Ξεκινούν οι διαδικασίες για την εύκολη παρέμβαση που θα ''σώσει'' τον Καρτερό από τις πλημμύρες

Κρήτη
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την εύκολη παρέμβαση που θα ''σώσει'' τον Καρτερό από τις πλημμύρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι προφανής η ανάγκη κατασκευής ενός αποχετευτικού αγωγού ομβρίων στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για την πολύπαθη περιοχή του Καρτερού καθώς μετά από μεγάλη καθυστέρηση και αφού οι κάτοικοι δεινοπάθησαν τόσο τον Οκτώβριο του 2020 όσο και κατά τη θεομηνία του Σαββάτου , στον δήμο Ηρακλείου φαίνεται(με βάση τα όσα ειπώθηκαν τουλάχιστον στη σημερινή σύσκεψη στη Λότζια) ότι το πήραν επιτέλους απόφαση να βάλουν μπρος τις διαδικασίες για την υλοποίηση μιας  εύκολης από τεχνικής και οικονομικής πλευράς λύση που είχαμε υπενθυμίσει τις προάλλες εδώ στο neakriti.gr. Λύση που είχε προτείνει , θυμίζουμε ήδη από το 2020 η δημοτική παράταξη ''Ηράκλεια Πρωτοβουλία'' και η οποία  προβλέπει την κατασκευή ενός απλού αποχετευτικού αγωγού ομβρίων υδάτων επί της οδού Αγίου Αλεξάνδρου , ώστε ο συγκεκριμένος δρόμος να πάψει να πλημμυρίζει και να πάψει -όταν έχουμε καταρρακτώδεις βροχές- να κατεβαίνει σαν χείμαρρος στην παλιά εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου.

«Η οδός Αγίου Αλεξάνδρου, ο δρόμος που συνδέει την παλαιά εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου με την Πρασσά, δέχεται μεγάλες ποσότητες ομβρίων, μεταξύ άλλων, και από το, δυτικά αυτού, ύψωμα Πατέλα. Στη μεγάλη νεροποντή της 21ης Οκτωβρίου (σ.σ. 2020) τα νερά πέρασαν ορμητικά στις όμορες προς την οδό ιδιοκτησίες, προξενώντας σημαντικές ζημιές.

Είναι προφανής η ανάγκη κατασκευής ενός αποχετευτικού αγωγού ομβρίων στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου. Είναι ένα έργο που, κατά την άποψή μας, μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα, επειδή είναι αυτοτελές (δε χρειάζεται να ενταχθεί σ’ ένα ευρύτερο δίκτυο) και επειδή είναι κοντά ο τελικός αποδέκτης, η θάλασσα», ήταν η πρόταση, θυμίζουμε, της “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας” το 2020.

Και να που η απλή αυτή παρέμβαση φαίνεται να μπαίνει επιτέλους στα σκαριά από τον δήμο Ηρακλείου.

Η είδηση βγήκε κατά τη σημερινή, επεισοδιακή κοινή συσκεψη δήμου Ηρακλείου -περιφέρειας Κρήτης, όπου είχαμε και αποχωρήσεις υπηρεσιακών στελεχών της περιφέρειας.

Όπως λοιπόν γνωστοποίηθηκε στη σύσκεψη,  το αρχικό πλάνο για τον αποχετευτικό αγωγό προέβλεπε κατάληξη του στη θάλασσα . Ωστόσο από τη ΔΕΥΑΗ τόνισαν ότι αυτό δεν γίνεται διότι το σημείο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή natura.

Κατόπιν εξετάστηκε το εναλλακτικό σενάριο απόληξης του αποχετευτικού αγωγού στο ποτάμι .

Εκεί έγινε μια προσπάθεια από τον αντιδήμαρχο δημοτικής περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη να βρεθεί  ο ιδιοκτήτης μιας έκτασης από την οποία θα πρέπει να περνά ο αγωγός, διασχίζοντας μέσω αυτής μια διαδρομή 40 μέτρων.

Δυστυχώς δεν βρέθηκε ποτέ άκρη με αυτή την υπόθεση . Κάπου εκεί το θέμα φάνηκε να ''βαλτώνει'', ωστόσο έπεσε στο τραπέζι η λύση όδευσης του αποχετευτικού αγωγού ομβρίων υδάτων παράλληλα και κατά μήκος ακριβώς της παλιάς εθνικής οδού.

Όπως μάλιστα επισημάνθηκε από την αρμόδια προϊστάμενη της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΗ δεν είναι κάτι δύσκολο, θα απαιτήσει μια εκσκαφή σε ένα πλάτος 1,2 -1,5 μέτρων που δεν είναι απαγορευτικό ενώ η ίδια προανήγγειλε την άμεση εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Μακάρι λοιπόν όντως αυτή τη φορά να προχωρήσουν οι διαδικασίας από πλευράς ΔΕΥΑΗ που φαίνεται ότι αναλαμβάνει το θέμα από πλευράς δήμου και να μην μείνουν και πάλι στα λόγια στη Λότζια...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News