριά η φορολογική δήλωση είναι χαμηλή. Χρειάζονται κοινωνικά βιώσιμες λύσεις», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News