Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δυναμικό μήνυμα υγειονομικών για αποδυνάμωση νοσοκομείων, απολύσεις και ακρίβεια (εικόνες)

Οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου - Διαμαρτυρήθηκαν για την αποδυνάμωση των κρατικών νοσοκομείων, για τις απολύσεις των συναδέλφων τους και για το γεγονός ότι χιλιάδες υγειονομικοί μένουν εκτός δημόσιας υγείας επειδή είναι ανεμβολίαστοι

Ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των συναδέλφων του, δηλώνει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης, μετά την ολοκλήρωση της "επιτυχημένης" όπως τη χαρακτηρίζει κινητοποίησης των υγειονομικών στο κέντρο του Ηρακλείου. 

"Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 9 του Νοέμβρη", σημείωσε με νόημα, "στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, κατά της ακρίβειας, οπότε και θα πρέπει να "βουλιάξει" το Ηράκλειο από τη συμμετοχή του κόσμου", όπως επισήμανε.

Οι υγειονομικοί διαμαρτυρήθηκαν για την αποδυνάμωση των κρατικών νοσοκομείων, για τις απολύσεις των συναδέλφων τους, για το γεγονός ότι χιλιάδες υγειονομικοί μένουν εκτός δημόσιας υγείας επειδή είναι ανεμβολίαστοι, ενώ μετά τη συγκέντρωση στα Λιοντάρια, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με το Δημήτρη Βρύσαλη, συγκινητικά ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης από την τοπική κοινωνία στον αγώνα των υγειονομικών, αφού ο αγώνας των υγειονομικών είναι και αγώνας της ίδιας της κοινωνίας.

"Η σημερινή συγκέντρωση και πορεία, είναι η απάντηση σε όσους λένε ότι δεν γίνεται τίποτα. Ήταν απάντηση στα εμπόδια που επιχείρησαν να στήσουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων. Κυρίως, ήταν απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα εμπορευματοποιηση, ιδιωτικόποίηση, και οικονομικό στραγγαλισμό των Νοσοκομείων. Εκφράστηκε η θέληση των μαχόμενων υγειονομικών να βάλουν εμπόδιο και να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς για το νέο ΕΣΥ. Στις 9 του Νοέμβρη θα είμαστε στους δρόμους με όλο το λαό για να φωνάξουμε ότι δεν σφιγουμε άλλο το ζωνάρι... αρκετά πληρώσαμε". 

Στη σημερινή απεργία συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου, αλλά και του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής στα Λιοντάρια.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν τα εξής: «Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας ολοένα επιδεινώνεται. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει “έκτακτα μέτρα προστασίας” της υγείας, τα οποία δεν προσθέτουν, αλλά ανακυκλώνουν το υπάρχον ελλιπές προσωπικό, με παρατάσεις επικουρικών, μετακινήσεις προσωπικού και δυνατότητα παραμονής στο ΕΣΥ γιατρών που έχουν συμπληρώσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης. Μερικές εκατοντάδες προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών πανελλαδικά θα καλύψουν ένα ελάχιστο μέρος των χιλιάδων κενών, ενώ δεν αναπληρώνουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Μόλις δύο μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ προκηρύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο για τις δημόσιες δομές υγείας Ηρακλείου, παρόλο που παραμένουν κενές 33 θέσεις γιατρών στο Βενιζέλειο και περίπου 40 στο ΠΑΓΝΗ».

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας που έχει πλήξει τους γιατρούς, οι οποίοι, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς, οδηγούνται σε παραιτήσεις. Την ίδια στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ψέγει την κυβέρνηση, η οποία «ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, με την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου (από τους γιατρούς ΕΣΥ), αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν ολοένα περισσότερα για υπηρεσίες υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια